Τα πρώτα δοντάκια: Πότε θα καταλάβεις ότι έρχονται και πώς θα ανακουφίσεις το μωρό

Τα πρώτα δοντάκια: Πότε θα καταλάβεις ότι έρχονται και πώς θα ανακουφίσεις το μωρό

πρώτα δοντάκια

Έχεις εντοπίσει τον τελευταίο καιρό περίεργες αντιδράσεις από το μωρό σου; Νιώθεις ότι ο μικρός «άγγελός» σου έχει αρχίσει να αλλάζει συμπεριφορά και συνήθειες; Έχει αυξηθεί η γκρίνια, έχει αλλάξει ή δυσκολέψει το πρόγραμμα του ύπνου του, έχετε “πνιγεί” στο σάλιο ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο φαγητό του, ενώ την ίδια στιγμή η διάθεσή του είναι καλή και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα; Μήπως ήρθε η στιγμή να σκεφτείς ότι βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια; Ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όλα τα παραπάνω να σημαίνουν πως το μικρό σου ταλαιπωρείται από τα πρώτα σημάδια της οδοντοφυΐας!

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Την περίοδο ανάμεσα στους τέσσερις και επτά μήνες ξεκινούν τα πρώτα… βάσανα! Είναι οι συνήθεις ηλικίες κατά τις οποίες τα μωρά ξεκινούν να αποκτούν τα πρώτα δοντάκια τους και μπορεί η ταλαιπωρία να είναι αρκετή για εκείνα, αλλά και για εσένα που καλείσαι να αποκωδικοποιήσεις τη συμπεριφορά τους και τις αλλαγές στις συνήθειές τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βρεις τρόπους να ανακουφίσεις τη δυσφορία τους. Όσο δύσκολη και αν μοιάζει αυτή η περίοδος, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια πολύ κοινή περίπτωση στα μωρά, που μπορεί να ποικίλει σε ένταση ή σε διάρκεια, ή ακόμη και στη χρονική περίοδο που θα συμβεί, καθώς μπορεί η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα από τους τέσσερις μήνες ή και πολύ αργότερα, κατά το πρώτο έτος, αλλά σίγουρα για όλα τα παιδιά αντιμετωπίζεται με τις ίδιες μεθόδους και την αντίστοιχη σοβαρότητα. Ίσως να ανήκετε στους “τυχερούς” όπου τα δόντια εμφανίζονται σιγά- σιγά και διαδοχικά, με αποτέλεσμα το παιδί να μην νιώθει πολύ πόνο, υπάρχει όμως και η περίπτωση να αντιμετωπίζει ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών δοντιών και τότε η κατάσταση να είναι ελαφρώς πιο… έκρυθμη. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερα παρεμβατικός τρόπος, ώστε να μην εμφανιστούν συμπτώματα και πόνος, αλλά σίγουρα υπάρχουν διάφορες λύσεις που θα το ανακουφίσουν και θα το ησυχάσουν!

Αν δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις τις αντιδράσεις του μωρού σου και δεν ξέρεις ποια είναι τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας, αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσεις, παρακάτω μπορείς να διαβάσεις ένα σύντομο οδηγό!

♦ Εκτεταμένη σιελόρροια
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια πως τα πρώτα δόντια πρόκειται πολύ σύντομα να κάνουν την εμφάνισή τους, είναι τα πολλά… σάλια! Εκείνο που κάνει την αυξημένη σιελόρροια, όμως, ακόμη πιο ενοχλητική από όσο θα μπορούσε να είναι για το παιδί, είναι το γεγονός πως από αυτή προκύπτουν και αρκετά από τα υπόλοιπα συμπτώματα, όπως τα εξανθήματα και οι διάρροιες.

♦ Δερματικά εξανθήματα
Ο συνδυασμός του ευαίσθητου βρεφικού δέρματος με την αυξημένη σιελόρροια είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε εξανθήματα και ευαισθησίες γύρω από τα χείλη και στο πιγούνι του μωρού. Αυτό εντείνεται σαν σύμπτωμα, όταν το μωρό παραμένει για πολλή ώρα με το πρόσωπό του ακουμπισμένο σε βρεγμένο σεντόνι κατά τη διάρκεια του ύπνου και η τριβή κάνει την κατάσταση χειρότερη. Κάποια απορροφητικά υλικά κάτω από το σεντόνι είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν, ενώ και η περιποίηση την υπόλοιπη ημέρα είναι αναγκαία. Απαλός, ταμποναριστός καθαρισμός της περιοχής με στεγνό και μαλακό ύφασμα, αλλά και κάποιες ειδικές κρέμες που μπορεί να συστήσει ο παιδίατρος θα ανακουφίσουν το μωρό.

♦ Διάρροιες και μαλακές κενώσεις
Άλλο ένα από τα συμπτώματα που προκαλεί η εκτεταμένη σιελόρροια είναι δυστυχώς και η διάρροια. Το πιο πιθανό είναι να κρατήσει για μικρό χρονικό διάστημα και να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό από την πάνα του βρέφους. Μόλις ξεκινήσουν να εμφανίζονται τα δόντια, θα αρχίσει να υποχωρεί και το σύμπτωμα. Κατά την περίοδο αυτή, καλό είναι να εφαρμόζεται αρκετή αλοιφή για τα συγκάματα, ώστε να ανακουφιστεί το παιδί.

♦ Πυρετός και ενόχληση
Η διαδικασία που τα δόντια ανεβαίνουν και ξεπροβάλλουν είναι αρκετά επίπονη, αν σκεφτείς πως ένα σκληρό οστό σπρώχνει το μαλακό ιστό του ούλου, προκαλώντας μικρή φλεγμονή. Για αυτό κάποιες φορές το μωρό μπορεί να εμφανίσει ήπιο πυρετό, αλλά να εκφράσει και μεγάλη δυσφορία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς στον παιδίατρο, ώστε να χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο για την περίπτωση.

♦ Διάθεση για δάγκωμα
Μια από τις πιο συχνές αντιδράσεις του μωρού στην οδοντοφυΐα είναι η προσπάθειά τους να ανακουφιστούν, δαγκώνοντας οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους, ώστε με την πίεση και την τριβή των ούλων να νιώσουν λίγο καλύτερα. Μπορεί να δαγκώνουν τα χέρια, τα δάχτυλα και τους αγκώνες σου ή ακόμη και τα κάγκελα της κούνιας και τα κουτάλια του φαγητού. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρεις τρόπους να τα βοηθήσεις, όπως με παγωμένα κουτάλια, γρανίτες, ειδικά μπισκότα και γενικά παγωμένα φαγώσιμα, ικανά να προσφέρουν μικρή ανακούφιση. Καλύτερα να αποφύγεις τα παιχνίδια του εμπορίου που παράγονται για αυτό το σκοπό, εφόσον δεν γνωρίζεις την προέλευσή τους και τι περιέχουν.

♦ Δυσκολία στον ύπνο
Ο πόνος των δοντιών δεν είναι κάτι που περιορίζεται στις ώρες της ημέρας, αλλά και τη νύχτα μπορεί αν προκαλέσει δυσφορία στο μωρό. Αν λοιπόν, εντοπίσεις πως το μικρό σου ξυπνάει στη διάρκεια της νύχτας και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί, ακόμη και όταν πρόκειται για έναν άψογα προγραμματισμένο ύπνο, σημαίνει πως η ενόχληση είναι μεγάλη. Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείς τον παιδίατρο, ώστε να χορηγήσει κάποιο φάρμακο που θα βοηθήσει το παιδί, τουλάχιστον κατά τον βραδινό ύπνο του.

♦ Άρνηση στο φαγητό
Οι περιπτώσεις ποικίλουν ανάλογα με το κάθε μωρό, αφού υπάρχουν εκείνα που δεν επηρεάζονται καθόλου στο φαγητό τους, εκείνα που βρίσκουν ανακούφιση στο θηλασμό ή το μπιμπερό λόγω της τριβής των ούλων, αλλά και εκείνα που αρνούνται να φάνε λόγω του πόνου. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, μπορείς να προσφέρεις στο παιδί κρεμώδεις παγωμένες τροφές.

Πηγή:tlife.gr