Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Να είσαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Να είσαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd] Η ημέρα αυτή αποτελεί ένα «ευχαριστώ» στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη που προσφέρει δωρεάν το αίμα του, αλλά και μια ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη για τακτική αιμοδοσία προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα, η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα αίματος και προϊόντων αίματος για όσους τα χρειάζονται.

Η μετάγγιση αίματος και προϊόντων αίματος σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Παρατείνει τη ζωή και βελτιώνει την ποιότητα ζωής ασθενών που πάσχουν από απειλητικές ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών και άλλων ιατρικών επεμβάσεων. Παίζει επίσης σωτήριο ρόλο στην υγεία μητέρας και παιδιού κατά την αντιμετώπιση έκτακτων περιστάσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές.

Μια υπηρεσία αίματος που δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα πρόσβασης σε ασφαλές αίμα και ασφαλή προϊόντα αίματος σε επαρκείς ποσότητες αποτελεί συστατικό-κλειδί κάθε λειτουργικού συστήματος υγείας. Επάρκεια αίματος και προϊόντων αίματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της δωρεάς από εθελοντές αιμοδότες. Ωστόσο, σε πολλές χώρες του κόσμου οι υπηρεσίες αίματος αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εξασφάλιση επάρκειας, καθώς και στην εξασφάλιση της απαιτούμενης ποιότητας και ασφάλειας του αίματος και των προϊόντων του.

World Blood Donor Day 2018

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2018

Για το 2018, τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη έχει αναλάβει η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου φορέα της, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Η κεντρική εορταστική εκδήλωση στο πλαίσιο της ημέρας αυτής πραγματοποιείται στην Αθήνα σήμερα, 14 Ιουνίου του 2018.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς, το ΕΚΕΑ οργανώνει ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας.

Το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι: «Να είσαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή» (Be there for someone else. Give blood. Share life).

Στοιχεία-κλειδιά για την αιμοδοσία

– Η μετάγγιση αίματος σώζει ζωές και βελτιώνει την υγεία: Περίπου 112,5 εκατομμύρια μονάδες αίματος συλλέγονται ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Σχεδόν το 47% των δωρεών αίματος προέρχονται από χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου κατοικεί ποσοστό μικρότερο από 19% του παγκόσμιου πληθυσμού.

– Η μετάγγιση αίματος υποστηρίζει ποικίλες θεραπευτικές παρεμβάσεις: Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, η ομάδα του πληθυσμού με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε αίμα είναι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού πραγματοποιείται έως και το 79% όλων των μεταγγίσεων αίματος. Η μετάγγιση αίματος είναι απαραίτητη σε καρδιαγγειακές χειρουργικές επεμβάσεις, μεταμοσχεύσεις, αποκατάσταση τραυματισμών, καθώς και στη θεραπεία συμπαγών και αιματολογικών διαταραχών. Στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, η μετάγγιση αίματος πραγματοποιείται συχνότερα για την αντιμετώπιση επιπλοκών της εγκυμοσύνης, της ελονοσίας σε παιδιά με σοβαρή αναιμία, καθώς και στην αντιμετώπιση τραυματισμών.

– Η επάρκεια ασφαλούς αίματος μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της συστηματικής εθελοντικής αιμοδοσίας: Μια σταθερή βάση εθελοντών αιμοδοτών είναι απαραίτητη για να υπάρχει επάρκεια και ασφάλεια αίματος και προϊόντων αίματος.

– Οι εθελοντές αιμοδότες εξασφαλίζουν το 100% του διαθέσιμου αίματος σε 57 χώρες: Το 2013, 74 χώρες του κόσμου εξασφάλισαν πάνω από το 90% της συνολικής ποσότητας αίματος μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ σε 57 χώρες οι εθελοντές αιμοδότες παρείχαν το 100% των ποσοτήτων αίματος που συλλέχθηκαν. Ωστόσο, σε 71 χώρες το αίμα που συλλέχθηκε προερχόταν σε ποσοστό κάτω από 50% από εθελοντές αιμοδότες, με τις ανάγκες του πληθυσμού σε αίμα να καλύπτονται σε σημαντικό ποσοστό από τα μέλη της οικογένειας ή από επί πληρωμή αιμοδότες.

– Περισσότεροι οι εθελοντές αιμοδότες στις χώρες υψηλού εισοδήματος: Κατά μέσο όρο, η συχνότητα αιμοδοσίας στις χώρες υψηλού εισοδήματος είναι 32,1 δωρεές ανά 1.000 άτομα ετησίως. Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος είναι 7,8 ,1 δωρεές ανά 1.000 άτομα, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος μόλις 4,6 δωρεές ανά 1.000 άτομα.

– Το αίμα που προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες πρέπει πάντοτε να ελέγχεται: Πριν μεταγγιστεί, κάθε μονάδα αίματος που δωρίζεται πρέπει να ελέγχεται για τυχόν μόλυνση από τον ιό HIV, τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C, καθώς και το βακτήριο της σύφιλης. Ωστόσο, σε 35 χώρες του κόσμου διαπιστώνεται αδυναμία επαρκούς ελέγχου του αίματος για έναν ή και περισσότερους από αυτούς τους παθογόνους παράγοντες. Ο έλεγχος καθίσταται αδύνατος λόγω ανεπάρκειας εξοπλισμού ή προσωπικού, κακής ποιότητας του εξοπλισμού ή απουσίας ποιοτικών συνθηκών στα εργαστήρια.

– Μία μονάδα αίματος μπορεί να ωφελήσει πολλούς ασθενείς: Ο διαχωρισμός των διαφόρων συστατικών του αίματος επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί μία μόνο μονάδα αίματος για τη θεραπεία πολλών ασθενών ταυτόχρονα. Ποσοστό περίπου 97% του αίματος που συλλέγεται στις χώρες υψηλού εισοδήματος, 75,5% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και 50% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος διαχωρίζεται στα συστατικά του ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Πηγή: onmed.gr