Ανακάλυψαν πόσιμο διάλυμα κριθαριού για τη διερεύνηση δυσκαταποσίας
Γράφει ο Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος, http://peptiko.gr
Η δυσκαταποσία είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει την δυσκολία στη κατάποση των τροφών. Συνήθως η δυσκαταποσία προκαλείται όταν κάποιος τρώει γρήγορα και δεν μασάει καλά την τροφή του ή όταν δεν έχει δόντια. Ενδεχομένως όμως να υποκρύπτεται σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Αίτια δυσκαταποσίας μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο, Alzheimer, τραυματισμό αυχένα κλπ.
Η διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με δυσκαταποσία έως τώρα γίνεται με εξετάσεις όπως κατάποση βαρίου (και ακολούθως ακτινολογικό έλεγχο του οισοφάγου με ακτίνες Χ, μαγνητική τομογραφία ή υπέρηχο), με έλεγχο της πίεσης του οισοφάγου (μανομετρία) και γαστροσκόπηση.
Φωτοακουστική αξονική τομογραφία
Η φωτοακουστική αξονική τομογραφία είναι μια νέα μέθοδος για τη διερεύνηση της δυσκαταποσίας. Όπως και με το βάριο, οι ασθενείς πίνουν ή λαμβάνουν από τη φλέβα μια σκιαγραφική ουσία (συχνά πρόκειται για νανοσφαιρίδια που αποτελούνται από μέταλλα, πολυμερή και άλλα υλικά). Μια δέσμη laser χτυπάει τα νανοσφαιρίδια και παράγει κύματα πίεσης που απεικονίζουν το εσωτερικό του σώματος.
Το μειονέκτημα σχετικά με τη χρήση των νέων σκιαγραφικών ουσιών της φωτοακουστικής αξονικής τομογραφίας είναι η χρονοβόρα και πανάκριβη διαδικασία έγκρισής τους από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Για το λόγο αυτό η έρευνα εστιάζεται στη χρήση τροφών ή ποτών που είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, με ιδιότητες σκιαγράφησης των εσωτερικών οργάνων του σώματος.
Νέα ανακάλυψη
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Buffalo της Νέας Υόρκης μελέτησαν πάνω από 200 τροφές και ποτά (τσάι, σοκολάτα, βότανα κλπ) ώστε να ανακαλύψουν το κατάλληλο βρώσιμο σκιαγραφικό (εναλλακτικό του βαρίου) που θα συμβάλει στη διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με δυσκαταποσία.
Η μελέτη ανέδειξε το κριθάρι ως το ιδανικό βρώσιμο σκιαγραφικό του ανωτέρου πεπτικού. Ο καβουρδισμένος σπόρος του κριθαριού όταν δεχθεί μια ειδική δέσμη laser έχει την ιδιότητα να φωτίζει τον φάρυγγα και τον οισοφάγο.
Η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην διάγνωση των διαταραχών της κατάποσης. Επιπλέον, καθώς το κριθάρι αποτελεί ήδη μέρος της διατροφής των ανθρώπων, αναμένεται να λάβει σύντομα έγκριση για ιατρικούς σκοπούς, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τη χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης.
Εκτός από την απεικόνιση της κατάποσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το καβουρδισμένο κριθάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στη διάγνωση και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου 2018 του έγκριτου περιοδικού Biomaterials.
Βιβλιογραφία
Wang D, et al. Ingestible roasted barley for contrast-enhanced photoacoustic imaging in animal and human subjects. Biomaterials 2018 Aug;175:72-81.