Πρόγραμμα: Τελικά εξυπηρετεί το μωρό μας ή εμάς;
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που έχουμε ως γονείς όταν το παιδί μας είναι νεογέννητο ή ακόμη βρέφος είναι το αν είναι καλό το να του βάζουμε ένα πρόγραμμα όσον αφορά την καθημερινότητά του ή να αφήνουμε την κάθε μέρα να κυλάει χαλαρά και διαφορετικά.
[babyPostAd]Του κάνω καλό να του βάζω ωράριο; Αναρωτιόμαστε και ζητάμε από παλαιότερους και πιο έμπειρους γονείς να μας δώσουν τη συμβουλή τους, γιατί κύριο μέλημά μας είναι να το μεγαλώσουμε σωστά, αλλά όχι πιεστικά και τυπολατρικά. Προτεραιότητά μας είναι να είναι ευτυχισμένο και χαρούμενο. Βοηθάει λοιπόν το «πρόγραμμα» για να το πετύχουμε.Τον πρώτο καιρό ζωής ενός βρέφους ακολουθούμε τους ρυθμούς του όσον αφορά το πότε πεινάει ή νυστάζει και πολλές φορές η έλλειψη ύπνου μας οδηγεί μετά από κάποιους μήνες στην εξαθλίωση, σωματικά και ψυχολογικά. Τότε είναι και η πρώτη απόπειρα να βάλουμε το μωρό μας σε ένα πρόγραμμα ύπνου, ώστε να ξεκουράζεται το μεσημέρι και να κοιμάται χωρίς διακοπές το βράδυ αρκετά.
Πραγματικά υπάρχει τόσο μεγάλη γκάμα διαφορετικών απόψεων πάνω σε αυτό το θέμα, δηλαδή για το πού είναι καλό να βασίζεται η ρουτίνα ενός μωρού, στις ανάγκες του ίδιου ή να καθορίζεται από τον ενήλικα που το φροντίζει;
Την ίδια στιγμή που ένα μωρό μπορεί εύκολα να υιοθετήσει μία ρουτίνα φαγητού και ύπνου, ένα άλλο μωρό παρουσιάζει δυσκολίες. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει μία απλή απάντηση σε αυτό. Για πολλούς γονείς, λοιπόν, η καλύτερη προσέγγιση βρίσκεται κάπου στη μέση.
Γιατί είναι ευεργετική η ρουτίνα για όλα τα μωρά:
Τα μωρά καθώς γεννιούνται βιώνουν μία περίοδο γνωριμίας με τον κόσμο και προσπαθούν να βρουν τον ρυθμό τους στα νέα εξωμήτρια δεδομένα. Με τη διατήρηση μίας ρουτίνας είναι σαν να δίνουμε σε ένα μωρό τη δυνατότητα να βιώνει μια είδους «τάξη και ανακούφιση μέσα στο χάος».
Ο προγραμματισμός στις δραστηριότητες του βρέφους το προστατεύει από μεγάλες και απροσδόκητες αλλαγές, τις οποίες λόγω ηλικίας βιώνει ως στρεσογόνα γεγονότα και δεν μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται σωματικά και ψυχοσυναισθηματικά.
Επίσης, στα μωρά αρέσει ένας προβλέψιμος κόσμος γιατί έτσι νιώθουν ασφαλή. Αλλά ο προγραμματισμός είναι εξίσου χρήσιμος και για τους γονείς, καθώς τους εξασφαλίζει ηρεμία και ξεκούραση.
Για τα νεογέννητα η ρουτίνα στην ικανοποίηση των βιολογικών τους αναγκών είναι σημαντική καθώς επηρεάζει τη σταθεροποίηση του κιρκάδιου ρυθμού τους, ενός βιολογικού ρολογιού δηλαδή που βοηθάει το βρέφος να μάθει να διακρίνει τη μέρα από τη νύχτα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κοιμίζουμε και θα ταϊζουμε ένα μωρό με βάση το ρολόι αλλά ενώ ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του για ύπνο, φαγητό και καθαριότητα μπορούμε σιγά σιγά να εισάγουμε μικρές καθημερινές συνήθειες, όπως το να το εκθέτουμε στο φως του ήλιου το πρωί και να διατηρούμε χαμηλό φωτισμό και λιγότερο θορυβώδες περιβάλλον από το απόγευμα και μετά.
Καθώς το μωρό μεγαλώνει, τέτοιες καθημερινές συνήθειες που μπορεί να ενισχύσει ο γονέας είναι:
το μπάνιο και το παραμύθι πριν τον ύπνο, το παιχνίδι με ένα αγαπημένο αντικείμενο το απόγευμα, η βόλτα μετά το πρωινό, ο καταμερισμός των γευμάτων.
Το να μαθαίνει σιγά σιγά ένα βρέφος ότι μετά το βραδυνό φαγητό έρχεται η ώρα του μπάνιου είναι και ένας τρόπος να συμβάλλει στο να γνωρίζει τι θα γίνει μετά, κάτι που ενισχύει την αυτοπεποίθησή του γενικότερα.
Tips:
Να μην ξεχνάμε να είμαστε ευέλικτοι γιατί τα μωρά μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα και αλλάζοντας οι επιθυμίες τους, αλλάζουν και οι ανάγκες τους. Έτσι, τη στιγμή που μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε εγκαθιδρύσει μία ρουτίνα, το παιδί μπορεί να είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο και να την αλλάξει.
Για παράδειγμα, όταν το μωρό μας αντιστέκεται σε μία συνηθισμένη ρουτίνα, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλύσουμε την κατάσταση. Στα μωρά κάτω των 9 μηνών συνήθως οι λόγοι είναι βιολογικοί, ενώ μεγαλώνοντας ένα παιδί προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο πολλές φορές να τεστάρει τη δύναμή του.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι εντάξει να συνδυάζουμε πράγματα από χρόνο σε χρόνο. Κάποιες μη αναμενόμενες αλλαγές μπορεί να ενισχύσουν στα παιδιά την ευελιξία, την ανθεκτικότητα και την ανοχή.
Είναι σημαντικό να σεβόμαστε ρουτίνες που έχουν σημαντική σημασία για το παιδί αλλά όπως ο Kavo λέει «Το να μαθαίνουμε ότι η ζωή μπορεί να είναι ακόμη καλή, σταθερή και ασφαλής όταν η καθημερινότητά μας αλλάζει είναι επίσης πολύ σημαντικό».
Πηγή: mothersbird.gr