Νέα θεραπεία για την ανδρική υπογονιμότητα που σχετίζεται με την παχυσαρκία

Νέα θεραπεία για την ανδρική υπογονιμότητα που σχετίζεται με την παχυσαρκία

ανδρική υπογονιμότητα

Σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη, η πρόσληψη ενός δισκίου λετροζόλης την εβδομάδα ήταν ικανή να αποκαταστήσει τη γονιμότητα σε παχύσαρκους υπογόνιμους άνδρες και να τους επιτρέψει να τεκνοποιήσουν.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αναφορά σχετικά με την αποτελεσματικότητα της λετροζόλης στην ανδρική υπογονιμότητα όταν χορηγείται σε τόσο μικρή δόση.

[babyPostAd]Η λετροζόλη έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ο οποίος ήταν θετικός σε υποδοχέα οιστρογόνων, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ χορηγείται και πέρα από την ενδεδειγμένη του χρήση σε υπογόνιμες γυναίκες για πρόκληση ωορρηξίας.

Κάποιες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα δείχνουν ότι στους άνδρες που εμφανίζουν παχυσαρκία σχετιζόμενη με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μια χαμηλή δόση λετροζόλης μπορεί να επαναφέρει την ορμόνη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ιατροί πιστεύουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα στους άνδρες γιατί το επιπλέον λίπος έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων οιστρογόνων. Ένα ενζυμο του ανθρώπινου οργανισμού, η αρωματάση, η οποία βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως στο λίπος, μετατρέπει τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα. Η λετροζόλη αναστέλλει τη δράση της αρωματάσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 12 παχύσαρκων ανδρών οι οποίοι αναζητούσαν θεραπεία για την υπογονιμότητα κι διαγνώστηκαν με υπογοναδοτροφικό υπογοναδισμό. Αυτός ο τύπος υπογοναδισμού συμβαίνει όταν το σήμα που στέλνει η υπόφυση στους όρχεις για την παραγωγή της τεστοστερόνης είναι πολύ αδύναμο και δεν τους ενεργοποιεί, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, αλλά και τη μείωση της παραγωγής σπερματοζωαρίων.

Κατά μέσο όρο οι άνδρες της μελέτης ήταν υπογόνιμοι για τρία σχεδόν χρόνια. Κατά τη διάρκεια των 21 μηνών της μελέτης λάμβαναν ένα δισκίο που περιείχε 2.5 mg λετροζόλης την εβδομάδα.

Ένας από τους συμμετέχοντες δεν άντεξε τη θεραπεία με λετροζόλη εξαιτίας έντονων κεφαλαλγιών και του χορηγήθηκε ένας άλλος αναστολέας της αρωματάσης, η αναστροζόλη. Ένας άλλος δεν ανταποκρίθηκε καθόλου στη θεραπεία με λετροζόλη, γιατί σύμφωνα με τους ερευνητές, είχε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας που ενδεχομένως επηρέαζαν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ποιότητα του σπέρματος. Οι 11 συμμετέχοντες, λοιπόν, που παρέμειναν στη μελέτη κατάφεραν να ανακτήσουν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ παράλληλα, στους περισσότερους μειώθηκαν και τα επίπεδα των οιστρογόνων. Τρία ζευγάρια μάλιστα κατάφεραν να συλλάβουν ενώ δυο από τις εγκυμοσύνες κατέληξαν στη γέννηση υγειών απογόνων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η θεραπεία με λετροζόνη είναι λιγότερο ακριβή και πιο εύχρηστη σε σύγκριση με τη συνήθη θεραπευτική αντιμετώπιση που περιλαμβάνει ενέσεις ανθρώπινης χοριoνικής γοναδοτροπίνης. Η απαραίτητη δόση στις ενέσεις για την αποκατάσταση των επιπέδων τεστοστερόνης και την παραγωγή σπερματοζωαρίων είναι ανάλογη με το σωματικό βάρος, με αποτέλεσμα στους παχύσαρκους η δόση να είναι πολύ μεγάλη κα το κόστος τεράστιο. Η λετροζόλη λοιπόν αποτελεί μια πολύ ελκυστική λύση για τους άνδρες με υπογοναδισμό που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Πηγή : medicalnewstoday

Το διαβάσαμε στο:andrologia.gr