O Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για «εμμονή των καιρικών φαινόμενων»
Προειδοποιεί ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ!
Κεραυνοί, έντονες καταιγίδες, απογευματινές μπόρες. Πρέπει να ανησυχούμε; Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει ότι αστάθεια δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, ωστόσο, μας συμβουλεύει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στην ιδέα της εμμονής των καιρικών φαινομένων.
[babyPostAd]Η κλιματική αλλαγή διευκολύνει τα «ατμοσφαιρικά μποτιλιαρίσματα» και τα επεισόδια καύσωνα ή άστατου καιρού παρότι πάντα υπήρχαν θα αποκτούν μεγαλύτερη διάρκεια, μας λέει ο παρουσιαστής του μετεωρολογικού δελτίου της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου. Προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι θα επηρεάσει γενικά το μικροκλίμα στην Αττική και θα επιβαρύνει τον αέρα της ατμόσφαιρας.Το φετινό καλοκαίρι, μέχρι στιγμής, δεν θυμίζει τα καλοκαίρια που γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Πού οφείλεται η αστάθεια; Είναι φυσιολογική;
Η αστάθεια στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη θα σας έλεγα όμως πως ακόμα και τους θερινούς μήνες δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα της Ελλάδας οι βροχές και κυρίως οι καταιγίδες τις θερμές ώρες τις ημέρες είναι πολύ συχνές. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να υφίστανται και να διατηρούντα τα πυκνά δάση με οξιές, καστανιές, βελανιδιές, έλατα και μαύρη πεύκη, που συναντά κανείς σε μεγάλο κομμάτι της ορεινής Ελλάδας.
Είναι πολλοί αυτοί που ξεχνάνε πως π.χ. η βόρεια Ελλάδα παρόλο που ανήκει στην νότια Ευρώπη βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ! Φέτος όμως η αστάθεια εκτός από τα ηπειρωτικά επηρέασε και νότιες νησιωτικές περιοχές κάτι το οποίο όντως δεν είναι και τόσο συνηθισμένο. Αιτία της όλης κατάστασης ήταν η όχι και τόσο συνηθισμένη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού απουσίασαν τα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό τα οποία φέρνουν βροχές σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και βόρειας κυρίως Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Το Τζετ Στριμ, ο λεγόμενος αεροχείμαρρος ή αλλιώς οι από δυσμάς προς ανατολάς υγροί άνεμοι που φέρνει μαζί τους αυτός στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, μετατοπίστηκε το φετινό καλοκαίρι εντυπωσιακά βορειότερα απ’ ότι συνήθως, δίνοντας χώρο σε θερμότερες και ξηρότερες αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική να εισέλθουν μέχρι και βόρειο πολικό κύκλο!
Η όλη αυτή καιρική «ανωμαλία» η οποία επέδειξε μια αξιοσημείωτη εμμονή πανευρωπαϊκά, βοήθησε αντίθετα στο να εισέλθουν και κυρίως να εγκατασταθούν στην περιοχή των Βαλκανίων και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα πιο ψυχρές και ασταθείς απ’ ότι συνήθως αέριες μάζες δίνοντας σχεδόν σε καθημερινή σε κάποιες περιοχές βάση ισχυρές κατά τόπους μπόρες και καταιγίδες κυρίως τα μεσημέρια και τα απογεύματα.
Θα πρέπει να αρχίζουμε να συνηθίζουμε σε ασταθή καλοκαίρια, με έντονες μεταβολές ακόμα και μέσα στην ίδια εβδομάδα; Γίνεται τροπικό το κλίμα μας;
Όχι απαραίτητα καθώς του χρόνου ο καιρός μπορεί να έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά! Κατά την ταπεινή μου άποψη πάντως θα πρέπει γενικότερα να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στην ιδέα της εμμονής των καιρικών φαινόμενων, όποια κι αν είναι αυτά.
Η κλιματική αλλαγή, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται να δημιουργεί πολύ πιο εύκολα «ατμοσφαιρικά μποτιλιαρίσματα»! Αυτό σημαίνει ότι αν και και στο παρελθόν υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο ανάλογα επεισόδια και μάλιστα έντονα είτε καύσωνα είτε πολύ άστατου καιρού, αυτά τα επεισόδια φαίνεται ότι είχαν σαφώς μικρότερη διάρκεια απ’ ότι έχουν στις μέρες μας και θα έχουν στο μέλλον.
Πώς θα είναι το υπόλοιπο καλοκαίρι;
Κανείς κατά την ταπεινή μου άποψη δεν γνωρίζει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
Πάντως στη σελίδα μου στο Facebook υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τον καιρό και ότι αφορά σ’ αυτόν σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο!
Οι πυρκαγιές και η απώλεια δασών επηρεάζει το μικροκλίμα της περιοχής. Θα υπάρξει αντίκτυπος από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι για το κλίμα της Αττικής; Πόσο άμεσα θα φανούν;
Πιστεύω ότι επιπτώσεις όχι μόνο στον Μάτι και γενικά στην Αττική αλλά και μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά είναι μεγάλες και χρονικά άμεσες στις περιοχές που εκδηλώθηκαν.Τα εδάφη μετά από μια τέτοια φωτιά γίνονται πιο ευπαθή, παρασύρονται από δυνατές βροχές οι οποίες εκτός από πλημμύρες δεν αφήνουν εύκολα τη βλάστηση να αναγεννηθεί.
Το μικροκλίμα επηρεάζεται άμεσα καθώς η καταστροφή των δασών μειώνει τις δροσιστικές επιδράσεις των δέντρων επιβαρύνοντας παράλληλα τον αέρα της ατμόσφαιρας. Αναπνευστικές και άλλες ασθένειες μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της ζημιάς που συνήθως ακολουθεί μετά από μια τέτοια οικολογική καταστροφή.
Βροχές στην Ελλάδα, καύσωνες στην βόρεια Ευρώπη. Αποτελούν ενδείξεις ότι το κλίμα αλλάζει;
Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς συμβαίνει από μόνο του. Μόνο που η ανθρώπινη παρέμβαση δείχνει αυτή τη φορά να το επιτείνει και να το επιταχύνει. Η Γη παρόλαυτά διαθέτει τους δικούς της μηχανισμούς εξισορρόπησης, διαθέτει τον δικό της θερμοστάτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια!
Οι άνθρωποι με τις παρεμβάσεις τους φαίνεται να την έχουν ξαφνιάσει λίγο, ανεβάζοντας την θερμοκρασία της πιο γρήγορα απ’ ότι αυτή θα ήθελε ή πιθανώς αυτή θα άφηνε να συμβεί! Δεν είμαι σίγουρος όμως αν θα αρέσει στην ανθρωπότητα αυτό που θα ακολουθήσει. Τι θα συμβεί δηλαδή τη στιγμή που η Γη αποφασίσει να γυρίσει η ίδια τον θερμοστάτη της για να δροσιστεί…
Υπάρχει η ευρέως διαδεδομένη εντύπωση ότι ο χειμώνας προϊδεάζει για το καλοκαίρι που ακολουθεί. Ισχύει;
Δεν υπάρχει κάτι που να το τεκμηριώνει αυτό επιστημονικά.
Πηγή:sputniknews.gr
Το διαβάσαμε στο:dokari.gr