Η Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει συμβουλές αρμονικής συμβίωσης στις μεικτές οικογένειες

αρμονικής συμβίωσης στις μεικτές οικογένειες

Κάποια στιγμή η ζωή μετά το διαζύγιο προχωρά. Ο έρωτας χτυπά ξανά την πόρτα σου και μπορεί εσύ και ο νέος σου σύντροφος να βρεθείτε σ’ ένα νέο σπίτι, με μια νέα οικογένεια η οποία μπορεί ν’ απαρτίζεται από τα παιδιά σας από προηγούμενους γάμους. Και σύντομα -γιατί όχι;- και το παιδί ή τα παιδιά- καρπό της νέας σας σχέσης. Το όνειρό σας; Να ζήσετε ευτυχισμένοι όλοι μαζί! Είναι άραγε εφικτό;

Αλήθεια πόσο εύκολο είναι να δεθούν συναισθηματικά και να συμβιώσουν αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη μέλη τα οποία δε συνδέονται αναγκαστικά με δεσμούς αίματος;

«Το σίγουρο είναι ότι, για να διασφαλισθεί η πολυπόθητη αρμονία, χρειάζεται να εξισορροπηθούν πολλές και διαφορετικές ανάγκες», εξηγεί η ψυχολόγος παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, η οποία τονίζει ότι «το κοινό μέτωπο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη φάση της μετάβασης.

9 είναι τα βήματα που προτείνει η ίδια για αρμονική συμβίωση στη μεικτή οικογένεια.

1Θέστε μαζί τα όρια

Φτιάξτε μαζί μια λίστα με κάποιους βασικούς κανόνες που θα ισχύουν στη νέα σας οικογένεια. Συζητήστε και με τα παιδιά, ώστε να καταλάβουν ποια είναι αυτά τα όρια επαναλαμβάνοντας –χωρίς φωνές-, μέχρι να συνηθίσουν και να αποδεχτούν το νέο κατεστημένο.

2Δείξτε όμως και ευελιξία

Συμφωνήστε μεταξύ σας να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, τις ιδιαίτερες συνήθειές του, ακόμα και στο ταπεραμέντο του. Σημαντικό είναι, επίσης, να λάβετε υπόψη και τους κανόνες που ισχύουν στο σπίτι των πρώην συντρόφων, με τους οποίους ζει ή έρχεται σε επαφή το παιδί και τους οποίους δε θα πρέπει να διαγράψετε ή αμφισβητήσετε, γιατί έτσι θα προκαλέσετε σύγχυση.

3Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα

Χρησιμοποιήστε τις βασικές ρουτίνες, όπως συγκεκριμένη ώρα ύπνου και γευμάτων, πότε και πόσο τηλεόραση βλέπει ο καθένας κλπ., για να διαμορφώσετε ένα βασικό πλαίσιο ενότητας και λειτουργικότητας. Αν ο καθένας ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς, η οικογένεια διασπάται.

4Ορίστε νέες ευχάριστες συνήθειες

Εξασφαλίστε ταυτόχρονα και ευχάριστες νότες στο οικογενειακό πρόγραμμα, που θα αναμένουν τα μέλη τις οικογένειας με προσμονή και που θα σας βοηθήσουν να δεθείτε περισσότερο, π.χ. ένα βραδινό παιχνίδι με τη συμμετοχή όλων των μελών.

5Διαμορφώστε σωστά το χώρο

Είναι σημαντικό οι «νέοι γονείς» να λάβετε υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού, ανάλογα με την ηλικία του, προνοώντας ώστε αυτές να ικανοποιούνται. Για παράδειγμα, όπως ένα μωρό έχει ανάγκη από ένα ήσυχο περιβάλλον για να κοιμηθεί, έτσι και ένας έφηβος έχει ανάγκη από ένα δωμάτιο που μπορεί να ακούσει τη μουσική που προτιμά ή να δεχτεί τους φίλους του, χωρίς να το ενοχλούν τα μικρότερα παιδιά.

6Δείξτε σεβασμό

Δώστε και οι δύο σύντροφοι το καλό παράδειγμα, αποφεύγοντας την κριτική συμπεριφορά και απαιτώντας όλα τα μέλη –ανεξαρτήτως ηλικίας- να σέβονται το ένα το άλλο. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι σε καμία οικογένεια η ατμόσφαιρα δεν είναι πάντα ειρηνική. Γι’ αυτό καλό είναι οι προσδοκίες να μην είναι υψηλές, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα και ανάμεσα στα αδέρφια υπάρχουν τσακωμοί και καβγάδες και μάλιστα συχνοί.

7Δώστε χρόνο

Να θυμάστε ότι από τη στιγμή που θα μείνετε όλοι μαζί χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να προσαρμοστούν τα παιδιά στη δομή και τις συνήθειες της νέας οικογένειας. Μη βιάζεστε, λοιπόν, να είναι όλα τέλεια από την πρώτη μέρα, όσο κι αν αυτό επιθυμείτε. Αν, όμως, γενικά στο σπίτι υπάρχουν εντάσεις, τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και αν δεν γνωρίζετε πώς να χειριστείτε συγκεκριμένες προκλήσεις, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

8Χαρίστε ξεχωριστή σημασία στο κάθε παιδί

Στην προσπάθεια να «δέσει» η νέα οικογένεια, πιθανόν να περνάτε περισσότερο χρόνο όλοι μαζί ως οικογένεια. Να θυμάστε όμως ότι το κάθε παιδί έχει ανάγκη και χρόνο αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτό από τον γονιό τουΕπίσης, μη βάζετε στόχο να αντικαταστήσετε τον βιολογικό γονιό. Γενικά, να θυμάστε ότι οι βιολογικοί γονείς πρέπει να έχουν τη θέση τους στη ζωή των παιδιών, τα οποία πρέπει να νιώθουν ότι και οι δύο βιολογικοί τους γονείς τους συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο που έπαιζαν στη ζωή τους.

9Μην ξεχνάτε τη σχέση σας

Πιθανόν στην προσπάθειά σας οι δύο σύντροφοι να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν, να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στον γονικό σας ρόλο, παραμελώντας τη συντροφική σχέση. Φροντίστε με τον σύντροφό σας να διατηρείτε την επαφή μεταξύ σας ζωντανή, περνώντας κάποιο χρόνο μόνοι χωρίς τα παιδιά.