4 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις διακοπές αν είστε έγκυος
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια φυσιολογική κατάσταση για τις περισσότερες γυναίκες, όπου οι περιορισμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότεροι απ’ όσο υποθέτουμε.
Παρόλα αυτά, όταν συνδυάζεται με τις διακοπές, η γυναίκα που βιώνει για πρώτη φορά την εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό να έχει κάποιες επιπλέον απορίες. Εννοείται πως ο γιατρός σας είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, πάρτε όμως μια ιδέα από ορισμένες συνηθισμένες απορίες και τις απαντήσεις τους.
[babyPostAd]Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία;
Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιβαρύνει το ήδη καταπονημένο κυκλοφορικό σύστημα και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τυχόν φλεβίτιδα. Επιπλέον, ο ζεστός καλοκαιρινός ήλιος μπορεί να δημιουργήσει ή να κάνει πιο έντονη τη “μάσκα της εγκυμοσύνης”, τις σκούρες πανάδες που εμφανίζονται στο μέτωπο και τα μήλα του προσώπου σε αρκετές γυναίκες – με πιο επιρρεπείς όσες έχουν πιο σκούρο πρόσωπο. Γενικότερα είναι καλό να ακολουθείτε τις ώρες που συστήνονται για τα μπάνια των μικρών παιδιών δηλαδή να κολυμπάτε πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 16.00 το μεσημέρι.
Τι δείκτη προστασίας να επιλέξω;
Ο δείκτης προστασίας είναι ανάλογος με την ποιότητα και το χρώμα της επιδερμίδας σας. Γενικότερα όμως στην εγκυμοσύνη η αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 30 SPF) και το καπέλο σας θα αποδειχτούν πολύτιμα “αξεσουάρ”. Είναι σημαντικό να απλώνετε την αντηλιακή σας κρέμα αμέσως μόλις ξυπνήσετε και βγείτε από το δωμάτιο γιατί χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η προστασία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνετε τακτικά το αντηλιακό σας –τουλάχιστον κάθε 2 ώρες και αμέσως μετά το μπάνιο αν είστε στην παραλία.
Μπορώ να διαλέξω νησί για τις διακοπές μου;
Αυτή την ερώτηση θα την απαντήσει ο γυναικολόγος σας, αλλά γενικά τα ταξίδια επιτρέπονται, κυρίως στο μεσαίο τρίμηνο ή το πολύ μέχρι τον έβδομο μήνα. Αν όλα κυλάνε ομαλά και κλείσετε εισιτήρια για το αγαπημένο σας νησί μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας τυχόν φάρμακα ή βιταμίνες που παίρνετε. Επίσης, για κάθε ενδεχόμενο, βεβαιωθείτε πως υπάρχει γυναικολόγος στο νησί και δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε νοσοκομείο.
Τέλος, αν το ταξίδι διαρκεί πάνω από 3-4 ώρες ή ταξιδεύετε σε περίοδο αιχμής θα σας βοηθήσει να κλείσετε καμπίνα ώστε να μπορείτε να ξαπλώσετε και να ξεκουραστείτε όποτε νιώσετε την ανάγκη.
Επιτρέπεται το κολύμπι στην εγκυμοσύνη;
Ναι, εφόσον έχετε το ελεύθερο από το γιατρό σας. Αποφύγετε ωστόσο τις πισίνες καθώς μπορεί να μην είναι πάντα όσο καθαρές θα έπρεπε και τη θάλασσα αν έχει κύματα ή αν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να μπείτε, π.χ. αν έχει βράχια στην είσοδο στο νερό και γλιστράτε.
Πηγή:capital.gr