Μάθε πώς να είσαι καλύτερος γονιός στην ψηφιακή εποχή

Μάθε πώς να είσαι καλύτερος γονιός στην ψηφιακή εποχή

γονιός στην ψηφιακή εποχή

Μήπως το παιδί σου βλέπει το κινητό του τηλέφωνο ενώ τρώει; Έχεις πιάσει ποτέ το παιδί σου να βλέπει ένα βίντεο στην οθόνη του υπολογιστή του ενώ εσύ νομίζεις ότι κοιμάται; Πόσες φορές έχεις πει στο παιδί σου να μην ασχολείται με τις ηλεκτρονικές του συσκευές και να συγκεντρωθεί σε αυτό που πρέπει να κάνει;

[babyPostAd]Η τεχνολογία έχει πολλές δυνατότητες και σίγουρα μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να τις απολαύσει και να βρει μία σωστή ισορροπία, χωρίς να έχει εξάρτηση από αυτήν. Σίγουρα όμως δεν είναι πάντα πολύ εύκολο να το κάνεις. Όχι μόνο για το παιδί σου, αλλά ούτε και για εσένα. Γιατί κακά τα ψέματα πολύ λίγοι από εμάς δεν είναι εξαρτημένοι από τις ηλεκτρονικές τους συσκευές και ακόμα πιο λίγοι δεν τις ελέγχουν διαρκώς για να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, να διαβάσουν τις ειδήσεις, τις αναρτήσεις ή να απαντήσουν σε μήνυματα.

Η τεχνολογία έχει πολλές δυνατότητες και σίγουρα μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να τις απολαύσει και να βρει μία σωστή ισορροπία, χωρίς να έχει εξάρτηση από αυτήν.

Δεν είναι εύκολο να είσαι γονιός την ψηφιακή επαφή. Γιατί πώς μπορείς για παράδειγμα να χειριστείς την επιμονή του παιδιού σου να βρίσκεται στην οθόνη του υπολογιστή του για να κάνει τις εργασίες για το σχολείο του, όταν εσύ ξέρεις ότι παράλληλα ακούει μουσική και συνομιλεί με τους φίλους του; Και τι πρέπει να κάνεις όταν το παιδί σου υποστηρίζει ότι η μοναδική ώρα που είναι χαρούμενο είναι μόνο όταν είναι online ή αν θεωρεί ότι οι “καλύτεροί” του φίλοι είναι τα άτομα με τα οποία παίζει παιχνίδια στην οθόνη του υπολογιστή του ακόμα και αν δεν τα έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς μία τόσο περίπλοκη κατάσταση. Ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να βελτιώσεις τη σχέση του παιδιού σου με την τεχνολογία.

6 τρόποι για να βελτιώσεις τη σχέση του παιδιού σου με την τεχνολογία

Ενδυνάμωσε την σχέση σας

Πολλά παιδιά ασχολούνται με τις ηλεκτρονικές τους συσκευές γιατί είναι το πιο ευχάριστο παιχνίδι που έχουν, κυρίως αν οι γονείς τους είναι πολύ απασχολημένοι. Αντίθετα, όσα παιδιά περνούν αρκετή ώρα με τους γονείς τους και αισθάνονται λιγότερο παραμελημένα, κάνουν πολύ πιο εύκολα διάλειμμα από την τεχνολογία. Γι΄αυτό πέρασε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου, παίξτε ένα επιτραπέζιο, φτιάξτε ένα παζλ και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που μπορεί να του κεντρίσουν τον ενδιαφέρον. Θα διαπιστώσεις πως το παιδί σου θα περνάει λιγότερες ώρες στην οθόνη του υπολογιστή του.

Κάνε το παιδί σου να σου μιλήσει και άκουσέ το προσεκτικά

Πολλά παιδιά παραπονιούνται ότι νιώθουν μεγάλη πλήξη όταν δεν ασχολούνται με τις ηλεκτρονικές του συσκευές γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν πώς να περάσουν την ώρα τους αλλιώς. Άλλα πάλι φοβούνται για το τι μπορεί να ειπωθεί για εκείνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν δεν είναι online. Κάνε το παιδί σου να σου μιλήσει. Να σου πει τι νιώθει, τι σκέφτεται και τι φοβάται. Κι άκουσέ το χωρίς να το μαλώνεις ή να το κρίνεις.

Μην φοβάσαι τις αντιδράσεις του

Συχνά οι γονείς φοβούνται τις αντιδράσεις των παιδιών τους. Είναι πολύ πιθανό το παιδί σου να εκνευριστεί αν του απαγορεύσεις να ασχοληθεί για πολλές ώρες με τον υπολογιστή του. Ωστόσο πρέπει να θέσεις όρια. Να ξέρεις ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιες φορές το παιδί σου να μην είναι χαρούμενο με τις αποφάσεις σου και να σκέφτεται ότι είσαι ο χειρότερος γονιός του κόσμου. Να έχεις υπομονή και να περιμένεις κάθε του αντίδραση χωρίς να φοβάσαι να βάζεις όρια στην σχέση του με την τεχνολογία.

Βάλε κανόνες 

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι να απαγορεύσεις τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών κάποιες συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Για παράδειγμα  κατά τη διάρκεια του φαγητού ή της μελέτης και μετά τις 22.00 το βράδυ. Δεν έχει τόση σημασία ποιες συγκεκριμένες ώρες θα διαλέξεις, όσο το να είσαι συνεπής και να προσπαθείς να τις τηρείς και εσύ ο ίδιος εκτός από το παιδί σου.

Ενθάρρυνέ το να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες

Εκτός από τον χρόνο που θα περνάτε μαζί, ενθάρρυνε το παιδί σου να καλλιεργήσει στον ελεύθερό του χρόνο, όσο μικρός και αν είναι αυτός, νέα ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ή με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, να διαβάσει ένα εξωσχολικό βιβλίο ή να μάθει ένα μουσικό όργανο.

Δώσε εσύ το καλό παράδειγμα

Μπορεί να προτείνεις στο παιδί σου αντί να ασχολείται με τις ηλεκτρονικές του συσκευές να ασχοληθεί με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να βγει έξω να παίξει ή να διαβάσει ένα βιβλίο. Εσύ όμως τι κάνεις; Για παράδειγμα πόσο εύκολα μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Αν εσύ ο ίδιος αφιερώνεις πολλές ώρες την ημέρα στις οθόνες των ηλεκτρονικών σου συσκευών ή διακόπτεις μία συζήτηση με το παιδί σου κάθε φορά που λαμβάνεις ένα μήνυμα, να ξέρεις ότι το παιδί σου δεν θα πάρει ποτέ στα σοβαρά το “σωστό” που του ζητάς να κάνει. Αν εσύ δεν συμμορφώνεσαι πώς περιμένεις να το κάνει το παιδί σου; Γι΄αυτό δώσε το καλό παράδειγμα. Πήγαινε μία βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο ή κάνε κάτι άλλο δημιουργικό. Αν το παιδί σου διαπιστώσει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διασκεδάσεις πέρα από την τεχνολογία, να είσαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά σου.

Να θυμάσαι: Τα παιδιά αφιερώνουν πολλές ώρες στις οθόνες των ηλεκτρονικών τους συσκευών, γιατί αυτό τα αποφορτίζει. Η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις στην σχολική τους απόδοση ή στην εγκατάλειψη άλλων δραστηριοτήτων, ακόμα και στην κοινωνική τους απομόνωση. Είναι στο χέρι σου να βοηθήσεις το παιδί σου να έχει μία πιο υγιή σχέση με την τεχνολογία.

Πηγή:thriveglobal.gr