Πώς να… επιβιώσετε από τις πρώτες διακοπές με το μωρό!
Οι πρώτες διακοπές με ένα μικρό μωρό είναι ξεχωριστές: Αν το μωρό σας έχει ξεπεράσει τη βρεφική φάση, έχει πολλούς τρόπους να κάνει τις διακοπές σας καλύτερες. Δείχνει ενδιαφέρον για τα πάντα γύρω του, θέλει να πιάνει ή να βάζει στο στόμα του τα πάντα, και παρά τη σωματική κούραση απολαμβάνετε κάθε στιγμή μαζί του. Σε αυτή την ηλικία οι διακοπές δεν είναι ακριβώς αυτό που θα χαρακτηρίζαμε “ξεκούραστες” αλλά μην ξεχνάτε πως και μόνο η αλλαγή παραστάσεων θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η υπομονή και η καλή διάθεση είναι απαραίτητες αποσκευές για να περάσει το μωρό σας καλά και εσείς καλύτερα.
[babyPostAd]Η διατροφή του μωρού στις διακοπές
Από τους έξι μήνες και μετά το μωρό δοκιμάζει τις πρώτες στερεές τροφές, κατάλληλα μαγειρεμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου και βέβαια αλεσμένα. Έτσι στις διακοπές χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη οργάνωση για το φαγητό του μωρού σας. Η καλύτερη επιλογή για αυτές τις ηλικίες και μέχρι τα 2 περίπου χρόνια του μωρού είναι να νοικιάσετε δωμάτιο ή στούντιο με κουζίνα, ώστε να μπορείτε να μαγειρεύετε εκεί τα γεύματά του.
Tip επιβίωσης: Βράζετε κάθε δυο ή τρεις μέρες μια ποσότητα κρέατος (κοτόπουλο ή μοσχάρι) και το βάζετε σε τάπερ στην κατάψυξη σε μερίδες. Έτσι κάθε μέρα θα βγάζετε μία μερίδα και θα τη ζεσταίνετε προσθέτοντας λαχανικά, ρύζι ή κριθαράκι. Σε μισή ώρα θα είναι έτοιμο το φαγητό του μωρού, το οποίο μπορείτε να του το δώσετε στην ταβέρνα που θα τρώτε κι εσείς ή ακόμη και στην παραλία.
Προσοχή στον ήλιο
Απαραίτητα για το μωρό σας τώρα το καλοκαίρι είναι ένα καπέλο με πλατύγυρο γείσο (να πιάνει και το σβέρκο του που είναι πολύ ευαίσθητος) και ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι ή ακόμη καλύτερα ένα ειδικό “αντηλιακό” ολόσωμο μαγιό. Μην ξεχνάτε πως η ηλιακή ακτινοβολία δε φτάνει στο σώμα μόνο από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, αλλά και από την αντανάκλαση στη θάλασσα, την άμμο ή ακόμη κι όταν έχει συννεφιά. Όσο μικρότερο είναι λοιπόν το παιδί τόσο περισσότερη προστασία πρέπει να του εξασφαλίσετε. Εξίσου απαραίτητη είναι βέβαια η αντηλιακή προστασία. Στα παιδιά που είναι μεγαλύτερα των έξι μηνών πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό μετά το κολύμπι ή κάθε 2-3 ώρες.
Το πρώτο μπάνιο του μωρού σας
Η πρώτη επαφή του μωρού με τη θάλασσα είναι καθοριστική, δεν είναι όμως δύσκολη αφού ειδικά για τα μωρά το νερό αποτελεί ένα οικείο περιβάλλον. Ωστόσο τις πρώτες φορές που το μωρό θα έρθει σε επαφή με το νερό καλό είναι να είστε προσεκτικοί.
Tip επιβίωσης: Ένας καλός τρόπος για να εξοικειωθεί γρήγορα είναι να το κρατάτε στην αγκαλιά σας και να μπείτε μαζί σιγά σιγά στο νερό. Έτσι το παιδί θα νιώθει σιγουριά και ασφάλεια και θα μπορεί απερίσπαστο να αφοσιωθεί στην καινούρια εμπειρία. Αν παρόλα αυτά κλαίει όταν προσπαθείτε να το βάλετε στο νερό, απλά μην το πιέζετε!
Αν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας δέχεται ευχάριστα την επαφή με το νερό μπορείτε να εφοδιαστείτε με μια κουλούρα για μωρά με καθισματάκι, ανάλογα με την ηλικία του. Θυμηθείτε όμως ότι ακόμη και αν φοράει κουλούρα ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε το μωρό στο νερό χωρίς την άμεση επίβλεψή σας.
Πηγή:capital.gr