Επιτρέπεται η δίαιτα του μεταβολισμού, όταν είμαι έγκυος;
Είστε έγκυος αλλά νιώθετε άβολα με το σώμα σας, όταν φοράτε μαγιό; Σκέφτεστε ότι έπρεπε να είχατε προνοήσει και να έχετε χάσει αυτά τα παραπανίσια κιλά πριν την εγκυμοσύνη; Αναρωτιέστε: «μήπως να κάνω δίαιτα;». Περιμένετε! Έχουμε όλες τις απαντήσεις για εσάς!
[babyPostAd] Δίαιτα μεταβολισμού; Τι είναι αυτό;
Πρόκειται για μία κατηγορία προγραμμάτων διατροφής, η ακολούθηση των οποίων στόχο έχει την απώλεια βάρους.
Τι σημαίνει «μεταβολισμός»
Η λέξη «μεταβολισμός» προέρχεται από τον όρο «μεταβάλλω» (δηλαδή αλλάζω). Δια του όρου αυτού αναφερόμαστε στην ολότητα των χημικών διεργασιών, που διενεργούνται μέσα στα κύτταρα του σώματός μας, προκειμένου επιτελεσθούν οι διεργασίες, που μας κρατάνε στη ζωή.
Στην καθομιλουμένη ο «μεταβολισμός» έχει ταυτισθεί με την ταχύτητα μετατροπής, από το σώμα μας, της προσλαμβανόμενης τροφής σε ενέργεια. Όπως θα λέγαμε, ταυτίζουμε το «μεταβολισμό» με το πόσο γρήγορα το σώμα μας «καίει» θερμίδες (αυτή είναι η μονάδα μέτρησης της ενέργειας, που αποδίδουν οι τροφές).
Ο όρος «μεταβολισμός», όμως, δεν περιλαμβάνει μόνο τις χημικές διαδικασίες, δια των οποίων το σώμα μας παράγει ενέργεια, αλλά το σύνολο των διεργασιών, που μας διατηρούν στη ζωή. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως η ερμηνεία αυτή του όρου είναι μάλλον «περιοριστική». Παρ’ όλα αυτά στο παρόν κείμενο, ο όρος «μεταβολισμός» θα χρησιμοποιείται με την «περιοριστική» αυτή ερμηνεία.
Ας δούμε, καταρχάς, πώς το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια των τροφών:
- Η γλυκόζη είναι το βασικό «καύσιμό» μας και εντοπίζεται στα τρόφιμα υπό τη μορφή υδατανθράκων.
- Τα σώμα μας όμως έχει και «αποθήκες γλυκόζης». Η γλυκόζη στο σώμα μας αποθηκεύεται στο ήπαρ και στους μυς υπό τη μορφή γλυκογόνου. Αν η προσλαμβανόμενη, από την τροφή, γλυκόζη δεν επαρκεί, προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές μας ανάγκες, τότε το γλυκογόνο μετατρέπεται σε γλυκόζη.
- Σε περίπτωση, που ούτε η από το γλυκογόνο προερχόμενη γλυκόζη δεν επαρκεί, τότε το σώμα μας «προστρέχει» στο λίπος του. Το λίπος «καίγεται» παράγοντας ενέργεια.
- Ως πηγή ενέργειας χρησιμοποιείται το λίπος κατά τη διάρκεια της νηστείας, μετά από έντονη άσκηση, ή αν η διατροφή περιλαμβάνει χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων.
- Όταν το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια παράγονται τα λεγόμενα «κετονικά σώματα» (ή κετόνες). Αυτά αποτελούν πηγή ενέργειας αφενός για τον εγκέφαλο, αφετέρου για το σώμα στην ολότητά του.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν ακολουθούμε μία δίαιτα μεταβολισμού;
Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος δίαιτας μεταβολισμού. Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των προγραμμάτων διατροφής είναι η προσπάθεια για επίτευξη του «ιδανικού» συνδυασμού υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, ώστε να «ενεργοποιηθεί» – όπως λέμε – ο μεταβολισμός και το σωματικό λίπος να μετατραπεί σε ενέργεια (να καεί) και να καταγραφεί απώλεια βάρους.
Μεγάλο μέρος από τις δίαιτες μεταβολισμού δεν είναι παρά προγράμματα υγιεινής ζωής, που συνδυάζουν τη σωστή διατροφή με τη σωματική άσκηση, ενίοτε μάλιστα συστήνεται και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.
Μα επιτρέπεται να χάσω βάρος, όσο είμαι έγκυος;
Εδώ μπορούμε να είμαστε απόλυτοι: ΟΧΙ!
Η υπερβολική πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα ενδεχόμενο, που θέλουμε να αποφύγουμε, καθότι αυτή συνδέεται με αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαφόρων παθολογιών. Για το λόγο αυτό, ο θεράπων ιατρός, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ελέγχει πόσο βάρος λαμβάνει η έγκυος.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω μια «προσωπική νότα» επί του θέματος. Ο πατέρας μου (μαιευτήρας και αυτός) έλεγε – και ορθά – πως «η υπερβολική πρόσληψη βάρους από την έγκυο μετατρέπει μια κατάσταση υγείας, όπως είναι η εγκυμοσύνη, σε μια κατάσταση παθολογίας».
Βέβαια, ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της κύησης, κατά το πρώτο τρίμηνο, είναι η ναυτία. Το σύμπτωμα αυτό ενδέχεται να παρεμποδίσει έως ένα βαθμό την πρόσληψη τροφής από την έγκυο. Έτσι δεν είναι σπάνιο κατά το πρώτο τρίμηνο να καταγραφεί μία κάμψη του σωματικού βάρους της γυναίκας.
Εντούτοις, ακόμα και αν μία γυναίκα στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, η πρόσληψη βάρους είναι όχι μόνον αναμενόμενη, αλλά και επιθυμητή, όπως αναφέρει και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (American College of Obstetricians and Gynecologists).
Έχει δε διατυπωθεί και η άποψη, πως η επίμονη προσπάθεια απώλειας βάρους κατά τα πρώτα στάδια της κύησης, αν το βάρος της γυναίκας είναι φυσιολογικό, δεν αποκλείεται να εμπίπτει στις διαταραχές πρόσληψης της τροφής, όπως είναι η ανορεξία και η βουλιμία.
Μα γιατί δε συνιστάται να χάσω βάρος, όσο είμαι έγκυος;
Μία από τις πιο γνωστές ρύσεις, που θα ακούσετε τώρα, που είστε έγκυος – ιδιαίτερα από τις παλαιότερες – είναι: «τώρα τρως για δύο!». Το απόφθεγμα αυτό είναι εν μέρει σωστό. Δεν πρέπει να αναφέρεται όμως στην ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής (αν και με αυτήν την έννοια το χρησιμοποιούν συχνά οι παλαιότερες) αλλά στην ποιότητά της!
Τα προγράμματα διατροφής, που αποσκοπούν στην απώλεια βάρους είναι σε αρκετές περιπτώσεις πτωχές σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, η έλλειψη των οποίων ενδέχεται να αποβεί βλαπτική για το έμβρυο.
Οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες εδράζονται στον περιορισμό της προσλαμβανόμενης ενέργειας υπό τη μορφήν υδατανθράκων. Τοιουτοτρόπως, το σώμα «εξαναγκάζεται» να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες από το σωματικό λίπος. Κατά συνέπεια – όπως είδαμε – αυξάνεται η παραγωγή κετονικών σωμάτων.
Τα κετονικά σώματα όμως, μέσω του πλακούντα, φθάνουν στο έμβρυο, του οποίου ο αναπτυσσόμενος και ευαίσθητος εγκέφαλος ενδέχεται να βλαφθεί, όπως κατέδειξε και μελέτη του 2013.
Οι συντάκτες της μελέτης αυτής, η οποία αφορούσε ποντίκια, κατέγραψαν αλλοιώσεις στην ανατομία οργάνων των εμβρύων, οι οποίες φαίνεται, πως συνδέονταν με δυσλειτουργίες των οργάνων αυτών, ενώ είχαν και ενδεχόμενες επιρροές στη συμπεριφορά των ποντικιών μετά τον τοκετό.
Επομένως…
Η διατροφής σας, όσο είστε έγκυος, πρέπει να καλύπτει τόσο τις δικές σας ανάγκες, όσο και αυτές του αναπτυσσόμενου εμβρύου.
Αν σας έχουν εντυπωσιάσει οι φωτογραφίες διάφορων ηθοποιών, μοντέλων και άλλων διάσημων γυναικών, που στην εγκυμοσύνη φαίνονται λαμπερές και κομψές, θα πρέπει να εντάξετε τη σωστή διατροφή και την τακτική άσκηση στη ζωή σας, πριν μείνετε έγκυος.
Πολλές από τις φωτογραφίες αυτές, άλλωστε, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και στα διάφορα περιοδικά, συχνά είναι επεξεργασμένες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επιπροσθέτως, μην ξεχνάτε, πως το ιδιαίτερα χαμηλό σωματικό βάρος συχνά (σχεδόν «ποτέ» θα τολμούσα να πω) δεν υποδηλώνει ούτε σωματική, αλλά ούτε και ψυχική υγεία.
Μετά την εγκυμοσύνη μπορείτε, ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού σας, να ξεκινήσετε τις προσπάθειες απώλειας βάρους και σύσφιξης της κοιλιάς σας!
Πηγή: mytwins.gr