Γλουτένη στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα
Οι γυναίκες που τρώνε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές τροφές πλούσιες σε γλουτένη, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη φέρνει στο φως νέα στοιχεία για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1.
[babyPostAd]«Δεν γνωρίζαμε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι σημαντική για την ανάπτυξη διαβήτη ή ότι η ασθένεια ξεκινά τόσο νωρίς στη ζωή του ατόμου» δήλωσε ο Δρ Knud Josefsen, εκ των συγγραφέων της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Bartholin στην Κοπεγχάγη.Η μελέτη δείχνει επίσης τη δυνατότητα μείωσης της συχνότητας της πάθησης, μέσω της αλλαγής της διατροφής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τον Josefsen.
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοση πάθηση, δηλαδή λανθασμένα το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που βοηθά στην άντληση της γλυκόζης του αίματος ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια από τα κύτταρα.
Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 παράγουν ανεπαρκή ή και καθόλου ινσουλίνη και ο μόνος τρόπος είναι η ενέσιμη λήψη ινσουλίνης.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι και εμπεριέχεται σε πολλές τροφές, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και τα μπισκότα. Η γλουτένη ευθύνεται για την κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο.
Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση γλουτένης στην εγκυμοσύνη, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με διαβήτη τύπου 1, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν τη λιγότερη γλουτένη.
Είναι γνωστή η σχέση της κοιλιοκάκης και του διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με τον Josefsen, περίπου 10% των πασχόντων από διαβήτη τύπου 1, πάσχουν και από δυσανεξία στη γλουτένη, δηλαδή κοιλιοκάκη.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα για περίπου 64.000 έγκυες, οι οποίες εγγράφηκαν από το 1996 έως το 2002. Σχεδόν 250 από τα παιδιά που γεννήθηκαν εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1.
Οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις τροφές που κατανάλωναν ότι βρίσκονταν στην 25η εβδομάδα της κύησης.
Η μέση κατανάλωση γλουτένης ήταν τα 13 γραμμάρια την ημέρα, με το χαμηλότερο όριο να είναι κάτω από 7 γραμμάρια και το υψηλότερο πάνω από 20 γραμμάρια.
Μία φέτα ψωμιού έχει περίπου 3 γραμμάρια γλουτένης, ενώ μια μεγάλη μερίδα ζυμαρικών από 5 έως 10 γραμμάρια γλουτένης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 1 για τα παιδιά αυξανόταν αναλογικά με κάθε 10 γραμμάρια γλουτένης που κατανάλωνε η μητέρα καθημερινά.
Ο Δρ Josefsen εξηγεί ότι υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το πως η γλουτένη συντελεί στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 1, με την επικρατέστερη να υποστηρίζει ότι η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή και αντίδραση του ανοσοποιητικού.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει σχέση μεταξύ υψηλής πρόσληψης γλουτένης κατά την κύηση και κινδύνου διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.
Πηγή:onmed.gr