Ποιες είναι οι παιδικές ασθένειες αυτού του χειμώνα και πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας;
Από τη Μαρία Ροδίτη
Λίγο καιρό πριν κάνει αισθητή την παρουσία του ο χειμώνας, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για τις ιώσεις και τα κρυολογήματα που μπορεί να κολλήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο και όχι μόνο.
[babyPostAd]Τα παιδάκια, άλλωστε, είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες από ό,τι οι μεγάλοι για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτύξει ακόμη πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι είναι ευπρόσβλητα σε μεγαλύτερο φάσμα ιών. Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας αποκτά πρόσθετη ανοσία στους ιούς αυτούς και έτσι γινόμαστε λιγότερο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Δεύτερον, η μετάδοση των ιών είναι πιο εύκολη στα παιδιά λόγω του συγχρωτισμού τους στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο.Όπως επισημαίνει στο all4mama ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, «τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφικούς και νηπιακούς σταθμούς αρρωσταίνουν 4 φορές περισσότερο από τα παιδιά που δεν πηγαίνουν. Επίσης τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σε σταθμούς, αλλά έχουν αδελφάκια που πηγαίνουν, αρρωσταίνουν και αυτά το ίδιο συχνά. Θεωρούμε ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ και όχι ανησυχητικό ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων να αρρωσταίνει μέχρι και 10 φορές το χρόνο».
«Οι ασθένειες που ταλαιπωρούν περισσότερο τα παιδιά κάθε ηλικίας είναι οι διάφορες ιώσεις με πρωταγωνιστή το κοινό κρυολόγημα. Ακολουθούν οι ωτίτιδες, οι βρογχίτιδες και οι λαρυγγίτιδες. Η ρινοκαταρροή είναι σχεδόν μόνιμο σύμπτωμα καθ’ όλο το χειμώνα. Προσοχή, ωστόσο, θα πρέπει να δίνεται και στις μεταδοτικές (με τη στενή έννοια του όρου) ασθένειες, όπως η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα, η ανεμοβλογιά για τις οποίες υπάρχει και εμβόλιο προστασίας. Όμως με την ευρεία έννοια του όρου, όλες οι κοινές ιώσεις είναι μεταδοτικές, αφού το ένα παιδί μπορεί να κολλήσει από το άλλο. Η διάφορα είναι ότι για τις απλές ιώσεις δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού, ενώ για τις μεταδοτικές (με τη στενή έννοια) υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή του παιδιού».
Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονείς για να προλάβουν τα κρυολογήματα και τις ιώσεις;
Καλό είναι οι γονείς και τα παιδιά να ακολουθούν ορισμένα μέτρα πρόληψης, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν άδικα αμφότεροι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, «τα κλασσικά μέτρα πρόληψης για όλα τα παιδιά είναι η καλή προσωπική υγιεινή (πλύσιμο χεριών, όχι τα δάχτυλα στη μύτη, κόψιμο νυχιών, όχι με τα παπούτσια στους καναπέδες), η καλή διατροφή (φρούτα, χόρτα για βιταμίνες), ο καλός αερισμός των χώρων που συχνάζουν (δωμάτια σπιτιού, αίθουσες σχολείων) και ΦΥΣΙΚΑ η συχνή επαφή με τη φύση και η άσκηση. Μην ξεχνάμε και τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν το μόνο τρόπο για να αποκτήσει ένα παιδί ανοσία χωρίς να αρρωστήσει».
Οι γονείς δε θα πρέπει να διστάζουν να καλούν άμεσα τον παιδίατρο σε περίπτωση που το παιδί τους είναι άρρωστο, ώστε να λαμβάνουν τις πρώτες οδηγίες. Ειδικά αν το παιδάκι έχει πυρετό, πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. «Οι γονείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση του παιδιού, ιδιαίτερα δε όταν είναι νεογνό ή βρέφος και δεν είναι υποχρέωσή τους να το ξέρουν. Καλύτερα να ενοχλήσουν τον παιδίατρο 10(!) φορές χωρίς σοβαρό λόγο παρά να το αμελήσουν και να πρόκειται για κάτι σοβαρό», τονίζει ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.
Πηγή:all4mama.gr