Εξωσωματική χωρίς περιττά κιλά. Γίνεται;
Στην γυναικεία υπογονιμότητα πέρα από τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθεί η γυναίκα σημαντικό ρόλο παίζει και το σωματικό βάρος.
Πρήξιμο και ελαφριά αύξηση βάρους στη διάρκεια της εξωσωματικής
Το γεγονός ότι μερικές γυναίκες παρατηρούν πρήξιμο, ιδιαιτέρως στην περιοχή της κοιλιάς στην εξωσωματική, οφείλεται στην αύξηση της οιστραδιόλης στο στάδιο της διέγερσης των ωοθηκών. Η ορμόνη αυτή προκαλεί κατακράτηση υγρών, αλλά η ανακούφιση και βελτίωση των συμπτωμάτων είναι εφικτή εφόσον ακολουθηθούν οι συμβουλές του θεράποντα ιατρού. Σε περίπτωση αποτυχίας της εξωσωματικής, η επαναφορά του οργανισμού από την κατακράτηση υγρών είναι άμεση.
Παχυσαρκία και εξωσωματική
Γενικά, το σωματικό βάρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ολοκληρωτικά στη λειτουργία του οργανισμού. Όταν τα κιλά ξεφεύγουν από το επιτρεπτό όριο, τότε όργανα όπως η καρδιά, το ήπαρ και άλλα πιέζονται προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε όλες τις βασικές λειτουργίες. Κατά τη διέγερση των ωοθηκών τόσο οι υπέρβαρες όσο και οι πολύ αδύνατες γυναίκες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μην ανταποκριθούν καλά.
Αν η γυναίκα ξεκινήσει τις διαδικασίες της εξωσωματικής με περιττά κιλά, μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς τα ποσοστά επιτυχίας συγκριτικά με μία άλλη που διατηρεί ένα φυσιολογικό βάρος. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους, μπορεί να σχετίζονται με κάποιο ορμονολογικό πρόβλημα που κατ’ επέκταση μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και την ποιότητα των ωαρίων.
Ο ανεβασμένος δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται με ωάρια χαμηλής ποιότητας αλλά και με ένα «προβληματικό» ενδομήτριο.
Καλό είναι πριν την εξωσωματική να βρίσκεστε κοντά στο ιδανικό για εσάς σωματικό βάρος καθώς μπορεί να επηρεάσει θετικά την όλη διαδικασία και να διευκολύνει την ανταπόκριση του οργανισμού στα φάρμακα, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει καλύτερη την ψυχολογία σας. Η απώλεια βάρους, προκειμένου να φτάσετε στο επιθυμητό επίπεδο, θα πρέπει να επιτυγχάνεται με αργό ρυθμό, όπως συστήνεται άλλωστε και από τους διατροφολόγους.
Πηγή:baby.gr