Η γέννηση του παιδιού και η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι

Η σχέση από μόνη της μπορεί να αποτελέσει πηγή δύναμης και υποστήριξης και για τους δύο μελλοντικούς γονείς, τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και μετά.

Γράφει η Μαρία Κωνσταντινοπούλου*

Η γέννηση ενός παιδιού αλλάζει σημαντικά τη σχέση του ζευγαριού. Ο ερχομός ενός νέου μέλους συνήθως επηρεάζει τους νέους γονείς, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνεί το ζευγάρι τα συναισθήματα και τους φόβους που προκύπτουν. Η σχέση από μόνη της μπορεί να αποτελέσει πηγή δύναμης και υποστήριξης για τα άτομα.

εποχή για να μείνετε έγκυος

Το ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, της γέννας, την ανατροφή του παιδιού, καθώς και την αλλαγή της καθημερινότητας και της σχέσης με τον/τη σύντροφο.

Πέρα από τις αλλαγές εντός της οικογένειας, προκύπτουν και άλλες σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις με τους υπόλοιπους συγγενείς (κυρίως παππούδες-γιαγιάδες), των οποίων η βοήθεια σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύτιμη, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η υπερεμπλοκή τους δημιουργεί τελικά άλλου είδους θέματα ανάμεσα στο ζευγάρι.

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με φίλους και γνωστούς αλλάζουν λόγω των απαιτήσεων της φροντίδας του μωρού, και των νέων προτεραιοτήτων. Το σίγουρο είναι πως όλα τα είδη των σκέψεων και των συναισθημάτων θα προκύψουν τόσο για τη μητέρα όσο και τον πατέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση του παιδιού. Είναι σημαντικό να έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να μιλήσουν γι ‘αυτό, καθώς είναι μέρος του σχηματισμού των πρώτων οικογενειακών δεσμών.

Ο καθένας βιώνει διαφορετικά την εμπειρία αυτή κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Για κάποιους, η μετάβαση στην ιδιότητα του γονέα είναι εύκολη και ενισχύει τη σχέση με τον/τη σύντροφο. Για κάποιους άλλους, μπορεί να είναι ένα διάστημα κούρασης και στρες που τους απομακρύνει και ορισμένες φορές τους οδηγεί και σε απόσυρση τόσο από τα γονεϊκά καθήκοντα όσο και από τα συζυγικά. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την αλλαγή στη ζωή τους, να δεχτούν πως εκ των πραγμάτων θα υπάρχει λιγότερος ελεύθερος χρόνος για τους ίδιους και για τους άλλους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να επικοινωνήσουμε τα όποια συναισθήματά προκύπτουν.

έμβρυο

Συχνά αλλάζει και η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και ορισμένοι το βιώνουν σαν απώλειας της αποκλειστικής σχέσης που είχαν με τον/την σύντροφο. Πιθανόν να θεωρούν ότι οι νέες απαιτήσεις επηρεάζουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες και προτεραιότητες, κάτι που πιθανόν να ισχύει το πρώτο διάστημα, μιας και η δομή της οικογένειας άλλαξε και προστέθηκε ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη την πλήρη φροντίδα και αφοσίωσής μας.

Το σίγουρο είναι πως αν η σχέση του ζευγαριού είναι ειλικρινής και τα άτομα ανοιχτά σε συζήτηση, το πρώτο διάστημα της προσαρμογής θα μπορέσει να ξεπεραστεί ανώδυνα και με μεγαλύτερη ευκολία έως ότου τα πράγματα μπορέσουν να μπουν και πάλι στους κανονικούς τους ρυθμούς.

*Το άρθρο υπογράφει η Μαρία Κωνσταντινοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και οικογένειας – www.arxizo.gr