Στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους Δήμους που επικαλούνται προβλήματα αναφέρεται η ΔΟΕ σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τους συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αναλυτικά η επιστολή:
Σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους Δήμους που επικαλούνται προβλήματα
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως είχε δηλώσει ότι θα πράξει κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στις 15-7-2019, που είχε ως μοναδικό θέμα την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία προχώρησε σε παρεμβάσεις προς Δήμους, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις με στόχο τη διασφάλιση της υλοποίησης του Νόμου για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα στα δημόσια Νηπιαγωγεία.
Με βάση όλα τα παραπάνω επισημαίνουμε ότι:
- Η καθολική και άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε να είναι εξ’ αρχής η απόφαση της πολιτείας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση όφειλαν να έχουν συνεργαστεί αρμονικά κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση (μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της) και να έχει δραστηριοποιηθεί η ΚΤ.ΥΠ., με την πρόβλεψη όλων των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Αποτελούν τεράστιο πρόβλημα οι εξαιρετικά βραδείς και ανεπαρκείς, τελικά, ρυθμοί με τους οποίους λειτουργεί η ΚΤ.ΥΠ. κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας, σε αντικατάστασή της, ενός δημόσιου φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη σχολική στέγη ο οποίος θα έχει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων (σχεδιασμό – υλοποίηση – ανέγερση σχολικών κτηρίων) και θα χρηματοδοτείται αποτελεσματικά (απόφαση 88ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.)
- Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ελληνική κοινωνία η τακτική υπονόμευσης της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης που εφαρμόζουν κάποιοι Δήμοι που ακολουθούν τη «γραμμή» της Κ.Ε.Δ.Ε. με αποτέλεσμα εξ’ αιτίας της συνειδητής αμέλειάς τους, αν και είχαν συνυπογράψει τις αποφάσεις των τριμερών επιτροπών, να αφήνουν μετέωρο πλήθος νηπίων και τις οικογένειές τους, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αποδεικνύεται η ορθότητα της θέσης της Δ.Ο.Ε. ότι οι Δήμοι δεν έπρεπε να έχουν καμία συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για την ένταξη στην υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
Από τον κύκλο επαφών και ενεργειών που πραγματοποίησε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προκύπτει ότι:
- σε μια σειρά Δήμων όπου η αρχική εκτίμηση ήταν ότι δεν πρόκειται, τελικά, να ξεκινήσει η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης το σχ. έτος 2019-2020, αν και περιλαμβάνονται στους 114 Δήμους της δεύτερης χρονιάς εφαρμογής, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται και θα ξεκινήσει κανονικά (Δήμοι Ζακύνθου, Ρόδου, Δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Βόλβης, Δέλτα, και Ωραιοκάστρου Νομού Θεσσαλονίκης, Μαλεβιζίου Νομού Ηρακλείου, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Ελευσίνας και Νέας Ιωνίας Νομού Αττικής). Θεωρούμε, βέβαια, αυτονόητο ότι οι προσωρινές λύσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μετατραπούν σε πάγιες και ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η μέριμνα για σχολικές μονάδες που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των μαθητών.
- στους υπόλοιπους Δήμους ( Κεντρικής Κέρκυρας, Κω, Θήρας, Κομοτηνής, Παιανίας, Μαραθώνα, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, και Ηρακλείου Αττικής) όπου είτε λόγω αργοπορίας-ολιγωρίας της ΚΤ.ΥΠ. είτε εξ’ αιτίας της αρνητικής, υπονομευτικής στάσης των Δήμων, παρουσιάζονται προβλήματα, θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια και να ασκηθεί κάθε είδους πίεση, μέχρι και την τελευταία στιγμή, ώστε να αρθούν τα εμπόδια και η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης να γίνει πραγματικότητα για το σχολικό έτος 2019-2020.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταθέτει για μια ακόμη φορά τη θέση του κλάδου (86η και 88η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.) για άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και ζητά την πλήρη απεμπλοκή των Ο.Τ.Α. από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση.
Τονίζουμε ότι προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα σε όλους τους Δήμους και να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (χρηματοδότηση για εκμίσθωση αιθουσών, αγορά οικοπέδων, ανέγερση κτιρίων, επιτάχυνση των διαδικασιών…) ώστε να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Άμεσα επιβάλλεται:
- να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την κυβέρνηση προς τους Δήμους για την προμήθεια εξοπλισμού (καρέκλες, τραπέζια κλπ.)
- να διασφαλιστεί ότι η ΚΤ.ΥΠ. θα δραστηριοποιηθεί έντονα και άμεσα για την υλοποίηση λύσεων στο κτηριακό ζήτημα.
- να ασκηθεί πίεση από την κυβέρνηση προς τους Δήμους ώστε με ενέργειές τους να συμβάλλουν στην άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με βάση τις θέσεις του κλάδου, υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και δίνει τη μάχη για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.