Το να αφήσει κάποιος ένα παιδί 3 χρονών στον παιδικό σταθμό μπορεί να είναι επίπονη διαδικασία. Πολλές φορές τα παιδιά ξυπνούν στην ώρα τους το πρωί και με κέφι, αλλά τη στιγμή που μπαίνουν στο σχολείο και πηγαίνουν στη δασκάλα, κάτι αλλάζει και γαντζώνονται πάνω στους γονείς τους κλαίγοντας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που το μοτίβο αυτό διαρκεί αρκετές εβδομάδες, μετά την πρώτη μέρα στο σχολείο. Και είναι επίπονο, τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς, το να ξεκινάει έτσι η μέρα.
Είναι γεγονός ότι πολλά παιδάκια διαχειρίζονται τις αλλαγές με δυσκολία και ξεσπάνε σε κλάματα διαμαρτυρόμενα σε αυτές. “Η προσωπικότητα ορισμένων παιδιών είναι τέτοια που ανοίγονται αργά ή με πολύ μεγάλη προσοχή σε νέες καταστάσεις”, λέει η ψυχολόγος Jaquie Nickoriuk, “είναι φυσιολογικό”.
Αν και τα περισσότερα παιδιά με το που αποχωρήσουν οι γονείς από το σχολείο θα ηρεμήσουν και θα το απολαύσουν, το να ξεκινούν με τέτοιο τρόπο την ημέρα τους μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό για έναν γονιό. Αν η δική σας περίπτωση είναι από τις “δύσκολες” μπορείτε να δοκιμάστε τα παρακάτω.
1Ένα βήμα τη φορά
Η γνώση πάντα βοηθάει, και το να γνωρίζει ένα παιδί τι πρόκειται να συμβεί μετά, το βοηθάει να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί. “Κοίτα, τώρα θα μπούμε στο αυτοκίνητο για να πάμε στο σχολείο. Μόλις φτάσουμε θα είναι οι φίλοι σου εκεί για να παίξετε”, προτείνει η Joanne Baxter, ψυχολόγος. “Αγάπη μου, όταν φτάσουμε στο σχολείο σήμερα, θα σε πάρω αγκαλιά, θα σου δώσω ένα μεγάλο φιλί και θα σου πω αντίο και τότε ελπίζω ότι θα μπεις στην τάξη σου για να παίξετε όλα τα παιδάκια μαζί”.
Ορισμένα παιδιά βοηθούνται αν βλέπουν φωτογραφίες από τα στάδια της πρωινής ρουτίνας. Το κάθε βήμα -μπαίνουν στο αυτοκίνητο, κοιτάζουν το δρόμο προς το σχολείο, παρκάρετε, μπαίνετε στο σχολείο κτλ- είναι και μια ξεχωριστή φωτογραφία ή στάδιο.
2Το αρκουδάκι συντροφιά
Το να έχουν μαζί τους το αγαπημένο τους παιχνίδι ή αρκουδάκι μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων που δεν δέχονται να φέρνει το παιδί παιχνίδια μαζί του. Παρόλα αυτά βοηθάνε είτε για να του αποσπαστεί η προσοχή είτε για να του δημιουργηθεί η αίσθηση της ασφάλειας. Συζητήστε το ενδεχόμενο αυτό με τη δασκάλα.
3Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας. Αν οι ώρες που πηγαίνετε σχολείο και αποχωρείτε από αυτό είναι οι ίδιες, τότε θα δημιουργηθεί πιο εύκολα μια ρουτίνα στο παιδί. Το ίδιο ισχύει και για την ώρα που θα φάει το σνακ του, θα κάνει κατασκευές και δραστηριότητες και επίσης για το πότε θα έρθει η ώρα που θα δει τη μαμά ή τον μπαμπά το απόγευμα, μετά το σχολείο.
4Αντίο και δρόμο
Μπορεί να είναι δελεαστικό για έναν γονιό να φύγει με ελαφρά πηδηματάκια όταν το παιδί πριν ξεκινήσει το κλάμα, παρακολουθεί τους φίλους ή κάποιον δάσκαλο στο σχολείο, οι ειδικοί όμως μας προτρέπουν να μην το κάνουμε. “Το παιδί μαθαίνει να μην μας εμπιστεύεται”, λέει η Baxter. Χαιρετήστε το και μετά φύγετε.
5Ελευθερώστε το άγχος σας
Πολλοί γονείς αισθάνονται ενοχές αφήνοντας το παιδί τους στην επίβλεψη κάποιου άλλου. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται το άγχος που έχουν οι γονείς τους. “Οι γονείς πρέπει να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στους δασκάλους. Αν οι είναι νευρικοί, τα παιδιά το αισθάνονται”.
6Δείχνοντας κατανόηση
Σχόλια του τύπου “Ελπίζω να μην κλάψεις αυτή τη φορά” δημιουργούν επιπρόσθετο άγχος στα παιδιά. Μπορείτε να δείξετε την εμπάθειά σας λέγοντας “Ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό για σένα. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να το κάνουμε πιο εύκολο”.
7Καλύτερα να μην τάζουμε
Σίγουρα μπαίνουμε στον πειρασμό να τάξουμε κάτι σε αντάλλαγμα του να μην κλάψει. “Αν δεν κλάψεις σήμέρα θα… έχω κάτι σπουδαίο για σένα στο σπίτι”. Μπορεί να δουλέψει, ναι. Όμως δημιουργούμε μια προσδοκία στο παιδί με πολλά άλλα παραλειπόμενα.
8Δώσε μια θετική νότα
Μια θετική σκέψη δεν κάνει κακό. Καθώς παίρνετε το παιδί από τον σταθμό το μεσημέρι (ή το απόγευμα στο σπίτι), μπορείτε να αναγνωρίσετε τη δυσκολία που πέρασε το παιδί το πρωί και να το κάνετε να αισθανθεί καλά για τον τρόπο που το χειρίστηκε.”Ήταν δύσκολο και είχες άγχος, αλλά το χειρίστηκες πολύ ωραία και τελικά η μέρα σου στο σχολείο ήταν πολύ καλή”.
9Σκεφτείτε μια αλλαγή
Εάν έχετε κάνει τα πάντα και συνεχίζει το παιδί να κλαίει το πρωί, είναι πιθανόν να έχει πρόβλημα με τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό. Η δασκάλα μπορεί να είναι εξαιρετική, αλλά να μην ταιριάζει με το παιδί. Πολλά παιδιά μπορεί να μην αισθάνονται άνετα σε χώρο με πολλά άλλα παιδιά, αλλά να μην παρουσιαστούν δυσκολίες σε σχολεία με λιγότερα παιδιά
Με πληροφορίες από το todaysparent.com