Η γιαγιά η Βαγγελία, ήτανε Τσακώνα στην καταγωγή.
Πώς ήξερε να κάνει τέτοια κουλουράκια Σμυρνέϊκα, θα σας το εξηγήσω τώρα που το συνειδητοποίησα και εγώ, σαράντα χρόνια μετά.
Αλλά να το πάρω από την αρχή το έργο, για να σας γαργαλήσω να τα φτιάξετε.
Τα υλικά τα ψώνιζε ο παππούς ο Νίκος με χρήματα που του έδινε η Τσακώνα, γιατί απ΄όσο ξέρω του κράταγε και το μισθό να κάνει τα κουμάντα της. Έκφραση φεμινισμού ογδόντα χρόνια πίσω άχρηστες κι εσείς μού τρέχετε σε δυο δουλειές για να ‘στε ανεξάρτητες.
Ερχόταν στο σπίτι και η Σία η φουρνάρισσα. Πάντα αυτή τη βοηθούσε στα μπελαλίδικα γλυκά κι έπαιρνε μετά τα «τεψιά» όπως έλεγε η Βαγγελιώ και τα ‘ψηνε στο φούρνο της, που ήταν απέναντι απ΄ το σπίτι.
Η Σία ήταν μια μικροκαμωμένη, στεγνή γυναίκα, με μαντήλι στο κεφάλι. Μορφή από φωτογραφία της Μικρασιατικής καταστροφής και σίγουρα αυτή ευθύνεται για την επιτυχία των κουλουρακίων.
Εγώ πάντως, απ΄ τη γιαγιά την έμαθα τη συνταγή, οπότε κατοχυρώνεται σ΄αυτήν και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχιστεί με τα δικά μου τα εγγόνια, εκτός κι αν διαβάσουν κάποτε τη συνταγή στο eyedoll.
Παρασύρθηκα, επανέρχομαι στα υλικά.
Μισό κιλό στάχτη, θα βρεθεί εύκολα από ένα φιλικό τζάκι. Καθαρή στάχτη, με γνήσια ξύλα καμένα, όχι συνθετικά και χωρίς σκουπίδια (χαρτιά, αποτσίγαρα καμένα ή λίπη από φαγητά).
Ρίξτε τη σε μια κατσαρόλα με ενάμισι λίτρο νερό, να βράσει.
Σουρώνετε με βαμβάκι και ξαναβράζετε, μέχρι να μείνει μισό ποτήρι σχεδόν, διάφανο υγρό: η περίφημη αλισίβα!
Αν σας φαίνεται δύσκολη διαδικασία, κάντε το μέρες πριν και κρατήστε το στο ψυγείο μέχρι την ημέρα της εκτέλεσης.
Τα υπόλοιπα υλικά, υπάρχουν στο μπακάλη:
–1 κιλό αλεύρι.
–1/2 κιλό βούτυρο απ΄το καλό (που εννοεί το γάλακτος και ενώ τώρα το βρίσκουμε τυποποιημένο, τότε το παίρνανε χύμα απ΄ του Σκαλούμπακα)
–320 γραμμάρια ζάχαρη και μην παραξενεύεστε, είναι μεταφρασμένο από τις οκάδες
-1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ (αν σας δω να μετράτε το κολονάτο θα πέσω κάτω)
-1 κουταλιά της σούπας baking powder
-1 βανίλια
-1/2 ποτήρι αλισίβα
Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα (η Σία το άσπριζε στο χέρι και κουνιόταν ολόκληρη).
Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι λίγο-λίγο, να γίνει μια όμορφη ζύμη.
Τα σχέδια είναι ελεύθερα, αλλά εγώ θα σας μεταφέρω την εικόνα που έχω από τότε.
Χωρίζετε σε μπαστουνάκια και τα διπλώνετε στα τρία, τσιμπώντας στις άκρες να γίνουν σαν βαρκούλες.
Σε μπολ, χτυπήστε ένα αυγό και πασαλείψτε τα από πάνω, να γυαλίσουν.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς, προλαβαίνοντας να δείτε τις καινούργιες αναρτήσεις στο facebook, δηλαδή περίπου 20 λεπτά.
Λίλιαν Ρήγα–eyedoll.gr