Να γυμναστείς ή να μην γυμναστείς; Μάθε πότε (δεν) πρέπει να παραλείψεις μία προπόνηση

Εσύ ποια δικαιολογία χρησιμοποιείς;

September Issues

Στα επόμενα 4 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί το άγχος δεν αποτελεί δικαιολογία.
– Ποιο είδος πόνου να λάβεις υπόψη.


Όποια μορφή άσκησης κι αν προτιμάς, η γυμναστική είναι το κλειδί για τη διαχείριση του άγχους, για τον καλό ύπνο, την αποδοτικότητα και πάνω από όλα για την υγεία. Αλλά πότε πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου και πότε πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα; Ποιες δικαιολογίες είναι ισχυρές και ποιες όχι;

Είναι σημαντικό να διακρίνεις μεταξύ υπερβολικής χαλάρωσης και υπερβολικής εκγύμνασης, υποστηρίζει ο Jimmy Bagley, Ph.D., βοηθός καθηγητής κινησιολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου μυϊκής φυσιολογίας στο San Francisco State University. Αυτό που θες να κάνεις είναι να ασκείσαι λίγο περισσότερο κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, επιτυγχάνοντας σταδιακά τους στόχους σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενδυναμώνεις το σώμα σου, κάτι που οδηγεί σε προσαρμογή και βελτίωση. Αυτό που θες να αποφύγεις είναι η υπερβολική εκγύμναση, γιατί τότε δεν δίνεις την ευκαιρία στο σώμα σου να αναρρώσει μεταξύ των προπονήσεων.

Συγκεντρώσαμε τις 6 πιο συχνές δικαιολογίες για να αποφύγεις την προπόνησή σου, μαζί με συμβουλές για το αν πρέπει να γυμναστείς ή να το αποφύγεις σε όφελος της ευεξίας σου.

Η δικαιολογία: “Είμαι αγχωμένος”

Η ετυμηγορία: Γυμνάσου έτσι κι αλλιώς

Η άσκηση βοηθάει στην ανακούφιση του στρες. Αντί λοιπόν να αποτελεί δικαιολογία που δεν ασκείσαι, θα έπρεπε να αποτελεί λόγο για να πας στο γυμναστήριο. “Η άσκηση είναι φυσιολογική: Η ροή αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται, ο ρυθμός αναπνοής αυξάνεται και οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται. Όλα αυτά σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα μερικές ώρες αφού ολοκληρώσεις μια προπόνηση, σύμφωνα με τον Bagley. Όταν αθλείσαι, το σώμα σου απελευθερώνει ενδορφίνες και αυτές πάνε στον εγκέφαλό σου. Ενεργοποιούν τους αισθητήρες στον εγκέφαλό σου που συνδέονται με την επιβράβευση.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν μπαίνοντας στο γυμναστήριο είσαι αγχωμένος, η χημεία του εγκεφάλου θα σε κάνει πιο χαρούμενο μέχρι το τέλος της προπόνησης και θα συνεχίσει και μετά. Οπότε όχι, μην αναβάλεις την προπόνησή σου!

Η δικαιολογία: “Δεν έχω διάθεση”

Η ετυμηγορία: Χαλάρωσε

Αν δεν έχεις τη διάθεση για ένα έντονο πρόγραμμα διαλειμματικής άσκησης, είναι οκ. Αλλά αξίζει τον κόπο να επιλέξεις μία ευκολότερη εναλλακτική λύση.

“Αν δεν έχεις την ανάλογη διάθεση, δεν χρειάζεται απαραίτητα να τηρήσεις το πρόγραμμα. Μπορείς να κάνεις κάτι εύκολο”, υποστηρίζει ο Bagley. Παραδείγματα ευκολότερης άσκησης είναι το περπάτημα, το ποδήλατο και η απλή yoga. Μην αντιμετωπίζεις κάθε προπόνηση ως ανεξάρτητη. Ρίξε μια ματιά στο ετήσιο πρόγραμμά σου. Μία μέρα δεν θα αλλάξει τα πράγματα.

Η δικαιολογία: “Πονάω”

Η ετυμηγορία: “Εξαρτάται”

Πότε εμφανίστηκε ο πόνος; Αυτή η απάντηση θα καθορίσει αν πρέπει να γυμναστείς ή όχι. Την ημέρα της προπόνησης, αν πονάς λίγο, είναι εντάξει, αλλά αν πονάς ακόμα και 4 μέρες μετά την τελευταία προπόνηση, ίσως υποφέρεις από DOMS, δηλαδή από καθυστερημένο μυϊκό πόνο, υποστηρίζει ο Bagley.

Αν βιώνεις έναν υποφερτό πόνο την επόμενη μέρα, πήγαινε κανονικά και μην αλλάξεις το πρόγραμμά σου ενημέρωνοντας βέβαια τον προπονητή ή γυμναστή σου για το είδος και το σημείο της ενόχλησης πριν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι. Αλλά αν υποφέρεις από DOMS, ο Bagley ισχυρίζεται ότι η σκληρή προπόνηση είναι στην ουσία καταστροφική: οι μύες σου προσπαθούν να αποκατασταθούν, οπότε η έντονη προπόνηση επιβαρύνει τους μυς σου και καθυστερεί την ανάρρωση. Αντ’ αυτού, ξεκουράσου.

Η δικαιολογία: “Είμαι κουρασμένος”

Η ετυμηγορία: Πίεσε τον εαυτό σου, αλλά άκου και το σώμα σου

Η μέτρια κούραση δεν είναι λόγος να παρατήσεις την προπόνησή σου. Αντιθέτως, πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου. Η άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει την ενέργειά σου, οπότε αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, πρέπει να προσέχεις να μην το παρακάνεις αν είσαι όντως πολύ κουρασμένος και πρέπει να δίνεις προσοχή στο πώς αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η δικαιολογία: “Είμαι πολύ κουρασμένος”

Η ετυμηγορία: Μη γυμνάζεσαι

Η κούραση είναι ένα πράγμα, αλλά η έλλειψη ύπνου [που συνδέεται με αυτή είναι αποτρεπτική. Σύμφωνα με τον Bagley, η έλλειψη ύπνου συνεπάγεται πολλές σωματικές και πνευματικές συνέπειες. Σωματικά και ψυχολογικά, η άσκηση θα είναι επιβλαβής για την υγεία σου εκείνη τη μέρα. Αν έχεις κοιμηθεί πολύ λίγο το προηγούμενο βράδυ, η ξεκούραση είναι πιο ωφέλιμη από την άσκηση.

Η δικαιολογία: “Δεν έχω αρκετό χρόνο”

Η ετυμηγορία: Γίνε δημιουργικός 

Σίγουρα δε χρειάζεσαι 2 ώρες στο γυμναστήριο για να δεις τα πνευματικά και σωματικά οφέλη της άσκησης. Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές δικαιολογίες μεταξύ των ασκουμένων.

Σύμφωνα με το Department of Health and Human Services, 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα είναι η ιδανική διάρκεια και ισοδυναμεί με 30 λεπτά άσκησης, 5 μέρες την εβδομάδα. Κάθε μορφή ήπιας ή έντονης άσκησης συγκαταλέγεται στα 30 λεπτά και μπορείς να τα “σπάσεις”. Μπορείς να δοκιμάσεις τρία 10λεπτα τη μέρα ή δύο 15λεπτες προπονήσεις στο σπίτι, μία το πρωί και μία το απόγευμα.