Η εκμάθηση της ΚΑΡΠΑ σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας

Σε εθνικό επίπεδο αναμένεται να μεταφερθεί η προσπάθεια εκμάθησης της ΚΑΡΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης

Σε εθνικό επίπεδο αναμένεται να μεταφερθεί η προσπάθεια εκμάθησης της ΚΑΡΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το voria.gr.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δείξει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το γεγονός ότι στα σχολεία της Θεσσαλονίκης συντελείται ένα σημαντικό έργο γύρω από τη διάσωση ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Κρίσεων που έχει δημιουργηθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας οι οργανώσεις Kids Save Lives και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας πραγματοποιούν ειδικά προγράμματα εκμάθησης ΚΑΡΠΑ σε εκπαιδευτικούς του νομού, έχοντας ως στόχο έως τον Ιανουάριο 2.000 εκπαιδευτικοί να είναι πιστοποιημένοι γνώστες πρώτων βοηθειών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ο Αναστάσης Στεφανάκης του Kids Save Lives και ο Αναστάσης Σαμαράς της ΕΕΕΠΦ ανέπτυξαν το σχέδιο αυτό που έχει αλλάξει ολοκληρωτικά τη νοοτροπία γύρω από τη προνοσοκομειακή φροντίδα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Διαβάστε ακόμαΤι είναι η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Η κ. Ζαχαράκη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δράση, ζητώντας να μάθει εάν είναι πλέον εφικτή η πραγματοποίησή της σε πανελλαδικό επίπεδο, εκπαιδεύοντας αρχικά μερίδα εκπαιδευτικών της χώρας στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με στόχο φυσικά η νοοτροπία αυτή να περάσει και στους μαθητές.

Οι εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν 640 πιστοποιημένοι εθελοντές που μπορούν να φέρουν εις πέρας το συγκεκριμένο έργο.

Άλλωστε η ύπαρξη πιστοποιημένων γνωστών πρώτων βοηθειών στα σχολεία κρίνεται πλέον κάτι παραπάνω από απαραίτητη καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή μέσα σε σχολικές αίθουσες ή και μαθητών την ώρα των αθλοπαιδιών.

Με αυτόν τον τρόπο συμφωνήθηκε ότι δύο έως τρεις εκπαιδευτικοί σε όλα τα σχολεία της χώρας θα μπορέσουν να γίνουν πιστοποιημένοι γνώστες πρώτων βοηθειών, ενώ μπαίνουν ουσιαστικά και οι βάσεις για να εγκατασταθούν απινιδωτές στα σχολεία της χώρας.

Προς το παρών μάλιστα συμφωνήθηκε να γίνει εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας γύρω από την ΚΑΡΠΑ.

Το πρόγραμμα εκμάθησης που προσφέρουν η Kids Save Lives και η ΕΕΕΠΦ, είναι διάρκειας τεσσάρων ωρών, είναι μοναδικό στην Ευρώπη και περιλαμβάνει τόσο θεωρητικό, όσο και πρακτικό κομμάτι.

Διαβάστε ακόμαΤι είναι η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)