Προσφέρουν μέχρι και 1.000 ευρώ τον μήνα από την τσέπη τους για να ταΐσουν τους υποσιτιζόμενους μαθητές
Η είδηση ότι εν έτει 2014 σε ένα δημοτικό σχολείο του Πειραιά ιδιώτες Σαμαρείτες έχουν αναλάβει τη σίτιση των φτωχότερων μαθητών προκαλεί αυτομάτως συγκίνηση αλλά ταυτόχρονα και αποτροπιασμό.
Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, πώς η ιδιωτική πρωτοβουλία κάποιων απλών, ανώνυμων φιλάνθρωπων υποκαθιστά την κρατική πρόνοια για τα παιδιά που πεινάνε; Πρόκειται για μια υπόθεση χωρίς προηγούμενο, όπου ο θαυμασμός για τον αλτρουισμό κάποιων συμβαδίζει με την εξίσου μεγάλη ντροπή και καταισχύνη που νιώθει κανείς για την κατάντια της ελληνικής κοινωνίας. Προφανώς, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες είναι απορροφημένοι στη θερμή αντιπαράθεση για το εάν βγαίνουμε ή όχι από το τούνελ της κρίσης, ορισμένοι γονείς στον Πειραιά στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ελπίζοντας ότι κάποιοι θα φροντίσουν για τη σίτισή τους. Και αυτοί οι «κάποιοι» θα είναι κοινοί πολίτες, όχι η Πολιτεία. Το παράδειγμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά είναι χαρακτηριστικό, καθώς εκεί μια ομάδα σύγχρονων Σαμαρειτών αναγκάστηκε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της – και μάλιστα χωρίς να φοιτούν εκεί τα δικά τους παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν επειδή απλώς πληροφορήθηκαν το προσβλητικό για την ελληνική κοινωνία φαινόμενο των υποσιτισμένων μαθητών από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Αφού παρακολούθησαν σχετικό ρεπορτάζ, έκαναν τη δική τους έρευνα ώστε να εντοπίσουν ακριβώς το σχολείο στο οποίο υπήρχαν τα πεινασμένα παιδιά.
Ο «στρατός σωτηρίας» του Πειραιά
«Μιλήσαμε με τη διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Πειραιά διότι πραγματικά θέλαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτή την κατάσταση. Ειδήσεις σαν κι αυτές είναι δύσκολο να τις αναλογιστεί ο ανθρώπινος νους», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Καρδιασμένος. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι «εξηγήσαμε στη διευθύντρια πως θέλαμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα προσέφερε άμεση ανακούφιση σε όσα παιδιά είχαν ανάγκη. Η διευθύντρια έδειξε να γνωρίζει ακριβώς πώς έχει η κατάσταση στο σχολείο και αυτό μας βοήθησε ώστε να εντοπιστούν άμεσα τα περιστατικά υποσιτισμού». Ο κ. Καρδιασμένος μαζί με την αδελφή του Λία και με δύο ακόμα φιλικά τους πρόσωπα αναζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν. Δεν αποτάθηκαν καν στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, υποθέτοντας ότι η γραφειοκρατία θα αποτελούσε μεγάλη ανάσχεση για την άμεση δράση που απαιτούνταν. «Aναζητώντας μια λύση», αναφέρει ο κ. Καρδιασμένος, «διαπιστώσαμε ότι μόνο μέσω κάποιου οργανισμού θα μπορούσαμε να προσφέρουμε χρήματα. Εμείς δεν θέλαμε να μπλέξουμε με χρονοβόρες διαδικασίες και έτσι αποφασίσαμε να δράσουμε με έναν απλό και σίγουρο τρόπο: βρήκαμε τον πιο κοντινό φούρνο στο σχολείο και ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη του να ετοιμάζει μερικά γεύματα για τα παιδιά που είχαν ανάγκη, τα οποία θα τα παραλάμβαναν πριν ή μετά το σχολείο. Ετσι, λοιπόν, κάθε μέρα 30 παιδιά πηγαίνουν στον συγκεκριμένο φούρνο και παίρνουν το φαγητό τους. Εμείς, στο τέλος κάθε μήνα, ζητάμε από τον αρτοποιό τις αποδείξεις των γευμάτων και τον πληρώνουμε τοις μετρητοίς».
Τριάντα μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά δέχονται την οικονομική βοήθεια των σύγχρονων Σαμαρειτών
Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν εντυπωσιακά και φάνηκαν ξεκάθαρα ήδη από τις πρώτες ημέρες της δωρεάν διανομής γευμάτων. «Δεν το πιστεύαμε όταν η διευθύντρια του σχολείου μάς είπε ότι τα παιδιά έχουν αλλάξει ακόμα και στην όψη. Οτι το φαγητό που τους παρείχαμε έκανε τόσο μεγάλη τη διαφορά», εξομολογείται ο κ. Καρδιασμένος.
Η προσφορά συνεχίστηκε και για τις ημέρες όπου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ στο μεταξύ εντοπίστηκαν επιπλέον περιπτώσεις παιδιών οι γονείς των οποίων αντιμετώπιζαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Οπως εξηγεί ο κ. Καρδιασμένος, «υπάρχει ένα κοριτσάκι μονογονεϊκής οικογένειας, η μητέρα του οποίου αδυνατούσε να πληρώσει τα δίδακτρα για τα αγγλικά της. Αναλάβαμε εμείς την υποτροφία και μέχρι σήμερα πληρώνουμε τα σχετικά δίδακτρα προκειμένου να δώσει εξετάσεις και να πάρει το δίπλωμά του».
Ο φούρνος που ανέλαβε την ετοιμασία των γευμάτων. Εχει συμφωνηθεί να τα προσφέρει σε όσα παιδιά έχουν ανάγκη ακόμα και όταν τα σχολεία είναι κλειστά
Ο Κωνσταντίνος και η Λία Καρδιασμένου δεν έμειναν να παλεύουν μόνοι, καθώς στην πορεία βρήκαν κι άλλους συνοδοιπόρους. Αυτό που έκαναν τα δύο αδέλφια στο δημοτικό σχολείο του Πειραιά μαθεύτηκε γρήγορα στον κύκλο τους, γεγονός που προσέλκυσε ορισμένους από τους φίλους τους. Διαθέτοντας την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια, οι άνθρωποι αυτοί μυήθηκαν στο πνεύμα της ανιδιοτελούς προσφοράς και μιμήθηκαν τα αδέλφια Καρδιασμένου. Σήμερα η συντροφιά των Σαμαρειτών μετρά οκτώ φυσικά πρόσωπα που προσφέρουν ποσά από το δικό τους πορτοφόλι, τα οποία φτάνουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ τον μήνα για τις βασικές ανάγκες των μαθητών. Οπως λέει ο κ. Καρδιασμένος: «Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει αρκετά χρήματα, τα οποία θέλουμε να διαθέσουμε οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη. Μαζί μας είναι πλέον και άλλοι άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθήσουν, όπως ο δικηγόρος Ηλίας Τσινταβής, οι επιχειρηματίες Λέων Μισραχής, Δημήτρης Μπραΐμης, Μιχάλης Καραμανόφ και άλλοι που δεν επιθυμούν τη γνωστοποίηση των στοιχείων τους. Ευελπιστούμε να γίνουμε ακόμα περισσότεροι»
protothema.gr
Εάν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας