Τα στάδια του ύπνου ενός παιδιού από την γέννηση έως την ενηλικίωση του!

o-SLEEPING-KID-facebook

Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ένα παιδί εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης την ηλικίας του παιδιού

Ακλουθούν μερικά ενδεικτικά στάδια ύπνου με βάση την ηλικία

1-4 εβδομάδων:15-16 ώρες την ημέρα

Τα νεογέννητα συνήθως κοιμούνται 15-18 ώρες αλλά μόνο σε μικρά χρονικά διαστήματα από 2 έως 4 ώρες. Τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα συνήθως κοιμούνται περισσότερο, και όσα υποφέρουν από κολικούς λιγότερο. Τα νεογέννητα δεν έχουν ακόμη βιολογικό ρολόι ή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου γιατί δεν αισθάνονται την εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας. Για αυτό τον λόγο ξυπνούν και κοιμούνται χωρίς πρόγραμμα.

1-4 μηνών:14-15 ώρες την ημέρα

Μέχρι τις 6 εβδομάδες το μωρό αρχίζει να έχει ένα πρόγραμμα ύπνου και μπορεί να συνηθίσει σταδιακά σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες ύπνου. Μπορεί να κοιμάται συνεχόμενα μέχρι 6 ώρες (συνήθως τα απογεύματα.)Το μωρό πλέον αρχίζει να αισθάνεται την αλλαγή μεταξύ ημέρας και νύχτας.

4-12 μηνών: 14-15 ώρες την μέρα

Οι 15 ώρες είναι ιδανικές γιατί τα περισσότερα μωρά μέχρι 11 μηνών κοιμούνται μέχρι 12 ώρες. Είναι σημαντικό να αποκτήσει πρόγραμμα ύπνου και να συνηθίσει σε αυτό .Όσο το μωρό σας γίνεται πιο κοινωνικό και καταλαβαίνει περισσότερα πράγματα οι συνήθειες του ύπνου θυμίζουν συνήθειες ενηλίκων. Τα μωρά που κοιμούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από του πρώτους 6 μήνες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο την νύχτα. Όταν ο ύπνος ξεκινά από τις 9πμ διαρκεί συνήθως μια ώρα. Ο μεσημεριανός ύπνος συνήθως ξεκινά στις 2μμ και διαρκεί περίπου 1 με 2 ώρες. Αν αργήσει και τελικά κοιμηθει μεταξύ 3μμ-5 μμ η διάρκεια του ύπνου ποικίλει.

1-3 χρονών: 12 – 14 ώρες την ημέρα

Από την ηλικια των 18-21 μηνών το παιδί σας είναι πιθανό να μην κοιμάται ούτε το πρωί αλλά ούτε το μεσημέρι και να κοιμάται μια φορά κατά την διάρκεια της ημέρας. Ενώ χρειάζεται μέχρι 14 ώρες ύπνου συνήθως κοιμάται μόνο τις 10.

Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία των 21-36 μηνών κοιμούνται μια φορά μέσα στην ημέρα με διάρκεια ύπνου από 1 έως 3,5 ώρες .Συνήθως κοιμούνται το βράδυ μεταξύ 7-9 μμ και ξυπνούν μεταξύ 6-8 πμ.

3-6 χρονών : 10 – 12 ώρες την ημέρα.

Τα παιδιά και σε αυτή την ηλικία πηγαίνουν για ύπνο μεταξύ 7 και 9 μμ και ξυπνούν μεταξύ 6-8 πμ όπως αναφέραμε και παραπάνω. Κοιμούνται το μεσημέρι στην ηλικία των 3 αλλά στην ηλικία των 5 ο ύπνος το μεσημέρι ελαττώνεται ή δεν υπαρχει.Μετα την ηλικία των 3 δεν εμφανίζονται καινούρια προβλήματα ύπνου.

7-12 χρονών : 10 – 11 ώρες την ημέρα

Σε αυτές τις ηλικίες με το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες οι ώρες του ύπνου περιορίζονται όλο και περισσότερο και τα περισσότερα 12χρονα παιδιά πέφτουν για ύπνο κατά τις 9. Υπάρχουν βέβαια πολλές διαφορετικές περιπτώσεις που πολλά παιδιά κοιμούνται από τις 7μμ ή άλλα που πέφτουν για ύπνο μετά τις 10μμ και οι ώρες ύπνου διαρκούν από 9-12 ώρες.Οι πιο συνηθισμένες ώρες ύπνου διαρκούν μόνο 9 ώρες.

12-18 χρονών : 8 – 9 ώρες την ημέρα

Σε αυτές τις ηλικίες ο ύπνος έχει ζωτική σημασία για τη υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων .Πολλές φορές βέβαια πολλοί έφηβοι χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου από ότι τα προηγούμενα χρόνια .Δυστυχώς όμως με τις τόσες σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες και υποχρεώσεις που έχουν, η διάρκεια αλλά και η ποιότητα του ύπνου μειώνεται συνεχώς μέρα με την μέρα.

babyradio.gr-Γκαλίτσιου Μαριάννα-webmd.com

Aν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας