Αρωματική μαρμελάδα φράουλας, με την προσθήκη μείγματος μπαχαρικών που της δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και την κάνουν ξεχωριστή.
Υλικά
- 800γρ. φράουλες
- 450γρ. ζάχαρη
- 1 λοβό βανίλιας
- 4 καρφάκια γαρίφαλο
- 2 μπαχάρια, σπασμένα
- 1/2 αστεροειδή γλυκάνισο, σπασμένο σε κομμάτια
- 1/2 λεμόνι, το χυμό του
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε, σκουπίζετε και κόβετε το κοτσανάκι από τις φράουλες. Αν είναι μεγάλες τις κόβετε στη μέση. Τις βάζετε σε ένα μπολ τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
Βήμα 2
Μετά τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με τη βανίλια κομμένη κάθετα στη μέση. Αν θέλετε, μπορείτε και να ξύσετε τα σποράκια από τους λοβούς. Τυλίγετε σε ένα τουλπάνι ή μέσα σε ένα κομμάτι γάζα το γαρίφαλο, τα μπαχάρια και το γλυκάνισο φτιάχνοντας ένα μικρό δεματάκι και το βάζετε στην κατσαρόλα και αυτό. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει για 30 λεπτά. Κατόπιν την ξαναβάζετε στη φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμη. Αφαιρείτε το δεματάκι με τα μπαχάρια.
Βήμα 3
Αμέσως μετά τη μεταφέρετε στα αποστειρωμένα ζεστά βαζάκια.
Σημείωση:
Για την αποστείρωση: πλένετε καλά τα βάζα με καυτό νερό. Τα τοποθετείτε ανάποδα σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει μια πετσέτα. Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά. Γεμίζετε τα βάζα με τη μαρμελάδα όσο είναι ακόμη και τα δύο ζεστά. Τα κλείνετε και τα γυρίζετε ανάποδα. Τα αφήνετε έτσι γυρισμένα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Μετά τα γυρίζετε και τα κρατάτε μακριά από τον ήλιο αλλά και την υγρασία.