Γιατί να μην περνάς πολύ χρόνο μπροστά στην TV όταν είσαι έγκυος;

o-PREGNANT-WOMAN-WATCHING-TV-facebook

από τη Μαριάννα Σπυράκου-dearmom.gr

H εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή σου όπου θα χρειαστεί να μην κάνεις τίποτα, να ξεκουραστείς και να κάτσεις όλη την ημέρα σε ένα καναπέ, απλώς επειδή μπορείς! Γι’ αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθείς αρκετές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, με μεγάλο κίνδυνο να είναι περισσότερες από όσο πρέπει. Το “πρέπει” φυσικά δεν έγκειται σε κάποιο κανόνα, αλλά στο γεγονός ότι η πάρα πολλή τηλεόραση δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την περίπτωσή σου. Γιατί;

Αρχικά, είναι σαφές ότι η μεγάλη έκθεση στον τηλεοπτικό δέκτη δεν ενδείκνυται για κανέναν, σε καμία περίοδο και ηλικία. Επομένως, ξεκινώντας από εκεί αντιλαμβανόμαστε ότι μια πολύωρη παραμονή μπροστά στην οθόνη δεν είναι ό,τι καλύτερο για σένα, ειδικά αν είσαι έγκυος.

Πρώτο και βασικό είναι το γεγονός ότι οι πολλές ώρες στην τηλεόραση κουράζουν αντί να ξεκουράζουν και αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Επίσης, η τηλεόραση σε αναγκάζει να κάθεσαι σε μια θέση που δεν είναι πάντοτε ευνο|ϊκή για τη μέση και τα άκρα σου, με αποτέλεσμα να πιάνεσαι και να μη βοηθάς την κυκλοφορία του αίματος να είναι η καλύτερη δυνατή για την κατάστασή σου. Αυτό έχει ως συνέπεια να πρήζονται ακόμα περισσότερο τα πόδια σου, ενώ θα πρέπει κανονικά να περπατάς όσο παραπάνω μπορείς.

Η καθήλωση στον καναπέ για πολλή ώρα δεν είναι ιδανική και για το βάρος σου, καθώς δε σου επιτρέπει να κάψεις θερμίδες και να διατηρήσεις έναν πιο υγιή αριθμό κιλων.

Αντιθέτως, σε ωθεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατανάλωση φαγητού και έτσι στην πρόσληψη βάρους.

Τέλος, οι ειδικοί επιμένουν οτι η πολλή έκθεση στην τηλεόραση δε βοηθάει στη ψυχολογία, γιατί “αποβλακώνει” και σε εκθέτει σε ένα συρφετό από καταναλωτικά προϊόντα, βία και κακά πρότυπα, με αποτέλεσμα να νιωθεις μια ήπια κατάθλιψη χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.

Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να περνάς όσο λιγότερο χρόνο στην τηλεόραση, χωρίς να ξεπερνάς τη 1 με 2 ώρες ημερησίως και να προσπαθείς να γεμίζεις το χρόνο σου με άλλες δραστηριότητες που θα σε κάνουν χαρούμενη και θα σε κρατούν υγιή.