Μουσακάς ο “αυθεντικός”

mousakas
Μουσακάς, υπέροχο πατροπαράδοτο φαγητό. Μια συνταγή για έναν αυθεντικό μουσακά με τα υλικά και τα μυρωδικά του όπως τον έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας…
Υλικά 
•1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
•4 μέτριες πατάτες
•ελαιόλαδο
Για το κιμά:
•800 γρ. κιμά
•1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
•1-2 σκελίδες σκόρδο
•1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 2-3 φρέσκες ντομάτες
•1/2 κουτί  ντοματοχυμό
•5 κ.σ. ντοματοπελτέ μαζί με λίγη ζάχαρη
•1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
•μαϊντανό ψιλοκομμένο
•λίγο τριμμένο μπαχάρι
•αλάτι πιπέρι
•ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
•3 ποτήρια φρέσκο γάλα
•7 κουταλιές σούπες αλεύρι ή κορν φλάουερ
•5 κ.σ. βούτυρο
•2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
•λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο [προαιρετικά]
•αλάτι, πιπέρι
•Για πασπάλισμα σκόνη μοσχοκάρυδο και 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση 
1.Καθαρίζετε, κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να «ιδρώσουν». Τις ξεπλένετε, τις τηγανίζετε ελαφρά σε καυτό λάδι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. [Εναλλακτικά για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα πασπαλίστε τες με λίγο λάδι και ψήστε τες στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν].
2.Κόβετε σε φέτες τις πατάτες, τις τηγανίζετε σε φρυτέζα με πολύ καυτό λάδι μέχρι να θωρακισθούν εξωτερικά και τις βάζετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
3.Για το κιμά: Σε κατσαρόλα με ζεστό λάδι σωτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κιμά ανακατεύοντας συνεχώς μη σβολιάσει. Μόλις σωταρισθεί σβήνετε με το κρασί προσθέτετε το κονκασέ, το χυμό το πελτέ, τη ζάχαρη, το μαϊντανό το μπαχάρι, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και λίγο νερό και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του.
4.Για τη μπεσαμέλ: Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ και όταν τη κατεβάσετε από τη φωτιά και προσθέσετε τα αβγά, προσθέτετε και το τριμμένο τυρί [κρατάτε λίγο για το πασπάλισμα] και το μοσχοκάρυδο. [προσοχή στο αλάτι λόγω του τυριού]. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
5.Στρώνετε σε ταψί πρώτα 1 στρώση πατάτες και προσθέτετε στρώσεις κιμά και τις μελιτζάνες εναλλάξ. Τελειώνετε απλώνοντας από πάνω τη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το τυρί που έχετε κρατήσει και μοσχοκάρυδο και ψήνετε για 45-50΄μέχρι να ροδίσει.
Πηγή:sintayes.gr