Πειθαρχήστε το παιδί σας ,πειθαρχώντας τον…εαυτό σας!

o-TALKING-WITH-KIDS-facebook

Η “απαλή” πειθαρχία  λειτουργεί μόνο για μικρές οικογένειες , για μαμάδες-νοικοκυρές  και  υπερβολικά υπομονετικούς γονείς . Γενικά  απαλή πειθαρχία σημαίνει αμοιβαία επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών, ηρεμία και μια σχέση αλληλεπίδρασης και σεβασμού.

Πειθαρχία γενικότερα σημαίνει να προσπαθείς να σταματήσεις μια συμπεριφορά που δεν θεωρείς πρέπουσα.

Τι έχει αποτέλεσμα στα παιδιά για τους λάθος λόγους;

Διαλείμματα.

Όταν σταματάει η πειθαρχία τότε αλλάζει και το κλάμα του παιδιού και συνήθως σταματάει. Τότε ξεκινάει το διάλειμμα και εμείς σταματάμε να αγνοούμε το κλάμα του παιδιού μας και του δίνουμε σημασία. Τότε το παιδί αναγνωρίζει την αλλαγή συμπεριφοράς μας και αν παρατηρήσετε κλαίει διαφορετικά και σιγά σιγα σταματάει.

Απειλές και επιβράβευση.

Όπως τα διαλείμματα έτσι και οι απειλές λειτουργούν για λάθος αιτίες. Οι απειλές εντείνουν τον φόβο για τις συνέπειες ενώ η επιβράβευση τους οδηγεί στο να κάνουν κάτι και όχι το κίνητρο για καλή συμπεριφορά.Θέλουν απλά  να νιώσουν τον σεβασμό και την εκτίμησή μας.

Βία.

Δεν επιτρέπεται να χτυπάμε την/ τον σύντροφό μας, τους φίλους μας τους δασκάλους μας ή τα ζώα. Όμως δεν “έγινε” και τίποτα αν χτυπήσουμε ένα παιδί για να μάθει. Δεν χτυπάμε είτε επειδή αγαπάμε κάποιον είτε επειδή θυμώνουμε.Όμως πολλοί γονείς χτυπάνε για αυτούς  ακριβώς τους λόγους που αναφέραμε.Η βία σε όποια μορφή και να γίνεται είναι βία.Δεν είναι πειθαρχία και διαπαιδαγώγηση. Είναι βία.

Τι λειτουργεί σε εμάς;

Πάντα υποθέτουμε τα καλύτερα. Όλα τα παιδιά έχουν πιθανότητες να είναι γλυκά, συνεργάσιμα, αγαπητά κλπ. Αυτό σημαίνει ότι είναι;Όχι. Σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν;Ναι.Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να γνωρίσουμε τις ανάγκες του παιδιού και όχι να υποθέτουμε ποιες είναι οι ανάγκες του.

Να μην θεωρούμε πως μια συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε εμάς είναι και κακή συμπεριφορά. Να σκεφτούμε τι κρύβεται πίσω από μια συμπεριφορά και τι χρειάζεται να κάνουμε και όχι να το καταδικάζουμε.

Τα προσωπικά μας διαλείμματα. Όταν περνάμε δύσκολες καταστάσεις το καλύτερο είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα να ηρεμίσουμε και να χαλαρώσουμε.

Ποια εργαλεία πειθαρχίας να διαλέξουμε;

Την λέξη “όχι για…” και όχι απλά “Όχι”. Πείτε όχι για κάτι συγκεκριμμένο και εξηγήστε γιατί λέτε να μην κάνετε κάτι. Αν απλά λέτε όχι τα παιδιά σας θα διαλέγουν την λέξη όχι σε ότι κάνετε.

Πείτε “2 όχι για …” και ένα ναι. Αυτή είναι η καλύτερη αναλογία.

Ξεπεράστε καταστάσεις. Μην μένετε για πάντα σε μια στιγμή και μια κατάσταση. Πείτε στον εαυτό σας πως θα περάσει και αυτό και πως όλα σε λίγο θα είναι καλύτερα. Και θα είναι.

babyradio.gr– Άννα Κ.

«Προτεραιότητά μου σαν γονιός είναι..»

Πρόγραμμα Διατροφής: Πώς να εξαφανίσετε την κοιλιά σε 3 ημέρες!

Αυτά είναι τα μικρά παράπονα που κρύβουν μέσα τους όλοι οι γονείς…