Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμα, σπιτικά τυροπιτάκια με ελάχιστο κόπο και χρόνο!

tiropitakia55
Τέλεια συνταγή για να φτιάξετε σπιτικά τυροπιτάκια με ελάχιστο κόπο, χρόνο ή χρήμα…
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
½ κούπα τριμμένη φέτα
1/3 κούπας ανθότυρο ή μυζήθρα (για νοστιμότερα αποτελέσματα, επιλέξτε τριμμένο Κασκαβάλι Λήμνου)
1/3 κούπας ρικότα
1 αυγό
Αλάτι και πιπέρι
1 κρόκο αυγού
1 κουτ. γλυκού σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το στόλισμα
Ελαιόλαδο για το άλειμμα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180˚C. Τοποθετείστε όλα τα τυριά, το αβγό και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ. Πάρτε ένα πιρούνι, λιώστε τα υλικά και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Όταν σιγουρευτείτε πως έχετε λιώσει όλα τα μεγάλα κομμάτια της φέτας με το πιρούνι, αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Αλευρώστε μια μεγάλη, επίπεδη και καθαρή επιφάνεια (τραπεζιού ή πάγκου κουζίνας). Πάρτε ένα φύλλο κρούστας και ξετυλίξτε το πάνω σ’ αυτή. Απλώσετε το φύλλο με έναν πλάστη, ώστε να γίνει ένα τετράγωνο με διαστάσεις περίπου 12×12. Στη συνέχεια, κόψτε το σε 9 ίσα τετράγωνα, μεγέθους περίπου 4×4 έκαστα.
Προσθέστε 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο κάθε μικρού τετραγώνου, αλλά να είστε προσεκτικές με τη διαδικασία: αν η γέμιση σας «ξεφύγει» προς τις άκρες, θα ξεχειλίσει κατά το ψήσιμο.
Τυλίξτε τα τετράγωνα με διαγώνια φορά, σχηματίζοντας μικρά τρίγωνα. Έπειτα, «τσιμπήστε» απαλά την εξωτερική πλευρά τους για να κλείσει το τυροπιτάκι και να μην ξετυλίγεται. Σε περίπτωση που οι άκρες ξεκολλάνε, βρέξτε τα δάχτυλα και μουσκέψτε τις ελαφρά. Η ζύμη θα γίνει κολλώδης και το τυροπιτάκι θα ξανακολλήσει.
Διαφορετικά, δοκιμάστε να πιέσετε τις άκρες των τριγώνων με τα δόντια ενός πιρουνιού.
Ακολουθείστε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο φύλλο κρούστας (άνοιγμα φύλλου – κόψιμο τετραγώνων – προσθήκη μείγματος – σχηματισμός & σφράγισμα τριγώνων).
Τοποθετείστε 2 μεγάλα αντικολλητικά φύλλα ψησίματος σε ταψιά και λαδώστε τα ελαφρά. Έπειτα, βάλτε 9 τυροπιτάκια σε κάθε αντικολλητικό φύλλο, αφήνοντας όμως λίγη απόσταση ανάμεσά τους, προκειμένου να υπάρχει αρκετός χώρος για όταν θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
Χτυπήστε τον κρόκο με 2 κουτ. γλυκού δροσερού νερού σε ένα μικρό μπολ και στη συνέχεια, απλώστε με ένα πινέλο μαγειρικής μια μικρή ποσότητα πάνω στα τυροπιτάκια.
Πασπαλίστε τα τυροπιτάκια με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Ψήστε τα τυροπιτάκια στους 180˚C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Στα 15 λεπτά περίπου, θυμηθείτε να αλλάξετε θέση στα δυο ταψιά για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα στο ψήσιμο (κοινώς, για να μην σας βγουν τα μεν πιο ροδαλά από τα δε).
Σερβίρετε τα τυροπιτάκια ενώσω είναι ζεστά, ενώ αν θέλετε να τα φυλάξετε, καλό είναι να προτιμήσετε τάπερ με καπάκι ασφαλείας ή πλαστικά σακουλάκια με zip.
Πηγή:mama365.gr