Πώς βοηθάμε στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του παιδιού ενώ το ετοιμάζουμε για ύπνο..

o-TODDLER-SPEECH-DEVELOPMENTΣίγουρα οι περισσότεροι γονείς θα εύχονταν να είχαν περισσότερο χρόνο ώστε να τον περνούν εποικοδομητικά μαζί με το παιδί τους. Επειδή όμως αυτό δυστυχώς δεν είναι εύκολο σας προτείνω κάποιους εύκολους τρόπους ώστε να εξασκήσετε και να βελτιώσετε τις λεκτικές δεξιότητες του παιδιού σας μέσα από τη βραδινή ρουτίνα.

Την ώρα του μπάνιου:

  • Ονομάζουμε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε την ώρα που κάνουμε μπάνιο το παιδί μας (νερό, αφρόλουτρο, σαμπουάν, σφουγγάρι, σαπούνι, τα παιχνίδια που χρησιμοποιεί κλπ.). Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τις λέξεις μέσα σε προτάσεις.
  • Χρησιμοποιούμε ρήματα – ενέργειες. Περιγράφουμε στο παιδί αυτό που κάνουμε (πλένομαι, ξεπλένομαι, ανοίγω/κλείνω τη βρύση, πλατσουρίζω, σκουπίζομαι, στεγνώνω κλπ.)
  • Χρησιμοποιείστε επίθετα. Συζητήστε για να περιγράψετε τα παιχνίδια του μέσα στο νερό αλλά και για το πώς είναι το νερό (ζεστό, κρύο, χλιαρό)
  • Ξεφυλλίστε βιβλία. Τα αδιάβροχα ειδικά για το νερό βιβλία είναι ένας τρόπος να γίνει πιο διασκεδαστικό το μπάνιο των παιδιών.
  • Θυμηθείτε τι έγινε σήμερα. Συζητήστε για το πώς ήταν η μέρα του με διάφορες απλές ερωτήσεις.

Στο βούρτσισμα των δοντιών:

  • Χρησιμοποιείστε προθέσεις για να του πείτε πώς να πλύνει τα δοντάκια του (πάν, κάτω, μπροστά, πίσω, στη μέση κλπ)
  • Όση ώρα το μικρό σας βουρτσίζει τα δόντια του μπορείτε να μετρήσετε μέχρι το 20 ή να πείτε την άλφαβητα. Αυτό θα βοηθήσει στο να έχει μία διάρκεια το βούρτσισμα αλλά είναι και μία ευκαιρία απομνημόνευσης των αριθμών και των γραμμάτων! Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ένα τραγούδι.

Όταν βάζουμε πιτζάμες:

  • Ονοματίζουμε αυτά που φοράμε (φανελάκι, εσώρουχο, παντελόνι, πιτζάμα) αλλά και αυτό που κάνουμε (βάζουμε μέσα κεφαλάκι, περνάμε το χεράκι, τραβάμε πάνω το παντελόνι κλπ)

Την ώρα του παραμυθιού:

  • Η διήγηση παραμυθιού είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του λόγου του παιδιού μας και όχι μόνο.

Όταν το σκεπάζετε:

  • Κάντε προβλέψεις για τα όνειρα που θα δει. Αφήστε το να περιγράψει αυτό που σκέφτεται με όσες περισσότερες λεπτομέρειες θέλει. Μη ξεχάσετε το πρωί να δείτε αν μάντεψε σωστά!
  • Όταν θα το φιλήσετε για καληνύχτα αφήστε το να σας πει εκείνο που θέλει το φιλί. Θα είναι στο μέτωπο, στη μύτη ή στα χεράκια;

Τώρα το μόνο που σας έμεινε είναι η αγκαλιά και είναι έτοιμο για ύπνο! Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα περάσατε ποιοτικό χρόνο μαζί του, κάνοντας απλά τη βραδινή συνηθισμένη ρουτίνα!

Μπαντανά Μαρίκα – Λογοθεραπεύτρια

Κέντρο Παιδιού Εφήβου Οικογένειας Βούλας – Τ. 2130-367239

Διαβάστε ακόμη

Από τις πρώτες του λεξούλες στις ολοκληρωμένες προτάσεις! Από την κα Μπαντανά

Αιτίες της «καθυστέρησης» λόγου στο Παιδί ,από την Λογοθεραπεύτρια κα Μπαντανά!

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει πιο γρήγορα;