Αυτή είναι η μοναδική φράση που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στο παιδί σας!

sad-kid

“Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει.” Λέει μια λαϊκή παροιμία.

Οι λέξεις έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά. Ακόμη και όταν νομίζουμε πως δεν προσέχουν αυτά που λέμε εκείνα σκέφτονται όσα είπαμε.

Υπάρχουν κάποιες φράσεις που δημιουργούν “ταμπέλες” στα παιδιά και θα τους ακολουθούν στην υπόλοιπη ζωή τους.Μιλάω για τις γνωστές “ανώδυνες” φράσεις : “Είσαι ακατάστατος, απαίσιος, κακός, ψεύτης κλπ. ”

Νομίζουμε πως θα τα βοηθήσουμε να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους. Μήπως όμως κάνουμε λάθος τελικά;

 “Ένα απαίσιο παιδί.”

Αν ρωτήσουμε το παιδί μας αν είναι απαίσιο παιδί την στιγμή που το μαλώνουμε για κάτι συνήθως θα μας απαντήσουν καταφατικά.Ειδικά αν έχουμε επαναλάβει αυτές τις φράσεις αρκετές φορές.Βέβαια θα μου πείτε πως αυτό είναι πολύ προφανές. Όμως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μια σχετικά θετική φράση.

Αν πούμε σε ένα παιδί μπροστά σε όλους: “Τι μαλλιά είναι αυτά; Είσαι πολύ περίεργος!‘ Οι υπόλοιποι μπορεί να χαμογελάσουν αλλά ένα παιδί που απλά πετάνε τα μαλλιά του μπορεί να σκεφτεί ότι είναι άσχημο εμφανισιακά.

Μην βάζετε ταμπέλες μόνο και μόνο από ένα γεγονός. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας αν απλά αλλάξετε τις φράσεις που χρησιμοποιείτε.

Αν το παιδί σας συμπεριφέρεται άσχημα μπορείτε να του πείτε πως αυτό είναι κακό και πως δείχνει πως δεν σέβεται κάποιους κανόνες. Μην βάζετε ταμπέλες ακόμη και αν προσδιορίζουν απόλυτα αυτό που έκανε.

Αλλάξτε πρώτα εσείς και μετά θα δείτε πως θα αλλάξει και το παιδί σας.

babyradio.gr- Κατερίνα Π.

Πως να διδάξετε στα παιδιά σας να παντρευτούν το σωστό άτομο!

7 εύκολοι τρόποι για να αλλάξετε τις συνήθειες ύπνου των παιδιών πριν ξεκινήσουν τα σχολεία!

Η συνταγή για την σχολική επιτυχία: Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα!