Μήπως η σύντροφός σας έχει baby blues;

pregn-wman-800x532Αν η σύζυγός σας γέννησε πρόσφατα θα είστε ήδη εξοικειωμένος με τα συνεπακόλουθα του τοκετού: σωματική εξάντληση τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες, ψυχολογική κούραση και συνεχές άγχος για τη φροντίδα του νεογέννητου, έντονα συναισθήματα χαράς αλλά και θλίψης και απογοήτευσης, μια απαιτητική καθημερινότητα που μπορεί να οδηγεί σε εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά, κάποιες φορές αυτό που θεωρούμε ως απλή κούραση και παροδική μελαγχολία μετά τον τοκετό είναι στην πραγματικότητα επιλόχειος κατάθλιψη ή baby blues όπως είναι διαδεδομένος διεθνώς ο όρος.

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά

Η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας μετά τον τοκετό είναι εύθραυστη αφού οι ορμόνες μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και οι καινούργιες ευθύνες είναι τεράστιες και η καινούργια μαμά έχει να αντιμετωπίσει το άγνωστο στη φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας. Έτσι κάθε συναίσθημα που την κατακλύζει αρνητικά μπορεί να μεγεθυνθεί μέσα στο μυαλό της και οι συνέπειές του μπορεί να είναι δυσάρεστες τόσο για την ίδια όσο και για την καινούργια σας οικογένεια. Η δική σας βοήθεια σε αυτή την περίοδο, φυσικά και συναισθηματικά, είναι πολύ σημαντική ώστε να μπορείτε και οι δύο να απολαύσετε κάθε στιγμή ευτυχίας με το νεογέννητο μωρό σας.

sad-mother-main

Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια της κατάθλιψης μετά τον τοκετό

Έντονο άγχος και αίσθηση ανικανότητας, συναισθηματική και πρακτική απόσυρση από τη φροντίδα του νεογέννητου, απότομες εναλλαγές διάθεσης, απώλεια όρεξης και βάρους, έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δική της φροντίδα, θλίψη και κλάματα, κρίσεις πανικού και δυσκολία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα συμπτώματα που αν τα εντοπίσετε να συνυπάρχουν ή να διαρκούν και μετά τις πρώτες εβδομάδες από τον τοκετό θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού. Επίσης, έχετε εμπιστοσύνη στο ένστικτό σας. Αν σας φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, μιλήστε με το γυναικολόγο ή άλλο ειδικό.

epiloxeios2

Πώς να θίξετε το θέμα στη σύντροφό σας

Η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται από ντροπή και “στίγμα” και πολλές γυναίκες αρνούνται τη σκέψη να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να συζητήσετε μαζί σας τις ανησυχίες σας ή να την πείσετε να επισκεφθεί το γιατρό. Φροντίστε να “ντύσετε” τη συζήτηση με στοργή, αγάπη και κατανόηση. Πείτε ξανά και ξανά στη γυναίκα σας πόσο την αγαπάτε και τη θαυμάζετε που έφερε εις πέρας τον τοκετό και φροντίζει με τόση προσήλωση το μωρό σας αλλά πείτε της πως ανησυχείτε πως μέσα σε όλα αυτά έχει ξεχάσει να φροντίζει τον εαυτό της. Πως εσείς και το μωρό σας την έχετε ανάγκη και πως είναι πολύ σημαντικό για την ίδια να νιώσει καλύτερα ψυχολογικά και σωματικά. Η στιγμή που θα κάνετε αυτή τη συζήτηση είναι επίσης σημαντική: επιλέξτε κάποια ώρα που το μωρό θα κοιμάται ήσυχο και η σύντροφός σας θα είναι –όσο το δυνατό- ξεκούραστη και καλοδιάθετη.