Αν και είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το Facebook (και τα υπόλοιπα social media) δεν είναι ένας χώρος για να εκτίθενται τα παιδιά μας, πολλοί γονείς επιμένουν να αναρτούν posts με τα μικρά τους βλαστάρια. Τα νέα από την Αυστραλία και τον ειδικό οργανισμό για την ασφάλεια των παιδιών και το ηλεκτρονικό έγκλημα προκαλούν τρόμο.
Και σύμφωνα με μία έρευνα που ανακοινώθηκε στην χώρα, πάνω από τις μισές φωτογραφίες που διακινούνται σε παιδοφιλικά sites προέρχονται από τα social media. Κατά κύριο λόγο από το Facebook με το Instagram να ακολουθεί από πολύ κοντά.
Ο υπεύθυνος της έρευνας Alastai MacGibbon δήλωσε ότι η ομάδα που επιμελήθηκε την έρευνα ανακάλυψε δεκάδες εκατομμυρία φωτογραφίες από παιδιά που έκαναν αθώες καθημερινές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, κάποιο σπορ, ακόμα και τις σχολικές τους εργασίες στο σπίτι.
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Sydney Morning Herald» είπε ότι παρά το γεγονός ότι οι φωτογραφίες δεν ήταν σε καμία περίπτωση προκλητικές, στα παιδοφιλικά sites που εντοπίστηκαν συγκέντρωναν από κάτω εκατοντάδες σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου και της πιο αρρωστημένης φαντασίας.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι μία φωτογραφία που για τον γονέα σημαίνει πολλά πράγματα, για κάποιον άλλον κακόβουλο σημαίνει κάποια άλλα πράγματα εντελώς διαφορετικά και αρρωστημένα.
Ο κ. MacGibbon παρατήρησε ότι μέσα σε 10 ημέρες από την ανάρτηση μιας φωτογραφίας στο Facebook, κάποιες εικόνες είχαν συγκεντρώσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια views, αναρτημένα σε ειδικά sites παιδικής πορνογραφίας. Και μάλιστα κάτω από θεματικές ενότητες, όπως «παιδιά στην παραλία», «όμορφο αγόριι παίζει στο ποτάμι», «γυμναστική».
Και όλα αυτά με σχόλια ακραία σεξουαλικά και απαράδεκτα για τα παιδιά. Μάλιστα πολλοί από τους συμμετέχοντες σ’ αυτά τα sites επιδίδονται στην συγκέντρωση τέτοιων εικόνων, και ανταλασσουν μεταξύ τους φωτογραφίες αθώων παιδιών, οι γονείς των οποίων δεν γνωρίζουν σε τι χέρια έχουν πέσει.
Ο υπεύθυνος της έρευνας Toby Dagg δήλωσε ότι σε ένα παιδοφιλικό site το οποίο περιείχε πάνω από… 45 εκατομμύρια φωτογραφίες παιδιών, οι μισές από αυτές φαίνεται να έχουν πηγή κατευθείαν από τα social media. Αριθμός πραγματικά εξωφρενικός, που δείχνει τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και σε όλο τον πλανήτη.
Όπως μάλιστα επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνοι οι ειδικοί των social media, όταν ανεβάζεις οτιδήποτε στο Διαδίκτυο, χάνεις τον οποιονδήποτε έλεγχο πάνω του. Και επίσης ότι δεν έχει σημασία πόσο αθώα είναι μία φωτογραφία, γιατί ο εισβολέας που θα την αρπάξει είναι σίγουρο ότι θα την χρησιμοποιήσει για κακόβουλους σκοπούς.
Πηγή:protothema.gr