Το πιπίλισμα του δακτύλου είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό των παιδιών. Το πιπίλισμα του αντίχειρα, δακτύλων, πιπίλας και άλλων αντικειμένων μπορεί να κάνει τα μωρά να νιώθουν ασφαλή και χαρούμενα και τα βοηθά να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Τα μικρά παιδιά μπορεί να πιπιλάνε επίσης για να ανακουφιστούν ή να κοιμηθούν ευκολότερα.
Ωστόσο, αφού βγουν τα μόνιμα δόντια, το πιπίλισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην σωστή ανάπτυξη του στόματος και την ευθυγράμμιση των δοντιών, όπως επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην άνω γνάθο. Το ίδιο ισχύει και για την πιπίλα, η οποία ωστόσο κόβεται ευκολότερα.
Η ένταση του πιπιλίσματος είναι καθοριστικός παράγοντας στο αν θα δημιουργηθεί ή όχι πρόβλημα: αν τα παιδιά κρατούν παθητικά τον αντίχειρα μέσα στο στόμα τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν πρόβλημα απ’ ότι αν πιπιλάνε με πολλή ενέργεια. Μικρά παιδιά που πιπιλάνε με μεγάλη ένταση μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα και στα νεογιλά (τα πρώτα δόντια).
Τα παιδιά συνήθως σταματάνε το πιπίλισμα από 2 έως 4 ετών, ή μέχρι την ηλικία που θα βγουν τα μπροστινά μόνιμα δόντια. Αν διαπιστώσεις αλλαγές στα νεογιλά, ή έχεις οποιαδήποτε ανησυχία για το πιπίλισμα του παιδιού, απευθύνσου στον παιδοδοντίατρό σας.
babyradio-Θωμαΐδου Ευθυμία – Ζωή