Γιατί το παιδί μου «τρώει» τα νύχια του;

image-984254384

Γιατί ένα παιδί δαγκώνει τα νύχια του; 

Το παιδί σας μπορεί να δαγκώσει τα νύχια του για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Τρόπος ανακούφισης από το στρες
  • Απλή συνήθεια
  • Μίμηση
  • Προσπάθεια απόσπασης προσοχής των γονέων

Το δάγκωμα των νυχιών ανήκει στην κατηγορία των «νευρικών συνηθειών» και μάλιστα αποτελεί την πιο συχνή. Μερικές άλλες νευρικές συνήθειες είναι το «πιπίλισμα» του αντίχειρα, το ξύσιμο της μύτης, το στρίψιμο ή το τράβηγμα των μαλλιών, και το τρίξιμο των δοντιών.

Τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας

  • Μην γκρινιάζετε ή μην τιμωρήσετετο παιδί σας επειδή δαγκώνει τα νύχια του. Καλύτερα να κρατήσετε ουδέτερη στάση. Επιπρόσθετα θα αυξήσετε το άγχος του και θα επιδεινώσετε τη συμπεριφορά που θέλετε να διορθώσει. Το παιδί σας θα σταματήσει να δαγκώνει τα νύχια του μόνο αν πραγματικά θέλει το ίδιο να σταματήσει να το κάνει.
  • Αν το παιδί δεν πληγώνει τα χέρια του με το φάγωμα των νυχιών, τότε  να κόβετε τα νύχια τακτικά και να θυμίζετε στο παιδί σας να πλένει τα χέρια του όσο πιο συχνά γίνεται. Επίσης προσπαθήστε όταν το βλέπετε να τρώει τα νύχια του να του τραβήξετε την προσοχή με κάτι ενδιαφέρον.
  • Αν οι φίλοι κοροϊδεύουν το παιδί σας γιατί τρώει τα νύχια του, τότε αρπάξτε την ευκαιρία να το στηρίξετε και να το βοηθήσετε να σταματήσει. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας πει πως αισθάνεται για τα πειράγματα. Επιβεβαιώστε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε ανεξάρτητα το πως είναι τα νύχια του .

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε αν το παιδί σας δαγκώνει τα νύχια του;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, σοβαρό φάγωμα των νυχιών μπορεί να σημάνει υπερβολικό άγχος. Συμβουλευτείτε το παιδίατρο του παιδιού σας εάν προκαλεί πληγές στα  δάχτυλά ή αν έχει και άλλες παράξενες συμπεριφορές (όπως να τραβά τις βλεφαρίδες ή τα μαλλιά του) ή αν δεν είναι κοιμάται καλά.

Πηγή : paidiatros.com