Όπως συμβαίνει με όλο τον κόσμο, έτσι και τα παιδιά θυμώνουν.
Το θέμα είναι όμως τι κάνουμε εμείς οι γονείς προκειμένου να ηρεμήσουμε τα παιδιά μας και να μην μεταφέρουμε τη νευρικότητα μας στα ίδια τα παιδιά.
Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος για να ξεσπάσει ένα παιδί και μετά να ηρεμήσει;
Για δείτε τα παρακάτω tips και ίσως τα καταφέρετε την επόμενη φορά!
Είναι σημαντικό να θυμάστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα εφαρμόσετε. Μην προσπαθήσετε να συμβουλεύσετε με τα παρακάτω τα παιδιά σας την ώρα που ο θυμός τους βρίσκεται ήδη στα ύψη, γιατί πολύ απλά δεν θα καταφέρετε τίποτα. Η ιδανικότερη ώρα για κάτι τέτοιο είναι αμέσως μετά την μεγάλη έκρηξή τους!
- Ξεκινήστε να μετράτε…. μέχρι να ηρεμήσετε!
Είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσουμε πολλές φορές τα νεύρα μας και να μην ξεσπάσουμε κάπου. Υπάρχει όμως ένα μικρό κόλπο που ίσως φανεί χρήσιμο σε εμάς και στα παιδιά μας! Το μέτρημα! Ξεκινήστε λοιπόν να μετράτε αντίστροφα και σίγουρα κάποια στιγμή θα ηρεμήσετε.
- Ζητήστε μια αγκαλιά
Πείτε στα παιδιά σας πως είναι λογικό να θυμώνουν που και που και πως αν σας ζητήσουν μια αγκαλιά σίγουρα θα νιώσουν καλύτερα. Έχει διαπιστωθεί πως πολλές φορές πίσω από τον παιδικό θυμό υποβόσκει στεναχώρια και το μόνο που πραγματικά χρειάζονται εκείνη τη στιγμή είναι το αίσθημα της αγάπης και της ασφάλειας που μπορεί να τους προσφέρει η αγκαλιά των γονιών τους. Να είστε προετοιμασμένοι για λίγα δάκρυα, καθώς τις περισσότερες φορές είναι η πιο συνηθισμένη έκφραση του θυμού τους που μετατρέπεται σε ηρεμία και ανακούφιση.
- Συγκεντρωθείτε σε μια σιωπηλή δραστηριότητα
Όταν θυμώνουν τα παιδιά, τυχαίνει πολλές φορές να γκρινιάζουν έντονα, να ουρλιάζουν ή ακόμα και να πετάνε αντικείμενα προς το μέρος μας. Αυτή η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη στη διαχείρισή της. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να ανταποδώσετε και εσείς τις φωνές. Η καταλληλότερη αντίδραση είναι να προτρέψετε ή ακόμα καλύτερα να αφήσετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν από μόνα τους με μια σιωπηλή δραστηριότητα εκείνη τη στιγμή. Όπως για παράδειγμα με κάποιο puzzle ή με ένα βιβλίο ή ότι πιστεύετε ότι μπορεί να τα χαλαρώσει.
4. Τραγουδήστε το αγαπημένο σας τραγούδι
Όταν το παιδί σας ξεκινάει τη γκρίνια, προτρέψτε το να τραγουδήσει το αγαπημένο του τραγούδι. Ίσως δεν είναι τόσο εύκολο στη πράξη, αλλά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.
- Παίξτε με κάποιο μαλακό αγχολυτικό αντικείμενο
Συχνά, όταν έχουμε νεύρα θα θέλαμε να χτυπήσουμε κάτι, προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα! Επειδή αυτό καθόλου παιδαγωγικό δεν είναι όμως, μπορείτε να προτρέψετε τα παιδιά σας να βγάλουν το άγχος και τον θυμό τους πάνω σε κάποιο αγχολυτικό παιχνίδι. Άλλωστε ο θυμός που έχουμε όλοι μέσα μας πρέπει να εξωτερικεύεται με κάποιον τρόπο.
- Μιλήστε και αναλύστε τι ήταν αυτό που σας προκάλεσε νεύρα
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας μιλήσουν και να σας ενημερώσουν για τα πράγματα με τα οποία εκνευρίζονται. Αφενός, έτσι θα καταφέρετε να αποφύγετε κάποιες μελλοντικές καταστάσεις θυμού και αφετέρου θα τα ηρεμήσετε με το πιο παιδαγωγικό τρόπο, την συζήτηση. Το να μιλάει κανείς για τα συναισθήματά του είναι ότι πιο υγιές υπάρχει.
Το σημαντικότερο απ’ όλα, είναι να μάθουμε είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο στα παιδιά μας να χειρίζονται τα συναισθήματά τους. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω συνεχούς απασχόλησης μαζί τους όταν έχουν νεύρα, θυμό ή στεναχώρια. Τα συναισθήματα ειδικά στην παιδική ηλικία είναι πρωτόγνωρη κατάσταση για τα παιδιά και πρέπει να τα βοηθήσουμε όσο πιο παραγωγικά μπορούμε να τα διαχειριστούν σωστά.
Πηγή:mytwins.gr