Δεν σας αφήνει να μιλήσετε στο τηλέφωνο; Υπάρχει τρόπος!

o-CHILD-AND-PHONE-facebook

Μήπως το μικρό σας, με το που σας δει με το ακουστικό στο χέρι, τρέχει να σας διακόψει;

Μοιάζει να έχει ένα σιωπηλό συναγερμό μέσα του, που πυροδοτείται κάθε φορά που μιλάτε στο τηλέφωνο; Πολλοί γονείς, συχνά, αναγκάζονται να κλείσουν το τηλέφωνο με αποτέλεσμα να δημιουργείται γκρίνια και δυσαρέσκεια. Μήπως όμως υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κάνει κανείς;

Τα μικρά παιδιά βλέπουν τους εαυτούς τους ως το κέντρο του σύμπαντος και αυτό είναι λογικό στην ηλικία τους. Δεν έχουν αναπτυχθεί σε σημείο που να καταλαβαίνουν ότι οι γονείς τους έχουν ανάγκη, θέλουν και μπορούν να κάνουν πράγματα που δεν τα αφορούν. Έτσι, όταν ένα παιδί ακούει τον γονιό του να μιλά στο τηλέφωνο, τρέχει για να τον κάνει να επαναπροσδιορίσει την προσοχή του και να την επικεντρώσει πάλι πάνω σε αυτό. Το παιδί τη δεδομένη στιγμή πειραματίζεται, δεν συμπεριφέρεται άσχημα .

Η απάντηση του γονέα που τροφοδοτεί το πρόβλημα

Σκεφτείτε τι κάνετε συνήθως όταν είστε στο τηλέφωνο και το παιδί σας έρχεται τρέχοντας για να σας διακόψει. Το κοιτάτε κατευθείαν στα μάτια και δείχνετε το τηλέφωνο σαν να λέτε: «Είμαι στο τηλέφωνο, σε παρακαλώ κάνε ησυχία και άφησέ με να μιλήσω.».

Στη συνέχεια, μπορεί να σηκώσετε το δάχτυλό σας στο στόμα, δηλώνοντάς του να σταματήσει με ένα “σσσσσ”. Τέλος, θα κρατήσετε ψηλά ένα δάχτυλο για να του δείξετε ότι θα σας πάρει μόνο ένα λεπτό, που για το παιδί …ένα λεπτό ισοδυναμεί με την αιωνιότητα.

Στο παιδί βέβαια, όλα αυτά μεταφράζονται ως εξής: «Είχα για λίγο την προσοχή της μαμάς. Δεν ήταν όσο και όπως την ήθελα, αλλά είχα την προσοχή της παρ’ όλα αυτά.». Φυσικά, αν το παιδί σας δεν ικανοποιήθηκε από την προσοχή που του δώσατε, θα καταφύγει στην γκρίνια, θα αρχίσει να ζητά πράγματα, θα μιλά δυνατά, θα κάνει θόρυβο, θα ουρλιάζει ή θα ξεσπάσει στα καλά καθούμενα για να σας κρατήσει επικεντρωμένη πάνω του και μακριά από το τηλέφωνο.

Αχ, τι ανόητα πράγματα μου λέει

Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι μερικές φορές όταν ρωτήσετε το παιδί σας «τι θέλεις επιτέλους»,αυτό μουρμουρίζει κάτι ακατάληπτο και ανόητο; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μόνο που ήθελε ήταν η προσοχή σας. Βεβαίως, αν έχοντας την έννοια του παιδιού σας, δείτε κάποια στιγμή ότι σας χρειάζεται πραγματικά, τότε οφείλετε να του παράσχετε την αμέριστη προσοχή σας.

Πώς να χειριστείτε το παιδί σας όταν σας διακόπτει μια συνομιλία

Το τηλέφωνο χτυπάει, εσείς απαντάτε, και το παιδί σας έρχεται τρέχοντας για να σας διακόψει. Προτείνετε του να έρθει πιο κοντά σε σας. Καθώς στριμώχνεται δίπλα σας, αρχίστε να του τρίβετε την πλάτη. Αγγίζοντας το σώμα ενός ατόμου, στέλνετε αμέσως ένα μήνυμα στην ψυχοσύνθεσή του, ότι του δίνετε την προσοχή σας.

Μην το κοιτάξετε στα μάτια και μην του μιλήσετε. Αν προσπαθήσει να σας μιλήσει, περιστρέψτε το σώμα σας κατά ένα τέταρτο μακριά του, και συνεχίστε να του τρίβετε την πλάτη.

Τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 2 ½ είναι, από πλευράς ανάπτυξης, πολύ μικρά για να χρησιμοποιήσουν οι γονείς αυτήν την τεχνική.

Όταν το προσπαθείτε για πρώτη φορά αυτό, απλά προσποιηθείτε πως μιλάτε στο τηλέφωνο αντί να συνομιλείτε με κάποιον πραγματικά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να θυμηθείτε τι ακριβώς να κάνετε υπό πίεση, ενώ παράλληλα προσπαθείτε να μιλήσετε με ένα φίλο (ή για δουλειά) και δίπλα το παιδί σας φωνάζει.

Αγνοήστε το επαναλαμβανόμενο «μαμά – μαμά – μαμά». Προσπαθήστε να δώσετε ένα πλήρες λεπτό στην τεχνική του τριψίματος της πλάτης, πριν πείτε οτιδήποτε στο παιδί σας. Κατά τη διάρκεια αυτού του λεπτού η ομιλία του θα πρέπει να αρχίσει να επιβραδύνεται ή θα σταματήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί η βαθιά ανάγκη του για προσοχή έχει ικανοποιηθεί.

Υποστηρίξτε την προσπάθειά σας, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι με την τεχνική αυτή διδάσκετε το παιδί σας ότι δεν μπορεί να έχει ό,τι θέλει, όταν το θέλει . Ο κόσμος απλά δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν πρόκειται για τιμωρία. Εάν το παιδί σας αρχίζει να ταράζεται καθώς εφαρμόζετε την τεχνική αυτή, σταματήστε και μιλήστε του. Μερικές ημέρες είναι ημέρες διδασκαλίας και άλλες πάλι όχι. Εάν πάλι το παιδί σας δεν ψάχνει για την προσοχή σας, τότε το τρίψιμο στην πλάτη θα το εκνευρίσει και από μόνο του θα διώξει το χέρι σας μακριά.

Αυτό λειτουργεί για όλα τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, …καθώς και για τους συζύγους!!

letsfamily.gr