3 λάθη που κάνουν οι γονείς στη συνάντηση γονέων – δασκάλων

parents-teachers-meeting

Κατά πρώτον, θέλω να επισημάνω ότι η παρουσία όλων των γονέων/κηδεμόνων κρίνεται αναγκαία σε τέτοιου είδους συναντήσεις! Αυτά είναι τα 3 σοβαρότερα λάθη που κάνουν οι γονείς όταν πηγαίνουν στο σχολείο για να πληροφορηθούν για τις επιδόσεις των παιδιών τους:

  1. Παίρνουν μαζί τους και τα παιδιά τους

Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι παρόντα στη συζήτηση που θα γίνει ανάμεσα σε εκπαιδευτικό και γονέα. Κάποια πράγματα είναι προτιμότερο να τα αγνοούν. Ο εκπαιδευτικός περιμένει τη στιγμή που θα συναντήσει τον γονιό για να του μιλήσει για τις αδυναμίες του παιδιού, για προβληματισμούς του, αλλά και για να συνεργαστεί μαζί του για καλύτερα αποτελέσματα. Αν το παιδί σας ακούσει όλη τη συνομιλία, πιθανόν να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκάτε. Αυτή η συζήτηση είναι… «κουβέντα για μεγάλους».

  1. Επιπλήττουν ή δικαιολογούν τα παιδιά ενώπιον του δασκάλου

Οι προσβολές, ακόμα κι αν έχετε δίκαιο, δεν ωφελούν ποτέ όταν ο δάσκαλος είναι παρών. Είναι πιο χρήσιμη μια παρατήρηση και ένας διάλογος όταν θα είσαστε πια στο σπίτι, μακριά από, ενδεχομένως, αδιάκριτα βλέμματα. Ο δάσκαλος δεν επιδιώκει το να επιπλήξετε το παιδί και να το προσβάλετε για την κακή συμπεριφορά ή τις επιδόσεις του. Σας ενημερώνει, γιατί πρέπει να γνωρίζετε. Από την άλλη, δεν είναι καθόλου σωστή η τακτική του να παριστάνετε συνεχώς τον συνήγορο υπεράσπισης. Μια τέτοια δική σας συμπεριφορά, ειδικά όταν το παιδί είναι μπροστά, μπορεί να αποβεί καταστροφική για το παιδί σας. Ούτε η αυστηρή κριτική είναι επιθυμητή, αλλά ούτε και το παραχάιδεμα. Για όλα υπάρχει ένα μέτρο.

  1. Υιοθετούν αμυντική στάση

Ο δάσκαλος δεν έχει αυτοσκοπό να σχολιάσει αρνητικά τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Ούτε θέλει να σας προσβάλει ή να σας φέρει σε δύσκολη θέση. Έχει υποχρέωση να σας ενημερώσει για ό,τι «μη φυσιολογικό» ή «μεμπτό» παρατηρήσει και η αλήθεια είναι ότι δεν του είναι καθόλου εύκολο να φέρει εις πέρας αυτό του το καθήκον. Δεν υπάρχει κανένας λόγος  να μπείτε στη δύσκολη θέση να τοποθετηθείτε – είτε υπέρ του παιδιού σας είτε εναντίον του. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί σε καμία περίπτωση. Κανείς δεν κατηγορεί το παιδί σας. Απλώς αναφέρονται και αξιολογούνται τα γεγονότα. Ακούστε τον εκπαιδευτικό και συζητήστε για να βρείτε λύσεις. Μην προσπαθείτε να σκεφτείτε πώς θα αντικρούσετε αυτά που σας λέει, όση ώρα σας μιλάει! Προβληματιστείτε.

Οι συναντήσεις γονέων – διδασκόντων γίνονται για το καλό των παιδιών! Δεν είναι, βέβαια, πάντα «δυσάρεστα» τα σχόλια του δασκάλου… Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι γονείς που ακούνε καλά λόγια για τα παιδιά τους, δεν έχουν λόγο να πηγαίνουν στο σχολείο και να συνομιλούν με τους εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται τον έλεγχό σας και να μην εφησυχάζουν, γιατί είναι παιδιά και εύκολα μπορούν να παρεκκλίνουν από την πορεία τους. Μην υποτιμάτε καθόλου τον έπαινο του δασκάλου προς το παιδί σας! Μια κουβέντα με τους διδάσκοντες είναι πάντοτε ωφέλιμη, ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεστε τη δεδομένη στιγμή.

Από: ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΙΧΑΗΛ – mamamou.com.cy