Όταν το μικρό σας αρνείται να φάει…

Child-refusing-food-009

Το μικρό σας αρνείται να φάει. Για να αδειάσει το πιάτο του, αισθάνεστε ότι έχει περάσει ένας αιώνας. Μη στεναχωριέστε. Αυτή η αντίδραση είναι μέρος της ανάπτυξης του νηπίου.

Μετά το πρώτο έτος η ανάπτυξη του νηπίου επιβραδύνεται, γι αυτό και έχει ανάγκη για λιγότερη τροφή. Η όρεξη του και η ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσει ποικίλει απο γεύμα σε γεύμα. Το ενδιαφέρον του είναι περισσότερο να εξερευνά οτι έχει γύρω του παρά να φάει το φαγητό του.

Πόσο φαγητό πρέπει να καταναλώνει ένα μωρό από 1 μέχρι 2 ετών;

Θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο λίγη ποσότητα φαγητού έχει ανάγκη ένα νήπιο να καταναλώσει. Σκεφτείτε ότι μισή μερίδα ή ακόμη και ένα τέταρτο της μερίδας φαγητού ενός ενηλίκου αρκεί. Να θυμάστε ότι είναι πολύ σύνηθες το μικρό σας να τρώει τη μια μέρα πολύ καλά και την άλλη να τσιμπάει «σα πουλάκι». Μη το πιέζετε!

Καλύτερα να τρώει μικρά γεύματα και συχνά, να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αίσθηση της πείνας, και αφήστε το εκείνο να σας πεί οτι πεινάει. Τα παιδιά απο μόνα τους έχουν το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Αυτά ξέρουν πόσο φαγητό χρειάζονται.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι: εσείς ευθύνεστε για την ποιότητα του φαγητού που θα του προσφέρετε, τη χρονική στιγμή και το μέρος, αλλα το μικρό σας θα αποφασίσει για το πόσο και αν θέλει να φάει.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει ένα μωρό 1 μέχρι 2 ετών;

Τα νήπια έχουν μικρό στομαχάκι. Δε μπορούν να καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα φαγητού σε ένα γεύμα. Γι αυτο χρειάζεται 2-3 φορές τη μέρα να τους προσφέρουμε κάποιο σνακ μεταξύ των 2 ημερησίων γευμάτων. Το νερό και οι χυμοί είναι απαραίτητοι, αλλα προσέχετε μη γεμίζει τη κοιλίτσα του με αυτά, και δεν θέλει μετά να φάει στερεά τροφή.

Πως θα βοηθήσετε το μικρό σας να περάσει από το μπιμπερό στο ποτήρι;

Κατά το τέλος του πρώτου χρόνου, μπορείτε να αρχίσετε να εκπαιδεύετε το μικρό σας να πίνει απο το ποτήρι. Αγοράστε ενα όμορφο άθραυστο παιδικό ποτηράκι με τον αγαπημένο του ήρωα. Πείτε του ότι είναι μόνο δικό του, και ότι μπορεί να πίνει απο εκεί νεράκι και χυμό. Μπορεί να συμβούν μερικά ατυχηματάκια, όπως να ρίξει λίγο νερό ή χυμό στο πάτωμα ή επάνω του. Μη το μαλώσετε. Ενθαρρύνετε το να συνεχίσει να πίνει με το ποτηράκι. Το βραδινό γάλα είναι συνήθως δυσκολότερο να το πιει σε ποτηράκι, δεδομένου ότι με το μπιμπερό νανουρίζεται κιόλας. Το βραδυνό γαλατάκι θα πρέπει να αρχίσει να το πίνει στο ποτηράκι, όταν θα έχει πια εξοικειωθεί με αυτή τη συνήθεια.

Τι πρέπει να κάνετε όταν το μικρό σας αρνείται να φάει κάποια συγκεκριμένα φαγητά;

Πρέπει να σέβεστε τις επιθυμίες του νηπίου σας, ακόμη και αν δε τρώει τίποτα. Τα παιδιά κάποια στιγμή τρώνε. Δε θέλουν να αισθάνονται ότι πεινάνε. Όταν σερβίρετε το φαγητό και δε θέλει, τότε μετά από κάποιο λογικό χρονικό περιθώριο (π.χ. 20 λεπτά) πάρτε το πιάτο του, χωρίς να το μαλώσετε ή να δείξετε την απογοήτευση σας. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο του τονίζετε ότι δε τρώει, τόσο περισσότερο δε θα τρώει από αντίδραση. Οι προτιμήσεις στο φαγητό αλλάζουν συνεχώς. Ένα φαγητό που αρνιόταν να φάει τη μια μέρα μπορεί να το φάει την επόμενη. Μπορεί να του το μαγειρέψετε 10 φορές και τελικά να το φάει την ενδέκατη!

Πως μπορείτε να κάνετε το νήπιο σας να δοκιμάσει καινούργιες γεύσεις;

Προσφέρετε στο παιδί σας ένα από τα αποδεκτά για αυτό φαγητό, και βάλτε δίπλα την καινούργια γεύση (π.χ. μπιζέλια) Βάλτε να δοκιμάσει μόνο μια καινούργια γεύση τη φορά, και σε στιγμή που το παιδί είναι σε καλή διάθεση και είναι πεινασμένο. Δώστε του το χρόνο να το πιάσει, να το μυρίσει, να το δοκιμάσει μόνο του. Μη το πιέσετε να το δοκιμάσει. Όμως μην αποθαρρύνεστε αν δε το φάει αλλά ξαναπροσπαθήστε κάποια άλλη φορά.

Τι γίνεται όταν το νήπιο σας θέλει μόνο μια συγκεκριμένη τροφή;

Κάποιες φορές τα μωρά «κολλάνε» με συγκεκριμένες τροφές. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό και είναι μέρος της ανάπτυξης τους. Μη στεναχωριέστε. Είναι μια φάση που θα του περάσει.

Πρέπει τα νήπια να παίρνουν βιταμίνες;

Όχι. Η βιταμίνη, ή άλλα συμπληρώματα δε μπορούν να καλύψουν τα 50 διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία που το νήπιο σας έχει ανάγκη. Μια ισορροπημένη διατροφή έστω και μικρή σε ποσότητα ειναι ικανή να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας.

Πηγή: babyonline.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η τραυματική παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει στην Παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή

Η αληθινή ιστορία ενός πατέρα : Μετά από 7 αποτυχημένες προσπάθειες, υιοθετήσαμε το μωρό μας!

5 λόγοι για να αφήσετε τα παιδιά σας να λερωθούν