Mπαμπάς και παιδί: χτίζοντας μια δυνατή σχέση!

mpampas

Οι μαμάδες παίζουν άκρως σημαντικό ρόλο σε μια οικογένεια. Είναι συνήθως οι πρώτοι φροντιστές του μωρού και συχνά τα παιδιά στρέφονται σε εκείνες όταν χρειάζονται βοήθεια. Ξεχνάμε όμως καμιά φορά τη σημαντικότητα του ρόλου ενός μπαμπά. Οι μπαμπάδες είναι εξίσου σημαντικοί και συμβάλουν στην καλή υγεία, χαρά και ευημέρια ενός παιδιού. Πώς όμως μπορούν να βοηθήσουν ένα μικρό παιδί να μάθει ότι μπορεί να στηρίζεται σε αυτούς;

Οι μπαμπάδες είναι εξαιρετικά καλοί στο παιχνίδι με τα παιδιά. Καλό είναι όμως να προσπαθούν να υποστηρίζουν το παιδί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του. Εαν για παράδειγμα παρατηρήσουν οτι το παιδί έχει κουραστεί να πετάει την μπάλα ο μπαμπάς μπορεί να αναγνωρίσει την ανάγκη του και να προσαρμόσει το παιχνίδι ανάλογα. Κάποιες φορές τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται πίεση ότι πρέπει να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του μπαμπά οπότε καλό είναι να βρούνε ένα τρόπο να χαλαρώνουν μαζί και να απολαμβάνουν το παιχνίδι.

Ακόμη, εάν το παιδί γνωρίζει ότι ο μπαμπάς είναι υποστηρικτικός και θετικός τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να ανατρέξει και σε εκείνον για συμβουλές και συμπαράσταση. Όταν το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα δώστε του χώρο και χρόνο να το λύσει μόνο του αλλά καλό είναι να ξέρει οτι μπορεί να ζητήσει και τη δική σας βοήθεια, οτι είστε δηλαδή συναισθηματικά διαθέσιμοι. Μάλιστα, αντί να λύσετε εσείς το δικό του πρόβλημα χαράξτε μαζί τη διαδρομή που θα οδηγήσει στην επίλυση αυτού. Μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί θετική καθοδήγηση αντί να τους επισημαίνετε τί ακριβώς πρέπει να κάνουν και να ασκείτε κριτική.

Κάποιες φορές οι μπαμπάδες θεωρούν ότι είναι δικός τους ρόλος να ασκήσουν αυστηρή πειθαρχία και δε δέχονται το παιδί να αντιμιλήσει ή να δείξει έλλειψη σεβασμού. Το να θέτει ο γονιός όρια είναι απαραίτητο αλλά δε χρειάζεται πάντα να αντιδράει τόσο έντονα ο μπαμπάς στην αρνητική συμπεριφορά του παιδιού. Καλό είναι να δώσει στο παιδί να καταλάβει οτι δεν είναι πρέπουσα η συμπεριφορά του αλλά δεν είναι ανάγκη να του το μεταδώσει με φωνές και ξεσπάσματα. Καμιά φορά όταν ένα παιδί υψώνει το ανάστημα του σε σας το κάνει επειδή αισθάνεται ασφάλεια στην μεταξύ σας σχέση καθώς και αυτοπεποίθηση.

Καλό είναι να αναγνωρίζετε την μοναδικότητα του παιδιού και να ανταποκρίνεστε στην ιδιοσυγκρασία του και στις ξεχωριστές του ανάγκες. Έτσι, θα καταλάβουν οτι μπορούν να στηριχθούν σε σας και να στραφούν σε σας όποτε σας έχουν ανάγκη. Επιπλέον, χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας οτι τα παιδιά παρακολουθούν τις πράξεις σας περισσότερο απ’οτι ακούνε τα λόγια σας. Οπότε χρειάζεται να είστε πρότυπα της συμπεριφοράς που επιθυμείτε να δείτε στα παιδιά σας.

Συχνά βέβαια είναι δύσκολο για έναν μπαμπά να βρει χρόνο να ασχοληθεί αρκετά με τα παιδιά του λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Ένας μπαμπάς όμως που βρίσκει τρόπο να συμμετέχει ενεργά στην οικογένεια του τότε δημιουργεί ένα πιο δυνατό οικογενειακό σύνολο. Σύμφωνα με μελέτες η συμμετοχή ενός μπαμπά στα οικογενειακά δρώμενα μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο χαρούμενα, υγιή, κοινωνικά και μπορεί να συμβάλει σε καλύτερες επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο.

Πώς μπορούν όμως και οι μαμάδες να βοηθήσουν στην πιο ενεργή συμμετοχή των μπαμπάδων; Πολλές φορές οι μπαμπάδες δεν ανακατεύονται σε διάφορες δραστηριότητες επειδή αισθάνονται οτι δεν τους χρειάζονται. Άρα, καλό είναι να υπάρχει επικοινωνία μέσα στην οικογένεια ώστε να ακούγονται ξεκάθαρα οι ανάγκες του κάθε μέλους. Πολλές φορές οι μπαμπάδες δυσκολεύονται να βρουν να κάνουν κάτι με τα παιδιά οπότε καλό είναι να προγραμματίσετε όλοι μαζί μια δραστηριότητα και μπορεί να προτείνει και η μαμά κάτι που μπορούν να κάνουν μόνοι τους μπαμπάς και παιδί. Πολλές φορές βοηθάει να προγραμματίζει κανείς από νωρίς πότε θα περάσει ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια ώστε να μπορεί να ρυθμίσει και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του ανάλογα. Κάποιοι μπαμπάδες νιώθουν οτι δεν είναι αρκετά καλοί στο παιχνίδι ή δεν είναι αρκετά δημιουργικοί και αισθάνονται λίγο αμήχανα ειδικά όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία. Είναι προτιμότερο όμως να προσπαθήσουν έστω και για λίγο να αλληλεπιδράσουν με το παιδί τους παρά να μην ασχολούνται καθόλου επειδή φοβούνται οτι δε θα είναι αρκετά καλοί. Κανένας μπαμπάς δεν είναι τέλειος, στα μάτια του παιδιού του όμως μπορεί να είναι!

Κρίστη Πόππη, παιδοψυχολόγος και υποψήφια Διδάκτωρ.

Πηγή: eimaimama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς και πότε το παιδί μας θα πει το «νελό»… νεράκι!

Ένα σημείωμα από άγνωστο που υπενθυμίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του μπαμπά!

Κοινός ύπνος (co-sleeping): Τι θα έλεγε το μωρό εάν μπορούσε να μιλήσει!