Οι αγωνίες μιας μαμάς που μόλις γέννησε…

MomAndNewbornBW_Closeup

Συνήθως οι πρώτες ημέρες (ίσως και εβδομάδες) από τη γέννηση ενός μωρού είναι αυτές που προβληματίζουν πολύ τις μαμάδες. Η χαρά και ο ενθουσιασμός τους για το μικρούλι τους που το έχουν στην αγκαλιά τους δεν περιγράφεται, αλλά η ανησυχία τους για τα «προβληματάκια» που μπορεί να αντιμετωπίσει το μωρό τους τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του είναι μεγάλη.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά που ανησυχούν μία μαμά που γέννησε πρόσφατα και μπορούν να την αγχώσουν τις πρώτες εβδομάδες.

Ίκτερος
Πολλά νεογέννητα, μετά την τρίτη ημέρα της ζωής τους, παρουσιάζουν μια χλομάδα που ξεκινά από το κεφάλι και  προχωρά προς τα πόδια, αυτό οι γιατροί ονομάζουν νεογνικό ίκτερο. Συχνά τα συμπτώματα είναι η υπνηλία και η ανορεξία.Ο ίκτερος στα νεογέννητα προκαλείται λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, πράγμα που ήταν πολύ χρήσιμο για αυτά κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής τους. Μετά τη γέννηση, το συκώτι τα επεξεργάζεται και τα αποβάλει από τα ούρα. Επειδή όμως η παραγωγή είναι μεγάλη και το συκώτι στα νεογέννητα μωράκια ανώριμο, πολλές φορές δεν προλαβαίνει να τα επεξεργαστεί με αποτέλεσμα να προκαλεί αυτή την κίτρινη απόχρωση. Ο ίκτερος είναι κάτι το φυσιολογικό και κατά τη διάρκεια παραμονής του νεογνού στο μαιευτήριο παρακολουθείται από τους γιατρούς  οι οποίοι διαβεβαιώνουν τη μητέρα πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Οι συμβουλές που δίνουν οι γιατροί συνήθως είναι η τοποθέτηση του βρέφους κάτω από τις ειδικές λάμπες με μπλε φως, ο τακτικός θηλασμός που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ούρων που βοηθούν την απομάκρυνση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η τοποθέτηση της κούνιας του μωρού σε ευήλιο.

Ομφάλιος Λώρος
Ο ομφάλιος λώρος, «δένεται» με ένα ειδικό μανταλάκι μετά τη γέννηση του μωρού. Μέχρι αυτό το μανταλάκι να πέσει, η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγάλη, και γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα της περιοχής. Ο γιατρός και οι μαίες δείχνουν στη νέα μαμά πως θα καθαρίζει την περιοχή, με γάζα και οινόπνευμα, κάτι που θα πρέπει να γίνεται με κάθε αλλαγή της πάνας. Όλο αυτό το διάστημα, δεν πρέπει να πέσει νερό επάνω, και γι’ αυτό το μωρό πρέπει να πλένεται τοπικά. Πολλές μαμάδες αποφεύγουν να αγγίξουν το σημείο αυτό γιατί πιστεύουν πως θα πονέσουν το μωρό τους. Η αλήθεια είναι πως το μωράκι  δε θα πονέσει γιατί δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις στο υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου. Χωρίς φόβο αγγίξτε λοιπόν, το σημείο και  φροντίστε για την καθαριότητά του. Πρέπει επίσης, να είστε βέβαιες ότι επιτρέπετε στον αέρα να φτάσει στον ομφάλιο λώρο. Ο αέρας θα το βοηθήσει να επουλωθεί και να «πέσει» πιο γρήγορα. Προσέξτε λοιπόν, οι πάνες να μην τρίβονται πάνω του. Διπλώσετε την πάνα για αυτό το λόγο κάτω από τον αφαλό.

Επιπεφυκίτιδα

H νεογνική επιπεφυκίτιδα, είναι μία λοίμωξη του επιπεφυκότα του νεογέννητου, την οποία μεταδίδει η μητέρα στο νεογέννητο, καθώς αυτό εξέρχεται μέσω της γεννητικής οδού. Η νεογνική επιπεφυκίτιδα παρουσιάζεται στα μωρά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε είναι ότι τα βλέφαρα τσιμπλιάζουν και κολλούν μεταξύ τους. Συνήθως παρουσιάζεται με ήπια μορφή  και αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα. Ο γιατρός πιθανόν να σας συστήσει κομπρέσες με αποστειρωμένες γάζες με χαμομήλι ή αν η περίπτωση είναι πιο σοβαρή, κάποιο ειδικό κολλύριο.

Κολικοί
Οι κολικοί εμφανίζονται κυρίως μετά τη 2η εβδομάδα ζωής ενός μωρού και γίνονται αντιληπτοί μέσω του παρατεταμένου και απαρηγόρητου κλάματος του. Τα αίτιά τους δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα αλλά πολλοί πιστεύουν πως οφείλονται στη λαιμαργία του βρέφους, που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλοβισμό αέρα στο έντερό του, ή ακόμη και στο άγχος των γονιών που το μεταδίδουν στο μωρό.Αν το μωρό παρουσιάσει τέτοια συμπτώματα καλό είναι να τα συζητήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει λύσεις που ίσως βοηθήσουν την κατάσταση. Εσείς απλώς οπλιστείτε με υπομονή και δώστε αγκαλιές και χάδια στο μωρό σας.

Αν παρόλα αυτά, κάτι σας φαίνεται ασυνήθιστο, η ανησυχητικό, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει τις κατάλληλες ενέργειες!

Πηγή: govastileto.gr

Διαβάστε ακόμη:

Επέλεξα τελικά να γεννήσω σε δημόσιο νοσοκομείο χωρίς δικό μου γιατρό. Και δεν το μετάνιωσα!

Babywearing για να σας λύσει τα χέρια!

Τα παιδιά που μεγάλωσαν με στερήσεις έμαθαν να εκτιμούν