Τα πρωτότοκα παιδιά διαθέτουν μεγαλύτερο I.Q.

The New York Times

strong-kids-01

Χαράς ευαγγέλια για τους πρωτότοκους όλου του κόσμου. Οπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Science, τα πρωτότοκα παιδιά έχουν συνήθως υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα νεαρότερα αδέλφια τους. Το επιστημονικό συμπέρασμα θα δώσει λύση σε μια αντιπαράθεση που σημάδεψε περισσότερο από μισόν αιώνα, σχετικά με τη σχέση την οξύνοιας και της σειράς γέννησης κάθε παιδιού στην οικογένεια.

Η διαφορά στο I.Q. μεταξύ αδελφών, λένε τώρα οι επιστήμονες, είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που αναπτύσσεται σε μια οικογένεια και δεν εξαρτάται από βιολογικούς παράγοντες όπως θα μπορούσαν να είναι οι μεταβολές κατά τη διάρκεια της κυοφορίας στις διαδοχικές εγκυμοσύνες. Οι ερευνητές εδώ και καιρό διέθεταν ενδείξεις ότι τα πρωτότοκα είναι πιο υπεύθυνα, περισσότερα δοσμένα στο καθήκον και πιο προσεκτικά από τα μικρότερα αδέλφια τους. Ομως, προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει με αντικείμενο το Ι.Q., τον δείκτη νοημοσύνης και τις διαφορές του μεταξύ αδελφών δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.

Παλαιότερη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Οσλο, βασίζεται στη μελέτη διαφόρων δεδομένων που συνελέγησαν από 241.310 Νορβηγούς, μεταξύ των οποίων 64 χιλιάδες ζεύγη αδελφών. Ετσι οι ερευνητές κατάφεραν να συγκρίνουν τα στοιχεία που διέθεταν τόσο μεταξύ οικογενειών όσο και ενδοοικογενειακά. Οπως διαπιστώθηκε, τα πρωτότοκα παιδιά είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ νοημοσύνης από ό,τι τα μικρότερα αδέλφια τους, με μέση διαφορά τριών πόντων.

Πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι τρεις πόντοι; Οχι ιδιαίτερα αλλά θα μπορούσαν να είναι η διαφορά που διακρίνει ένα μαθητή του 20 από έναν του 18 ή ακόμα να είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός υποψηφίου που θα γινόταν δεκτός σε καλό πανεπιστήμιο με έναν που θα έμενε εκτός. Οπως αναφέρει ο δρ Φρανκ Σάλογουεϊ, ψυχολόγος του Ινστιτούτου Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ερευνας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος και έγραψε το συνοδευτικό σχόλιο στο περιοδικό Science, «η νέα αυτή μελέτη είναι η σημαντικότερη εργασία στον τομέα, τα τελευταία 70 χρόνια».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε άρρενες, είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητο ότι τα ίδια συμπεράσματα ισχύουν και για τις γυναίκες, καθώς όπως έχει αποδειχθεί δεν επηρεάζεται ο δείκτης νοημοσύνης από το φύλο. Μάλιστα, οι ερευνητές για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπήρχαν βιολογικά αίτια που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη διαφορά της νοημοσύνης μεταξύ πρωτοτόκων και νεότερων αδελφών, ερεύνησαν τις περιπτώσεις χιλιάδων ανδρών που είχαν χάσει τον μεγαλύτερο αδελφό τους και είχαν λάβει τη θέση τους στην οικογενειακή ιεραρχία.

Τα αποτελέσματά τους ήταν ίδια με αυτά των «βιολογικών» πρωτότοκων. «Είναι η πρώτη απόδειξη ότι δεν ισχύει βιολογικός παράγοντας που να εξηγεί τη διαφορά» εξηγεί ο συντάκτης της μελέτης, δρ Πέτερ Κρίστενσεν, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Οσλο.

Γιατί, όμως, η σειρά γέννησης επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης; Οι πρωτότοκοι έχουν την αδιάσπαστη προσοχή των γονέων τους όσο είναι βρέφη, ακόμα και αν μετέπειτα η προσοχή αυτή αργότερα μοιράζεται ισομερώς μεταξύ των αδελφών. Ετσι συγκεντρωτικά οι πρωτότοκοι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γονέων και έχουν αναπτύξει περισσότερο το λεξιλόγιο και την αντίληψή τους.

babyradio.gr