Χαρταετός: Φτιάξτε τον μόνοι σας!

Ένας εύκολος καλαίσθητος και οικονομικός χαρταετός για τον τον φτιάξετε παρέα με τα παιδιά σας. Αυτήν την Καθαρή Δευτέρα «απογειωνόμαστε»!

Θα χρειαστείτε:
– 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστών το καθένα
– Πολύχρωμο χαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
– Γερό σπάγκο και λεπτό σύρμα
– Κολλητική ταινία
– Χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Κατασκευή:
Αρχίζουμε με τα πηχάκια και στα άκρα τους κάνουμε δύο μικρές εγκοπές. Δένουμε με τον σπάγκο τα τρία πηχάκια από την μέση πολύ γερά και στο τελείωμα αφήνουμε αρκετό σκοινί να κρέμεται (υπολογίστε περίπου ένα μέτρο).

KITE.indd

Σε κάθε πηχάκι, στην άκρη δένουμε το σύρμα και το περνάμε γύρω από τον σκελετό χωρίς να ξεχάσουμε να κάνουμε μία στροφή  γύρω από κάθε εγκοπή (στα πηχάκια) ώστε να σταθεροποιηθεί. Φροντίζετε όπως θα γυρίζετε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχετε ένα κανονικό εξάγωνο.

kite 2

Επόμενο βήμα είναι να ακουμπήσουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή νάιλον που έχουμε ετοιμάσει και να κόψουμε έχοντας φροντίσει να υπάρχει κι ένα περιθώριο 5 εκατοστών.  Γυρίζουμε τα περιθώρια του χαρτιού και τα κολλάμε προς τα μέσα με την ταινία.

kite 3

Σε δύο άκρα  στερεώνουμε τον σπάγκο για να δέσουμε πάνω του την ουρά και προσέχουμε ώστε αβ = αγ = γδ = βδ.  Τέλος φτιάχνουμε και την ουρά η οποία πρέπει να είναι κατά ¾ μεγαλύτερη από το μήκος του αετού μας ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εφημερίδες ή πολύχρωμα χαρτιά κόβοντας τα σε λωρίδες 20 εκατοστών που τις δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών μεταξύ τους. Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, (ε και ζ), δένουμε τα ζύγια. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένετε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

KITE.indd

Η τεχνική 

Αφού λοιπόν φτιάξατε τον χαρταετό σας, έρχεται η ώρα για να τον αφήσετε να πετάξει. Για την απογείωση θα διαλέξετε ένα ανοιχτό μέρος χωρίς δέντρα, σύρματα του ηλεκτρικού ή σπίτια. Εάν δεν φυσάει, είναι περιττό να τρέχετε πάνω κάτω. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε να γίνουν πιο ευνοϊκές οι συνθήκες. Εάν φυσάει, ο άνεμος πρέπει να είναι σταθερός και η έντασή του ανάλογη προς το βάρος του αετού σας. Όσο πιο πολύ φυσάει, τόσο πιο βαρύς πρέπει να είναι ο αετός σας. Αφήστε το νήμα να ξετυλίγεται αργά, για να μπορέσει ο χαρταετός να πετάξει. Εάν παρ’ όλα αυτά δεν πετάει, σημαίνει ότι είναι πολύ βαρύς σε σχέση με την δύναμη του αέρα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κοντύνετε τη ουρά και να μακρύνετε το σκοινί. Εάν δεν φυσάει στο έδαφος, αφήστε γύρω στα 30 μέτρα νήματος δίνοντας σε κάποιον άλλο να κρατά το χαρταετό κόντρα στον άνεμο. Την στιγμή που θα τον αφήνετε, τρέξτε λίγο και ο χαρταετός σας θα πετάξει.

Συμβουλές Ασφάλειας
-Πετάμε το χαρταετό σε χώρους ανοιχτούς, μακριά από γκρεμούς, και ποτέ από ταράτσες ή στην άκρη ενός απότομου λόφου
– Επίσης δεν πετάμε το χαρταετό κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Σε περίπτωση όμως που o χαρταετός μπλεχτεί σε αυτά, να μην προσπαθήσουμε να τον ξεμπλέξουμε, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
– Να έχουμε υπόψη μας, ότι το σκοινί του χαρταετού μπορεί να προκαλέσει κοψίματα από τριβή στα χέρια των παιδιών, για το λόγο αυτό πρέπει να τους δείξουμε πώς να το κρατάνε με προσοχή. Καλό θα ήταν να φορέσουν γάντια.

Πηγή: http://www.imommy.gr/