Το παιδί σας ενοχλείται όταν το “πειράζουν” ενήλικες;
Ή μήπως δεν ξέρει ότι το πειράζουν;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν για ποιον λόγο πρέπει να απαντάτε όταν ενήλικες πειράζουν το παιδί σας.
Για παράδειγμα είστε σε ένα οικογενειακό πάρτι, μια μάζωξη κλπ και ένας συγγενής σας πειράζει το παιδί σας προσποιούμενος πως θα του πάρει το παιχνίδι του. Φυσικά και το κάνει για πλάκα αλλά το έκανε αρκετές φορές και το παιδί σας στεναχωριέται.
Από την μια δεν θέλετε να είστε αυτός ο γονιός που λέει σε όλους να προσέχουν τι λένε στο παιδί σας.Για αυτό γελάτε για να ελαφρύνετε την κατάσταση. Όμως το παιδί σας μπορεί να έχει στεναχωρηθεί ή χειρότερα, δεν έχει καταλάβει πως είναι το υποκείμενο της πλάκας.
Το να αντιμετωπίσετε τους ανθρώπους που πειράζουν το παιδί σας, είναι μια ισορροπημένη πράξη. Δεν χρειάζεται να επιβάλλετε τι θα πουν στα παιδιά σας.Όμως μπορείτε να κάνετε κάτι έτσι ώστε να το αποφύγετε όλο αυτό.
Τα αστεία πειράγματα δεν είναι άσχημα καθώς όλοι πειράζουμε ο ένας τον άλλο αλλά σε λογικά πλαίσια.
Αν όμως νιώσετε πως κάποιοι ενήλικες ξεπερνάνε τα όρια και στεναχωρούν το παιδί σας πρέπει να αναλάβετε δράση.
Γιατί;Επειδή το παιδί σας δεν είναι ενήλικας και δεν ξέρει πως να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Ακόμη και αν το παιδί σας του πει να σταματήσει οι ενήλικες δεν λαβαίνουν υπόψη τους τα παιδιά. Το να στηρίξετε το όχι του παιδιού σας είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.
Προσέξτε πολύ καλά πως θα το χειριστείτε επειδή κάποιοι ενήλικες μπορεί να ρίξουν το φταίξιμο σε εσάς λέγοντας ότι είστε υπερβολικοί ή να προκαλέσουν κλάματα στο παιδί σας.
Πώς θα το χειριστείτε λοιπόν;
Αρχικά δείτε αν το πείραγμα χρειάζεται την προσοχή σας. Δεν χρειάζονται όλα τα πειράγματα να σταματήσουν.
Προσπαθήστε να ελαφρύνετε το πείραγμα λέγοντας κάτι ενθαρρυντικό στο παιδί σας.Ανάλογα με το αστείο, μπορείτε να απαντήσετε με αστείο τρόπο στον ενήλικα προκειμένου να υπερασπιστείτε το παιδί σας ή να τον κάνετε να σταματήσει.
Αν το πείραγμα συνεχίζεται και η σχέση σας με τον συγκεκριμένο ενήλικα είναι σημαντική για εσάς, τότε πάρτε το άτομο προσωπικά και εξηγήστε του ευγενικά πως πρέπει να σταματήσει.
Πάνω από όλα σημασία έχει η υπεράσπιση του παιδιού σας και εσείς πρέπει να είστε η φωνή του μέχρι να μεγαλώσει.
babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα
«Η μέρα που σταμάτησε το γάλα μου, έφτασε…»