Είναι απόλυτα χρήσιμο κάθε σπίτι να διαθέτει φαρμακείο με τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζονται για τις πρώτες βοήθειες και για τα φάρμακα που πιθανό να χρειάζεται κάποιο μέλος της οικογένειας λόγω πιθανής χρόνιας αρρώστιας από την οποία πάσχει.
Πού πρέπει να βρίσκεται το φαρμακείο;Αποθηκεύστε το στον κατάλληλο χώρο
Αυτό μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αλλά πρέπει πάντα να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας σε ένα ασφαλές και εύκολα προσβάσιμο μέρος και πρέπει πάντα να τα βάζετε πίσω μετά τη χρήση. Σιγουρευτείτε πως όλοι στο σπίτι γνωρίζουν πού βρίσκεται το κουτί με τα φάρμακα ή το ντουλάπι φαρμάκων. Εάν έχετε μωρά ή μικρά παιδιά, ισχύει προφανώς το αντίθετο: Κρατήστε τα φάρμακά σας σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος που να είναι κλειδωμένο και που να μην το βλέπουν τα παιδιά και σιγουρευτείτε ότι ΔΕΝ μπορούν να το φτάσουν.
Επίσης, κρατήστε το οργανωμένο: Το να αναγκαστείτε να ψάχνετε για ένα φύλλάδιο οδηγιών χρήσης τριγύρω, επειδή δεν το είχατε βάλει πίσω στο κουτί την τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε αυτό το φάρμακο, είναι εκνευριστικό. Τι πρέπει να περιέχει.
Θερμόμετρο
Παυσίπονα και αντιπυρετικά φάρμακα.
Σιρόπι για το συνάχι και το βήχα.
Αλοιφή για εγκαύματα.
Gel για ανακούφιση από το τσίμπημα Εντόμων που θα κατευνάσει και θα μειώσει τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων.
Αποστειρωμένες γάζες.
Βαμβάκι.
Λευκοπλάστ.
Οινόπνευμα.
Ιώδιο.
Επίδεσμο.
Αντιδιαρροϊκά φάρμακα για ενήλικες.
ΔΕ χρειάζεται να φυλάτε αντιβιοτικά.
Αποστειρωμένα γάντια
Επίσης θα φυλάγετε τα φάρμακα που πιθανό να χρειάζεται το παιδί σας, επειδή πάσχει από μια χρόνια αρρώστια. Για παράδειγμα τα παιδιά με επιληψία παίρνουν καθημερινά φάρμακα και ταυτόχρονα χρειάζονται ειδικά φάρμακα για τις πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση που πάθουν σπασμούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά με άσθμα ή τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη κτλ.
Κανόνες συντήρησης φαρμακείου.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα ,ανά εξάμηνο, να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως όλων των φαρμάκων που έχετε στο φαρμακείο.
Πετάτε όλα τα φάρμακα που έχουν λήξει και ανανεώστε τα με καινούρια, αν είναι χρήσιμα για την οικογένεια (τα ληγμένα φάρμακα τα πετάμε σε κάδους ανακυκλώσεις ειδικούς για φάρμακα που βρίσκονται πλέον σε κάθε φαρμακείο).
Πετάτε τα φάρμακα που σας δόθηκαν για μια συγκεκριμένη πάθηση και δεν τα χρειάζεστε πια.
Λίστα με τηλέφωνα
Αυτό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την εξοικονόμηση χρόνου: Να έχετε πάντα σημαντικά τηλέφωνα έκτατης ανάγκης στο ντουλάπι φαρμάκων, όπως αυτά του ασθενοφόρου, του γιατρού σας και του φαρμακείου, ή ανοιχτών τηλεφωνικών γραμμών (π.χ. ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή για δηλητηρίαση).
Για αναλυτικότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Φαρμακοποιό σας.
babyradio.gr