11 απλές τροφές που μας προστατεύουν από το ηλιακό έγκαυμα!

sunbirn6

Κάθε χρόνο οι περισσότεροι από εμάς ονειρεύονται ένα ωραίο μαυρισμένο κορμί και για αυτό ξαπλώνουμε αρκετές ώρες στον ήλιο για να το αποκτήσουμε. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς (ναι είμαι μια από αυτές και εγώ) καταλήγουμε κόκκινοι και με έγκαυμα από τον ήλιο.

Εννοείται υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατευθείτε από το έγκαυμα όπως η συχνή χρήση του αντηλιακού, η προστασία με ομπρέλα, η έκθεση στον ήλιο τις ακίνδυνες ώρες κλπ. Όμως μαζί με τα παραπάνω μπορείτε να εντάξετε κάποιες τροφές που προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα.

Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές   που προστατεύουν από τα ηλιακά εγκαύματα:

  1.        Βούτυρο

Ναι, καλά διαβάσατε! Το βούτυρο περιέχει κορεσμένο λίπος και βοηθά μέχρι και στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

  1.        Μουρουνέλαιο (και άλλες πηγές βιταμίνης D)

Η βασική μας πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος αλλά η βιταμίνη D ταυτόχρονα μας προστατεύει από τον ήλιο. Έρευνες αποκαλύπτουν πως το δέρμα μας αποκτά περισσότερη ανεκτικότητα στον ήλιο ειδικά όταν πρόκειται για έγκαυμα. Επίσης το μουρουνέλαιο προστατεύει και από τον καρκίνο του δέρματος.

  1.        Σοκολάτα

Ξαφνικά το άρθρο σας φαίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, ε; Η σοκολάτα είναι πλούσια   σε φλαβονοειδή που μειώνουν την σοβαρότητα του εγκαύματος. Έρευνα αποκάλυψε ότι το 15% της μείωσης της κοκκινίλας από το έγκαυμα οφείλεται στη σοκολάτα. Μην νιώθετε τύψεις λοιπόν, φάτε λίγη σοκολάτα και πάτε για κολύμπι.

  1. Αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι

H βιταμίνη Ε σε τροφές όπως τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι βοηθάνε στην αναδόμηση των κυττάρων σε συνδυασμό με την βιταμίνη C. Τρώγοντας λοιπόν αυτές   τις τροφές μειώνετε τον κίνδυνο του εγκαύματος ειδικά αν τις φάτε λίγο πριν βγείτε στον ήλιο. Δοκιμάστε λοιπόν ψημένα αμύγδαλα με κανέλα ή κοτοσαλάτες με αμύγδαλα.

  1. Σολωμός

Τα ωμέγα 3 λιπαρά και συγκεκριμένα το εικοσαπεντανοϊκό οξύ βοηθά προστατεύει από το έγκαυμα και μειώνει την καταστροφή του DNA του δέρματος. Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ περιέχεται στον σολωμό και στο μουρουνέλαιο. Τα ωμέγα 3 λιπαρά καταπολεμούν τις φλεγμονές και μειώνουν την σοβαρότητα του εγκαύματος.

  1. Κρασί

Το κρασί περιέχει προανθοκυανιδίνες που μειώνουν τις ακτίνες UV που προκαλούν την καταστροφή του δέρματος.

  1. Ντομάτες

Το λυκοπένιο είναι το φυσικό αντιοξειδωτικό που περιέχει η φλούδα της ντομάτας και προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου και ενισχύει και το κολλαγόνο του δέρματος κάνοντάς το πιο ελαστικό. Αν δεν σας αρέσουν οι ντομάτες , λυκοπένιο περιέχουν και τα καρπούζια.

  1. Καρότα, κόκκινες πιπεριές , μάνγκο, πεπόνια, και γλυκοπατάτες.

Όλα τα παραπάνω περιέχουν καροτίνη δηλαδή ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο.

  1. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπλοκάρει τις ακτίνες UV. Ακόμη περιέχει πολυαιθανόλες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του εγκαύματος είτε αν το πιείτε είτε αν το απλώσετε κατευθείαν στο δέρμα σας.

  1. Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ και τα λεμόνια επουλώνουν την καταστροφή των κυττάρων του δέρματος λόγω των ακτινών UV.Πριν βγείτε στον ήλιο φάτε τα παραπάνω εσπεριδοειδή και συνδυάστε τα με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C.

  1. Γαρίδες

Οι γαρίδες τρέφονται με φύκια τα οποία περιέχουν ασταξανθίνη η οποία είναι φυσικό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται και σε φυσικά αντηλιακά.

babble.com-Γκαλίτσιου Μαριάννα

Αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!