Μ’ αγαπάς μαμά;

o-mom-and-daughter-facebook

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει το μικρό σας αγγελούδι να σας ρωτάει με μεγάλη αγωνία «μ’ αγαπάς μαμά;» ή «μ’ αγαπάς μπαμπά;». Και η ερώτηση αυτή, μπορεί να γίνει μια φορά αλλά μπορεί να γίνεται και πάρα πολλές φορές την ημέρα. Εσείς λοιπόν αρχίζετε να αναρωτιέστε: «Μα καλά, γιατί με ρωτάει συνέχεια;»

Αυτό μπορεί συμβαίνει για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι τα παιδιά, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται, έχουν συνεχώς την ανάγκη να αισθάνονται την αγάπη, την εκτίμηση και την υποστήριξη και από τους δύο γονείς τους. Και η ανάγκη τους αυτή τους ωθεί να σας ρωτούν τόσο συχνά. Θέλουν να ακούν συνεχώς από εσάς πως τα αγαπάτε, να τους το επιβεβαιώνετε.

Αν πάλι σκέφτεστε πως, αφού του παίρνω τόσα δώρα, περνάω όσο χρόνο μπορώ μαζί του, προσπαθώ να το πηγαίνω βόλτες και να του κάνω τα χατίρια, δεν καταλαβαίνει ότι το αγαπάω; Και όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη να τους λένε με λόγια και να τους δείχνουνε με πράξεις πως τα αγαπάνε. Η αγάπη πρέπει να εκφράζεται και όχι να συμβολίζεται με δώρα και άλλα υλικά αγαθά. Ό,τι κι αν κάνετε για να ευχαριστήσετε το παιδί σας, έχει την ανάγκη να ακούσει από εσάς ότι το αγαπάτε. Να του το εκφράσετε με λόγια, να το ακούσει.

Υπάρχουν βέβαια φορές, που μπορεί να λέτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε ή να του το δείχνετε με πράξεις κι εκείνο εξακολουθεί να σας ρωτάει ή να δείχνει πως δεν ικανοποιήθηκε από την απάντησή σας. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του. Μπορεί η αγάπη που το παιδί λαμβάνει να μην ανταποκρίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε, μπορεί να μην του τη δείχνετε με τρόπο που να το γεμίζει ή απλά…μπορεί να θέλει να το ακούει για να νιώθει όμορφα. Να θυμάστε πως είναι τελείως διαφορετικό να απαντάτε στην ερώτηση του παιδιού σας ένα ναι, από το να του λέτε σ αγαπώ. Προσπαθήστε λοιπόν να του επιβεβαιώνετε κάθε φορά πως «το αγαπάτε» χρησιμοποιώντας το ρήμα και όχι μια μονολεκτική απάντηση.

Να θυμάστε ότι για τα παιδιά, σημασία δεν έχει μόνο τι τους λέτε, αλλά και πώς το λέτε. Τα παιδιά έχουν τη μοναδική ικανότητα να μπορούν να νιώσουν και να καταλάβουν περισσότερα από όσα εσείς νομίζετε. Αν λοιπόν στην ερώτησή τους αν τα αγαπάτε, απαντάτε ένα απλό ναι ή δείχνετε πως το κάνετε σαν αγγαρεία επειδή βαρεθήκατε να σας ρωτάνε συνεχώς, τότε ποτέ δεν θα νιώσουνε ότι πραγματικά τα αγαπάτε. Όσο συχνό κι αν είναι λοιπόν, αντιμετωπίστε το σαν ένα γλυκό παιχνίδι και όχι σαν αγγαρεία ή σαν μια ανούσια ερώτηση.

Απλοί τρόποι για να δείχνουμε στο παιδί συνεχώς την αγάπη μας…

Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζουμε με λόγια την αγάπη μας προς το παιδί μας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι υπόλοιπες στιγμές της καθημερινής ζωής μας δεν είναι σημαντικές. Η αγάπη μας για το παιδί, πρέπει να εκφράζεται και με τις καθημερινές μας πράξεις. Είτε αυτές είναι ευχάριστες όπως για παράδειγμα να παίξετε μαζί του, είτε λιγότερο ευχάριστες όπως το να του πείτε όχι ή να του βάλετε όρια εκεί που πρέπει. Πράξεις που ίσως στεναχωρούν εσάς και θυμώνουν το παιδί σας, είναι όμως απαραίτητες όχι μόνο για την υγιή ανάπτυξή του, αλλά και για την έκφραση της αγάπης σας γι αυτό, όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται.

Προσπαθήστε λοιπόν:

  • Να επικοινωνείτε ζεστά και εποικοδομητικά με τα παιδιά σας, χρησιμοποιώντας θετικές εκφράσεις και αποφεύγοντας φράσεις ή λέξεις που να μειώνουν το παιδί.
  • Να ανταποκρίνεστε άμεσα και με ένα αίσθημα αγάπης στις υλικές και στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών σας ή αν είναι μια υλική ανάγκη που δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε συζητήστε το μαζί τους εκείνη τη στιγμή. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται πως δεν θα τους χαλάτε ποτέ χατίρι! Απλά να νιώθουν πως είστε εκεί τη στιγμή που σας χρειάζονται.
    Έτσι νιώθουν ασφάλεια και αγάπη.
  • Μην ξεχνάτε πως το πρότυπο του παιδιού σας είστε εσείς. Προσπαθήστε λοιπόν να δίνετε το καλό παράδειγμα τόσο στο σπίτι όσο και έξω όταν βρίσκεστε με άλλους, στον τρόπο με τον οποίο εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Αυτό θα βοηθήσει κι εκείνα να εκφράζονται καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
  • Το ίδιο ισχύει και για τις αξίες του παιδιού. Πρέπει να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από το πόσο θα προσπαθήσετε να μεταφέρετε κάποιες από τις αξίες σας στο παιδί σας, αυτό ζώντας μαζί σας και παρακολουθώντας σας, θα απορροφήσει πολλές από τις αξίες που βλέπει στη δική σας συμπεριφορά.
  • Όταν το παιδί σας είναι θυμωμένο, σε κακή διάθεση ή σε κατάσταση που σας αντιλέγει, προσπαθήστε να εκτονώσετε την κατάσταση με ένα αγκάλιασμα, ένα χάδι, με μια άλλη κίνηση που ξέρετε ότι του αρέσει ή που θα το ηρεμήσει.

Και όταν εκτονωθεί το κλίμα μεταξύ σας και η ένταση έχει ηρεμήσει, είναι μια καλή στιγμή να πείτε ο ένας στον άλλο πόσο τον αγαπάτε.

  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε βίαιους τρόπους πειθαρχίας. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τρόπους ανταμοιβής και ενίσχυσης της θετικής συμπεριφοράς, πριν από την εφηβεία. Αυτό και θα είναι καλό για την ανατροφή και την προσωπικότητα του παιδιού σας και θα θέσει τις βάσεις για μια καλύτερη αντιμετώπιση των δύσκολων χρόνων της εφηβείας.
  • Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο κάνοντας με το παιδί σας κάτι που ξέρετε ότι του αρέσει, όπως για παράδειγμα μια βόλτα στις κούνιες ή ένα παιχνίδι.
    Είναι πολύ καλό να προγραμματίζετε να κάνετε οικογενειακά παιγνίδια με τρόπο τέτοιο που όλη η οικογένεια να βρίσκεται μαζί.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να αναπτύσσει καινούργιες δεξιότητες σε διάφορους τομείς, που συνήθως έχει κλίση. Να του δίνετε, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας, κάθε βοήθεια που μπορείτε, τόσο ενθαρρύνοντας το όσο και δίνοντας του την υλική βοήθεια που χρειάζεται.
  • Ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που θα δώσετε στο παιδί σας είναι να το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση του. Το παιδί σας χρειάζεται τη συνεχή σας υποστήριξη και ενθάρρυνση για να ανακαλύψει τις δυνάμεις του. Και η δική σας αγάπη είναι καθοριστική γι αυτό. Χωρίς αυτή δε νιώθει την ασφάλεια και τη δύναμη για να πιστέψει στον εαυτό του, να εξελιχθεί και να προχωρήσει στη ζωή του.
  • Χρειάζεται επίσης να ξέρει ότι πιστεύετε σε αυτό, ότι γνωρίζετε ότι μπορεί χάρη στις δυνατότητες και την προσωπικότητά του να φτάσει τους στόχους που επιθυμεί. Με τον τρόπο αυτό το βοηθάτε να πιστέψει στις δικές του δυνάμεις που πιθανόν να μην έχει ακόμη ανακαλύψει! Δείξτε του την αγάπη και τη στήριξή σας και μην ξεχνάτε να το επαινείτε όχι μόνο για τις νίκες αλλά και για τις προσπάθειες και την πρόοδό του.
  • Τέλος μην ξεχνάτε πως σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται το παιδί σας, έχει πάντα την ανάγκη να ακούει και να νιώθει από εσάς πόσο πολύ το αγαπάτε.

Ποθητού Μαρία

Πηγή: xamogelakia.com

Διαβάστε ακόμη:

Πώς το διάβασμα γίνεται εύκολη υπόθεση!

Τελικά πόσο ύπνο χρειάζεται το μωρό μου;

Καταστρέφουμε τα παιδιά μας για το τίποτα…