Πανεύκολο, λαχταριστό μωσαϊκό με μερέντα!

Πανεύκολο, λαχταριστό μωσαϊκό με μερέντα!

recipe_main_1222

Υλικά

  • 500 γρ μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου (2 συσκευασίες)
  • 200 γρ ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ σκόνη κακάο (άγλυκο)
  • 200 γρ βούτυρο (εγώ έβαλα μισό-μισό βούτυρο και βιτάμ)
  • 3 γ ε μ ά τ ε ς κουταλιές Μερέντα
  • 3-5 κ.σ. κονιάκ, ανάλογα με τα γούστα
  • γάλα, όσο χρειασθεί (περίπου ένα φλυτζανάκι (και κάτι) του καφέ)
[babyPostAd]Εκτέλεση

1) Σπάμε τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια
2) Λιώνουμε το βούτυρο σε ζεστό αλλά σβηστό (ή πολύ χαμηλής έντασης) μάτι.
3) Το αδειάζουμε στο μπολ όπου θα ρίξουμε και θα ανακατέψουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
4) Προσθέτουμε την Μερέντα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν οι δύο “θερμιδικές βόμβες”…..
5) Προσθέτουμε τη σκόνη κακάο και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε και πάλι καλά.
6) (μπορείτε να τα έχετε ήδη αναμείξει αυτά τα δύο υλικά, από πριν, σε ένα μπολάκι, θα βοηθήσει να μη “σηκώνεται” το κακάο κατά το ανακάτεμα).
7) Προσθέτουμε 3-5 κουταλιές (ανάλογα με την προτίμησή μας) κονιάκ, και ανακατεύουμε και πάλι καλά.
8) Ρίχνουμε και τα θρυμματισμένα μπισκότα, ελαφρά ραντισμένα με λίγο κονιάκ και,
9) με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή ενός κουταλιού, ανακατεύουμε προσεκτικά αλλά και καλά, για να απλωθεί όλη η σοκολατένια κρέμα και να καλύψει καλά τα κομμάτια των μπισκότων, χωρίς όμως να τα θρυμματίσουμε περισσότερο.
10) Τελευταίο ρίχνουμε το γάλα, λίγο-λίγο, σε κουταλιές, έως ότου αποκτήσει το μείγμα τη σωστή υφή (να μην είναι στεγνό αλλά ούτε και υδαρές.
11) Η σοκολάτα ανάμεσα στα μπισκότα πρέπει να παραμένει κρεμώδης
12) Στρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα με λαδόκολλα
13) και αδειάζουμε εκεί μέσα το σοκολατένιο μείγμα μας
14) Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει, για 1-2 ώρες (εάν βιάζεστε να …αμαρτήσετε, μπορείτε να το βάλετε και στην κατάψυξη για λίγη ώρα).
16) Μετά από αυτόν τον χρόνο, ξεφορμάρουμε το γλυκό και κόβουμε σε κομμάτια.

Μερικά μυστικά

[1] Εγώ προτιμώ πάντα τα μπισκότα να μην είναι πολύ θρυμματισμένα, ούτε και πολύ μαλακωμένα, μας αρέσει να τα νοιώθουμε στο στόμα. Έτσι, παίρνω 3 ή 4 κομμάτια από κάθε μπισκότο, σπάζοντάς το με τα δάκτυλα και όχι θρυμματίζοντάς το με το blender ή το χέρι. Επίσης, προτιμούμε το γλυκό με τα πιο γλυκά και αρωματικά Μιράντα Παπαδοπούλου και όχι με τα πιο “ουδέτερα” Πτι-Μπερ που συνήθως επιλέγονται για αυτό το γλυκό.

[2] Δεν ξέρω που φυλάτε τη Μερέντα σας, εάν πάντως την βάζετε στο ψυγείο, αυτή τη φορά βγάλτε την εγκαίρως και κρατήστε την εκτός ψυγείου τουλάχιστον για 24 ώρες, πρέπει να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε ημί-ρευστη κατάσταση, δεν πρέπει να είναι κρύα και σφικτή. Θα μπορούσατε να την βάλετε και στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα, να μαλακώσει.

[3] Επίσης, τα ραντίζω και με το κονιάκ, αλλά όχι πολύ. Το περισσότερο το προσθέτω στο μείγμα βούτυρο-κακάο-ζάχαρη-σοκολάτα, πριν πέσουν τα μπισκότα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο “μεθυστικό” αλλά τα μπισκότα διατηρούνται πιο συμπαγή. Και οι δύο όμως αυτές επιλογές, είναι καθαρά θέμα γούστου και ο καθ’ ένας επιλέγει το πώς του αρέσει περισσότερο.

[4] Για ένα πιο “λιχούδικο” αποτέλεσμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με κρέμα γάλακτος.

[5] Υπάρχει ένας πολύ πρακτικός τρόπος για να ακολουθεί η λαδόκολλα τη μορφή της φόρμας, όταν επιχειρήσετε να την τοποθετήσετε, πριν ρίξετε μέσα το γλυκό. Την μουσκεύουμε καλά με νερό, στη συνέχει την στραγγίζουμε πολύ καλά τσαλακώνοντάς την μέσα στις χούφτες μας και έτσι γίνεται πολύ πιο εύπλαστη και είναι πια εύκολο να ακολουθήσουμε τη μορφή του δοχείο που θα επενδύσουμε.

[6] Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και μόνο την λαδόκολλα (χωρίς τη φόρμα), δίνοντας στο γλυκό το κυλινδρικό σχήμα του σαλαμιού. Και, βέβαια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οποιουδήποτε άλλου σχήματος φόρμα (π.χ. κυλινδρικό μπολ) αρκεί να το καλύψετε με λαδόκολλα ή μεμβράνη, για να μπορέσετε πιο εύκολα να ξεφορμάρετε το γλυκό, αναποδογυρίζοντάς το.

Πηγή: sintagespareas.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τηγανίτες με μαρμελάδα!

Μπισκότα με 4 σοκολάτες και καραμέλα!

To πιο εύκολο και γρήγορο cheesecake!