Το καθισματάκι αυτοκινήτου είναι συνήθως μία από τις πρώτες αγορές που κάνει ένα ζευγάρι – πριν καν γεννηθεί το μωρό – προκειμένου να μεταφερθεί το νέο μέλος της οικογένειας με ασφάλεια από το μαιευτήριο στο σπίτι. Είναι επίσης και από τις πιο σημαντικές, γιατί αφορά την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού κατά τις μετακινήσεις του.
Τα πρώτα καθισματάκια αυτοκινήτου ωστόσο, δεν κατασκευάστηκαν έχοντας ως κύριο μέλημα την ασφάλεια, αλλά για να κρατήσουν τα παιδιά περιορισμένα στη θέση τους. Είστε έτοιμοι για μία φωτογραφική ιστορική αναδρομή;
Δεκαετία του 1930
Τα πρώτα καθισματάκια αυτοκινήτου δεν ήταν τίποτε άλλο από κομμάτια ύφασμα που συγκρατούσαν το παιδί στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Το 1933 έγινε από την εταιρεία Bunny Bear Company η πρώτη προσπάθεια να κατασκευαστεί κάτι πιο “εξειδικευμένο”. Ωστόσο, ρίχνοντας μία απλή ματιά στις φωτογραφίες των πρώτων καθισμάτων, διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν κατασκευαστεί με σκοπό την ασφάλεια των παιδιών, αλλά τον περιορισμό τους στη θέση τους. Επίσης, λειτουργούσαν ως ανυψωτικά καθίσματα, ώστε τα παιδιά να μπορούν να βλέπουν έξω από το παράθυρο.
Το καρεκλάκι που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι εκείνης της περιόδου:
Δεκαετία του 1940
Τη δεκαετία του 1940 αρκετοί κατασκευαστές έβγαλαν μοντέλα που στερεώνονταν στη θέση του συνοδηγού, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να κάθεται δίπλα στο γονιό και να βλέπει από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.
Μάλιστα, πολλά μοντέλα της εποχής είχαν κι ένα ψεύτικο τιμόνι, ώστε το παιδί να προσποιείται ότι οδηγεί κι εκείνο το αυτοκίνητο.
Πηγή: Goodhousekeeping
Δεκαετία του 1950
Κατά τη δεκαετία του 1950 δεν έγιναν ουσιαστικές αλλαγές. Οι κατασκευαστές εξακολουθούσαν να έχουν ως μέλημα να κρατήσουν το παιδί δεμένο στη θέση, και όχι να παραμείνει ασφαλές στην περίπτωση ατυχήματος.
Δεκαετία του 1960
Την δεκαετία του 1960 εξακολουθούσαν να κατασκευάζονται πολλά μη-ασφαλή μοντέλα, μερικά από τα οποία δε στερεώνονταν καν με ασφάλεια πάνω στη θέση του αυτοκινήτου.
Nα κι ένα μοντέλο με τιμόνι, ώστε το παιδί να “οδηγεί” κι εκείνο μαζί με τους γονείς του.
Πηγή: Lovesphotoalbum
Παρ’ όλα αυτά, το 1960 άρχισαν να γίνονται κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο “ασφαλές” καθισματάκι κατασκευάστηκε το 1960 στη Σουηδία. Το 1962, ο Βρετανός Jean Ames κατασκεύασε κι εκείνος ένα καθισματάκι που ήταν οπίσθιου προσανατολισμού, ενώ ο Leonard Rivkin από το Denver δημιούργησε ένα καθισματάκι που περιβαλλόταν από μεταλλικό σκελετό.
Το 1968 η Ford Motor Company παρουσίασε το “Tot-Guard”. Το καθισματάκι δενόταν στο κάθισμα με τη βοήθεια της ζώνης του αυτοκινήτου, ενώ υπήρχε μία “κονσόλα” η οποία είχε σκοπό να προστατεύσει το παιδί στην περίπτωση ατυχήματος.
Πηγή: Goodhousekeeping
Ωστόσο, η ασφάλεια εξακολουθούσε να μην έχει μπει στη “συνείδηση” των καταναλωτών και κατασκευαστών, και για του λόγου το αληθές σε κατάλογο του 1969 των πολυκαταστημάτων Sears βλέπουμε να πωλούνται παιδικά στρώματα για το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, προκειμένου το παιδί να μπουσουλάει ανενόχλητο κατά τη μετακίνησή του. Ούτε ζώνη, ούτε τίποτα. Ίσως αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το “λιγότερο ασφαλές παιδικό καθισματάκι” στον κόσμο!
Πηγή: Goodhousekeeping
Δεκαετία του 1970
Η General Motors λανσάρει και εκείνη το δικό της καθισματάκι ασφαλείας, με διαφορετικό μοντέλο για παιδιά και μωρά.
Τη δεκαετία του ‘70, αρχίζουν επιτέλους να εμφανίζονται και οι πρώτοι επίσημοι κανονισμοί σχετικά με τις προδιαγραφές των καθισμάτων.
Πηγή: Clickamericana
Δεκαετία του 1980 ως σήμερα
Από το 1980 και μετά, τα παιδικά καθισματάκια άρχισαν να μοιάζουν περισσότερο στα καθισματάκια του σήμερα, αλλά χρόνο με το χρόνο βελτιώνονταν και εξελίσσονταν σε θέματα λειτουργικότητας και ασφάλειας.
Πηγή: Babble
Καθισματάκι του 1980 σε σύγκριση με ένα σημερινό καθισματάκι
Σήμερα, τα καθισματάκια αυτοκινήτου για παιδιά οφείλουν να κατασκευάζονται με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. Παράλληλα έχουν ψηφιστεί νόμοι που καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση τους. Στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου, η χρήση του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική.
Πριν αγοράσουμε το καθισματάκι, διαβάζουμε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά και τις ετικέτες, για να βεβαιωθούμε ότι είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαική Ένωση και πληροί τα Ευρωπαϊκά πρότυπα που περιγράφονται στους σχετικούς κανονισμούς. Όλα τα σύγχρονα παιδικά καθισματάκια αυτοκινήτου περνούν από ειδικές δοκιμασίες αντοχής, ασφάλειας και άνεσης, καθώς και ποιότητας υλικών και φέρουν μια ετικέτα με τις σχετικές ενδείξεις.
Στον αναλυτικό οδηγό μας θα βρείτε έξυπνες και πρακτικές συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινητου για το παιδί σας και θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά.
Όσον αφορά τα πρώτα σας ταξίδια, συμβουλευτείτε τον πλήρη οδηγό για ένα ξεκούραστο ταξίδι στο αυτοκίνητο με παιδιά.
Δε μένει παρά να σας ευχηθούμε καλές και ασφαλείς διαδρομές!
Το διαβάσαμε στο skroutz.gr