Το να είσαι μητέρα σημαίνει…

mother-day-romania
Πρόσφατα σε μια παρέα με νεότερες γυναίκες, όταν ανέφερα πως είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών, μια μικρότερη γυναίκα είπε αστειευόμενη: «Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να είναι μητέρα;», τότε απάντησα «Είναι υπέροχο. Σκληρό αλλά ανταμείβεσαι.» Μου χαμογέλασε και γύρισε την πλάτη.

Τότε σκέφτηκα την αληθινή απάντηση στο «Τι σημαίνει να είμαι μητέρα;»

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να νιώθεις συνέχεια πως δεν δίνεις αρκετά αλλά δεν έχεις άλλα να δώσεις. Να σπαταλάς τον χρόνο σου και την ενέργειά σου για έναν άλλον άνθρωπο και ταυτόχρονα να νιώθεις τύψεις για αυτά που δεν μπορείς κάνεις γι’αυτόν.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να ανησυχείς συνεχώς για τις επιλογές σου. Να σπαταλάς ώρες για να διαλέξεις ακόμα και ανάμεσα στα πιο απλά πράγματα.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να ξέρεις την φτώχεια που επικρατεί στον κόσμο και παρόλα αυτά να νιώθεις τύψεις που τα αθλητικά που θέλει το παιδί σου δεν υπάρχουν στο νούμερο του. Να συνειδητοποιείς πόσα πολλά έχει το παιδί σου αλλά να θέλεις να του δώσεις κι’άλλα, που καν δεν τα χρειάζεται.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να είναι να νιώθεις τον πόνο κάποιας άλλης μάνας. Πριν να γίνεις μάνα, αν άκουγες πως κάποιο παιδί είναι πολύ άρρωστο αισθανόσουν άσχημα, πλέον το θεωρείς αδιανόητο.

Το να είσαι μητέρα είναι να βλέπεις από καινούργια οπτική γωνία τους γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Σημαίνει να ζεις με την αγωνία του παιδικού καρκίνου και των αλλεργιών.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να ζεις την σουρεαλιστική εμπειρία του να κοιτάς τα μάτια του παιδιού σουκαι να βλέπεις τον εαυτό σου.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να πετάς στα σύννεφα με τις επιτυχίες του παιδιού σου και να στεναχωριέσαι με τις αποτυχίες.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να καταλαβαίνεις αυτά που σου έλεγαν οι γονείς σου.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να θες να σώσεις τον κόσμο, να νιώθεις αβοήθητη στην εικόνα παιδιών που πίνουν βρόμικο νερό και ζουν σε καταυλισμούς, αλλά να το ξεχνάς υπό το βάρος της καθημερινότητας.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να χρειάζεσαι απελπισμένα λίγο προσωπικό χρόνο, αλλά πριν προλάβουν τα παιδιά σου να φύγουν σου λείπουν.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να εκνευρίζεσαι με μικρά πράγματα, να φωνάζεις τόσο δυνατά, να λες κακές λέξεις και μετά να έχεις τύψεις.

Το να είσαι μητέρα σημαίνει να ανακαλύπτεις πως μπορείς να αντέξεις και με πολύ λιγότερο ύπνο απ’ότι πίστευες.

Στην τελική, μητέρα σημαίνει να καταλαβαίνεις επιτέλους τι είναι αυτή η αγάπη για την οποία όλοι μιλάνε.

Όμως η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσα να πω σε αυτή την γυναίκα τι σημαίνει μητρότητα, γιατί η απάντηση είναι διαφορετική για όλους. Η εμπειρία της μητρότητας είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα.’

Πηγή: mommyandthecity.gr

Διαβάστε ακόμη:

Προσοχή μαμάδες: οι μπαμπάδες κάνουν τα πράγματα διαφορετικά, όχι λάθος!

Ματθαίος Γιωσαφάτ: «Στο γάμο αναζωπυρώνουν προβλήματα που είχαμε με τους γονείς μας»

Πώς θα καταλάβει μία μητέρα ότι κινδυνεύει από «burnout» ή αλλιώς «ψυχική εξάντληση»;