[Έρευνα] Τα μωρά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε

baby-stock

Τα μωρά ρουφάνε τις καινούριες λέξεις σαν το σφουγγάρι, αλλά πολλοί πιστεύουμε πως απλά ακούνε αυτές τις λέξεις χωρίς να καταλαβαίνουν το νόημά τους. Μία πρόσφατη έρευνα από το τμήμα ψυχολογίας του New York University όμως, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Development Psychology, ανακάλυψε πως τα μωρά μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την ψυχοσύνθεση κάποιου και να ξεχωρίσουν τη γλώσσα από τους υπόλοιπους ήχους που μπορεί να κάνει κάποιος.

Οι ερευνητές παρουσίασαν στα μωρά δύο σενάρια στα οποία ενήλικες προσπαθούσαν να βάλουν κρίκους σε ένα χωνί. Ορισμένα αντικείμενα βρίσκονταν μακριά από τον έναν ηθοποιό, ενώ ο άλλος μπορούσε να φτάσει όλα τα αντικείμενα. Ο ηθοποιός που δεν τα έφτανε, επικοινωνούσε με το συνάδελφό του χρησιμοποιώντας μία επινοημένη λέξη , π.χ. «koba», ή έβηχε. Η έρευνα έδειξε πως τα μωρά διατηρούσαν την προσοχή τους περισσότερο όταν ο ηθοποιός χρησιμοποιούσε την φτιαχτή λέξη και όχι όταν έβηχε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει η πιθανότητα τα μωρά να μπορούν να εκφράζουν ευρείες, αφηρημένες έννοιες, που δεν έχουν καμία σχέση με το άμεσο περιβάλλον τους. «Οι γονείς δείχνουν διάφορα πράγματα στο περιβάλλον και λένε «Αυτός είναι σκύλος. Σκύλος, σκύλος, σκύλος»», αναφέρει η Athena Vouloumanos,επικεφαλής της έρευνας και επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του New York University. «Ίσως όμως μπορούν να μιλήσουν και για πράγματα τα οποία δεν βρίσκονται εκεί. Μπορούν να πουν «Η γιαγιά έχει ένα σκύλο. Χθες, είδες ένα σκύλο». Και ίσως τα μωρά να μπορέσουν να το καταλάβουν κι αυτό».

Βabyradio.gr – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Μετάφραση από parenting.com

Διαβάστε ακόμη:

5 διατροφικές αλήθειες που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός!

6 πράγματα που η ανασφαλής κόρη μου χρειάζεται να μάθει…

Θέλω να στηρίζεσαι σε εμένα παιδί μου…