Έρευνα: Επιστήμονες «έβαλαν» σε μωρά καισαρικής τα κολπικά μικρόβια της μητέρας

7931029D-22E2-453B-84BCE87059A7325F

Τα νεογνά εκτέθηκαν πειραματικά σε κολπικά μικρόβια για να επανέλθουν τα μικροβιώματα που χάθηκαν λόγω καισαρικής. 

Οι ερευνητές άλλαξαν τα μικροβιώματα των βρεφών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή βάζοντας τα μικρόβια από τους κόλπους των μητέρων τους , αναφέρουν σε μια πρωτότυπη μελέτη που δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου στο περιοδικό Nature Medicine .

Η διαδικασία – που δοκιμάστηκε σε μόλις τέσσερις νεογνά – αποτελεί μια προσπάθεια να προσομοιώσουν τη μικροβιακή έκθεση των νεογνών, η οποία χάθηκε λόγω της καισαρικής. Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν παχυσαρκία , άσθμα και άλλες ασθένειες, σε σχέση με τα μωρά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό. Επίσης, εμφανίζονται διαφορές στις ποσότητες των μικροβίων που βρίσκονται στο δέρμα τους , στα σωθικά τους και αλλού . Αλλά καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα προβλήματα υγείας των βρεφών που γεννιούνται με καισαρική τομή και τη σύνθεση των μικροβιωμάτων τους .

” Είναι κάτι που, στις βασικές αρχές , κάνει την εξέλιξη να αποκτά νόημα, ” λέει ο Rob Knight, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια , Σαν Ντιέγκο , ο οποίος συντέλεσε στο έργο. “Μέχρι πολύ πρόσφατα , κάθε θηλαστικό που ήρθε στον κόσμο ήτα επικαλυμμένο ουσιαστικά με την κολπική κοινότητα της μητέρας του.” Ο ίδιος ο Knight επιτέλεσε τη διαδικασία με τη σύζυγό του, αφού γεννήθηκε η κόρη τους, μετά από έκτακτη καισαρική που έπρεπε να γίνει, το 2011 , αν και αυτό δεν ήταν μέρος οποιασδήποτε μελέτης .

Σε ορισμένες χώρες , ειδικά της Λατινική Αμερική , γίνεται καισαρική σε περισσότερες απο τις μισές γέννες . “Θα αναρωτηθείτε , « Τι παθαίνουν όλα αυτά τα μωρά που γεννήθηκαν χωρίς τα φυσικά βακτήρια;», λέει η Maria Dominguez – Bello, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Μικροβιακό μπάνιο

Το 2012 , η Dominguez – Bello άρχισε να προσλαμβάνει μέλλουσες μητέρες για τη μελέτη . Η ομάδα αποτελούνταν απο 7 γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά και 11 που γέννησαν με καισαρική – 4 εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε μικροβιακή μεταφορά.  Ακριβώς πριν τη χειρουργική επέμβαση , οι ερευνητές πήραν δείγμα κολπικών  μικροβίων της μητέρας με αποστειρωμένη γάζα . Μέσα σε 2 λεπτά από τη γέννηση , τύλιγαν το νεογέννητο με την γάζα.»

Τα τέσσερα βρέφη που υποβλήθηκαν σε μικροβιακή μεταφορά,  είχαν μικρόβια του δέρματος , του εντέρου , του πρωκτού και του στόματος της μητέρας, που ήταν περισσότερο σαν αυτές των βρεφών που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό, συγκριτικά με τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική και δεν είχαν περάσει απο την διαδικασία.

Οι εκθέσεις για τις μικροβιακή διαφορές αναφέρονται μόνο στον πρώτο μήνα της ζωής των νεογνών , αλλά η Dominguez – Bello λέει ότι είναι μακράς διαρκείας. Η ομάδα της εργάζεται σε μια μελέτη παρακολούθησης που εξετάζει τις επιπτώσεις της διαδικασίας σε περίπου 75 παιδιά μετά από ένα χρόνο . ” Μετά από ένα χρόνο , μπορώ να σας πω πως το μωρό γεννήθηκε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια », λέει .

Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καθοριστεί αν η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει κάποια επίπτωση στην υγεία . Η Dominguez – Bello εκτιμά ότι η ομάδα της θα πρέπει να μελετήσει περίπου 1200 παιδιά και να τα παρακολουθεί για τουλάχιστον 3-5 χρόνια,  ώστε να διερευνήσει κατά πόσο η διαδικασία οδηγεί σε τυχόν διαφορές στη σύνθεση του σώματος ή αυξάνει τα ποσοστά άσθματος ή αλλεργιών .

Ασαφείς επιπτώσεις στην υγεία

Ο Alexander Khoruts, ένας γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη , λέει ότι θα είναι δύσκολο να λειτουργήσει αν προκαλεί οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία στην πορεία της  ζωής των νεογνών. Συστηματικές διαφορές μεταξύ των μητέρων που γέννησαν φυσιολογικά και εκείνων που γέννησαν με καισαρική, θα μπορούσαν να περιπλέξουν οποιαδήποτε ερμηνεία , σημειώνει ο Khoruts .

« Αυτό που φοβάμαι είναι ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έρθουν στην κλινική και να αρχίσουν να απαιτούν αυτό το είδος της γέννας , το οποίο δεν νομίζω ότι είναι έτοιμο. ” προσθέτει ο Khoruts . Οι μητέρες που προσπαθούν να το επιτύχουν αυτό μόνες τους, θα μπορούσαν να μεταφέρουν άθελά τους λοιμώξεις στα νεογνά, σημειώνει ο Josef Neu , από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Η Dominguez – Bello δέχεται τακτικές έρευνες σχετικά με τη διαδικασία που επιτελούν μόνες τους οι  μητέρες , για να κάνει έλεγχο για ορισμένες λοιμώξεις , όπως η ομάδα Β Στρεπτόκοκκο. « Τους λέω ότι δεν είμαι γιατρός, και αυτό δεν είναι μια τυπική διαδικασία , έτσι δεν είμαι σε καμία θέση να σας συστήσω αυτή τη διαδικασία», λέει .

Μερικές οικογένειες δεν μπορούν να περιμένουν για την οριστική έρευνα, αλλά δοκιμάζουν τη διαδικασία μόνοι τους . « Κατά μία έννοια , η επιστήμη δεν έχει ακόμη διευθετηθεί , ” λέει ο Knight. “ Σε σύγκριση με άλλες επιλογές που μπορεί να κάνει ένας γονιός, αυτή είναι μια πολύ φυσική επιλογή . Αν δεν κάνετε όμως καισαρική τομή δεν υπάρχει κανένας τρόπος που θα μπορούσε να το μωρό σας να μην δεχτεί όλα αυτά τα βακτήρια της γέννας. 

Babyradio.gr – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Μετάφραση από scientificamerican.com

Διαβάστε ακόμη: 

Κολπικός τοκετός ή καισαρική τομή; Πώς ο τρόπος τοκετού επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού;

Για πρώτη φορά τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική αποκτούν τα καλά του φυσιολογικού τοκετού